Susanne Frandsen (tv), Holger Heiredal og Jannie Lund Andersen sammen med projektmedarbejder ved Lokalpsykiatrien, Martin Arnold Hansen, ved det træ, de har skabt sammen. Træet præsenteres på fredag ved arrangementet Skør med Ry. Foto: Per Bille

Susanne Frandsen (tv), Holger Heiredal og Jannie Lund Andersen sammen med projektmedarbejder ved Lokalpsykiatrien, Martin Arnold Hansen, ved det træ, de har skabt sammen. Træet præsenteres på fredag ved arrangementet Skør med Ry. Foto: Per Bille

Skør med Ry: Ekstremt grænseoverskridende, men også fedt

Brugere af Socialpsykiatriens værksted på Ellemosen i Ry har sammen skabt skulptur, der afsløres under Ry by Night

Af
Grethe Bo Madsen

Ry Når de handlende i Ry fredag i næste uge holder længe åbent til Ry by Night, er det samtidig startskuddet til Skør med Ry, en ganske særlig kunst og musikfestival skabt af mennesker, der på den ene eller anden måde har noget med psykiatrien at gøre.

Med dukketeater, stand up om 25 års jubilæum i psykiatrien, en dansetrup og flere musikalske indslag ønsker de at sætte fokus på, at mennesker ramt af psykisk sygdom har både kreative og stærke kompetencer, der rækker længere ud, også selv om sindslidelser fylder meget i deres liv.

Jeg vil gerne vise, hvad vi kan. Selvom man er psykisk syg, kan man godt gøre ting, man er stolt af

Jannie Lund Andersen

"Selvom vi er kommet langt i vores samfundsudvikling og i vores forståelse af hinanden, så er der jo stadig en masse huller i vores forståelse af psykisk sygdom. Derfor håber jeg, at det vi bidrager med på fredag viser, at det handler om at fokusere på de kompetencer, der er der. At sindslidelse kan fylde rigtig meget i ens liv, men at man kan lægge noget op, som også har betydning, selvom sindslidelsen stadig er der, og at det kan give et liv med kvalitet," fortæller Martin Arnold Hansen.

Alle kan blive ramt

Han er projektmedarbejder ved Socialpsykiatrien i værkstedet på Ellemosen, hvor han den seneste tid sammen med tre af værkstedets brugere, Jannie Lund Andersen fra Hørning, samt Sanne Frandsen og Holger Heiredal, der begge er fra Skanderborg, har skabt en træskulptur af jern, der fredag præsenteres ved Torvehallen i Ry.

"Ingen kan se på dig, hvad du har gået igennem af traumer. Ingen kan se, hvad der foregår inden i andre. Omstændigheder i livet og hvornår man oplever dem, gør noget forskelligt ved os. Vi kan alle blive ramt af psykisk sygdom," understreger han.

Træskulpturen har de fire tegnet, skåret ud og slebet i fællesskab. Den er lavet af stålplader, der ruster hurtigt og derfor ender træet med at blive rødt. Fredag 30. august skal de alle være med, når kunstværket præsenteres af Frank W. Damgaard.

Ud over træ-skulpturen, har de fire også skabt et kunstværk med relieffer. Begge dele vil efter afsløringen næste fredag blive flyttet til Siimtoften. Foto: Per Bille

Ud over træ-skulpturen, har de fire også skabt et kunstværk med relieffer. Begge dele vil efter afsløringen næste fredag blive flyttet til Siimtoften. Foto: Per Bille

Fik sproget tilbage

"Det er ekstremt grænseoverskridende at tage del i, men det er også fedt. Mit sprog har været helt væk. Jeg har været alene med tre børn i mange år, hvor jeg overhovedet ikke var sammen med voksne, kun børn," fortæller Sanne Frandsen.

"Herude i Ellemosen er mit sprog kommet igen, og jeg kan bruge det, som jeg vil. Jeg føler mig ikke udenfor, hvis jeg har en skidt dag. Her kan man godt sige, at man har en møgdag. Det kan man ikke i det virkelige liv, havde jeg nær sagt. Der er der ikke plads til en off dag, der skal du knokle igennem."

Også Jannie Lund Andersen lægger stor vægt på at udtrykke sig kreativt og vise det frem for andre.

"For mig betyder det rigtig meget at udstille vores kunst i byen. Jeg vil gerne vise, hvad vi kan. Selvom man er psykisk syg, kan man godt gøre ting, man er stolt af. Jeg har før været med til at overdrage en skulptur, men dengang var det bare den ene ting. Her er det en hel festival. Det kan godt virke lidt overvældende," siger hun.

Skulptur-park i Ry

Ry City har sammen med Borgerforeningen og Lions støttet op om skulptur-projektet med et sponsorat. Cityforeningsformand Lone Nielsen forklarer, at hun gerne så mange flere skulpturer skabt af lokalpsykiatriens brugere ende i Ry.

"Jeg så gerne, vi havde en hel skulpturpark. Al den her fantastiske kunst, de laver - der står allerede en skulptur på By torvet - den vil vi gerne have mere af. Når vi siger ja-tak, til sådan et projekt, så er det fordi, vi ser en rigtig stor sammenhængskraft i byen mellem mennesker, foreninger og klubber. Det er lige i vores ånd."

Publiceret 21 August 2019 18:30