De flere meter høje, nysgerrige fortidsuhyrer, Saurus, indtog Adelgade fredag under Smukby. Foto: Inge Lynggaard Hansen

De flere meter høje, nysgerrige fortidsuhyrer, Saurus, indtog Adelgade fredag under Smukby. Foto: Inge Lynggaard Hansen Inge Lynggaard Hansen

Klar til at gi' den gas med endnu mere Smukby

Årets Smukby gav alle tidligere udgaver af byfesten baghjul. Det giver tovholderne bag byfesten blod på tanden efter endnu mere gadeteater og finurligheder

Af
Grethe Bo Madsen

Smukby Mens Skanderborg midtby er vendt tilbage i normalt leje, hænger de store smil stadig ved hos de tre tovholdere bag årets Smukby.

Selvom en fælles evaluering af byfesten først foretages, når alle svar fra en undersøgelse blandt Smukbys forskellige interessenter er indsamlet, så er det umiddelbare svar, at Smukfest i år overgik alle tidligere udgaver af byfesten og var intet mindre end en kæmpe stor succes.

"Smukby var en dejlig oplevelse i år, som mere end levede op til forventningerne trods den lejlighedsvise regn. Stemningen hele ugen igennem har været god," konstaterer Skanderborg Kommunes Smukby-koordinator, Vibeke Breuerbach.

"Alt i alt synes jeg, det har været helt igennem fantastisk. Det, at programmet er blevet løftet, gør, at mange flere har følt, at der var noget at komme ind til byen efter. Og det er min oplevelse, at også mange af festivalens gæster har taget imod tilbuddet og har besøgt bymidten. Næste år gør vi det hele igen og mere til," lyder det lovende fra Smukby-koordinatoren.

Og den holdning er hun ikke ene om. Formand for Skanderborg Cityforening, Lene Langballe, er også klar til at give byfesten et ekstra trut i overflødighedshornet.

Drømmearkitekterne bag Hodjas Luftkastel var et af Smukbys store trækplastre for børn. Foto: Inge Lynggaard Hansen

Drømmearkitekterne bag Hodjas Luftkastel var et af Smukbys store trækplastre for børn. Foto: Inge Lynggaard Hansen Inge Lynggaard Hansen

Mere byfest til næste år

"Vi venter stadig på tilbagemeldinger, men personligt kan jeg melde om om en uge, der har været mere travl end nogensinde før. Der har været så mange fornøjede mennesker i gaden, og jeg har til trods for de vejrmæssige udfordringer hørt masser af rosende ord om de forskellige gadeteatre og de mange forskellige aktiviteter ved Kulturhuset," fortæller hun.

"Vi har også lært en masse. Blandt andet at vi nok skal have lidt mere luft mellem nogle af arrangementerne. Og ja, jeg tror helt bestemt, vi tager et trin op næste år. Ikke i forhold til musik, det er ikke vores gebet, men meget mere gadeteater. Flere oplevelser for det brede publikum. Det er de oplevelser og finurligheder, folk gerne vil opleve inde i byen. Der er et stort potentiale, men vi må ikke glemme, at det også er stor en udfordring for butikkerne, for ingen har lyst til at arbejde i uge 32. Det er en balancegang."

Både børn og voksne lod sig opsluge af legen med de ombyggede cykler, Bycycle Scribble, ved Kulturhuset. Foto: Inge Lynggaard Hansen

Både børn og voksne lod sig opsluge af legen med de ombyggede cykler, Bycycle Scribble, ved Kulturhuset. Foto: Inge Lynggaard Hansen Inge Lynggaard Hansen

Gang i legen trods regn

Bjørn Brinch, der er streetart- og performancekoordinator på Smukby-projektet, er også ganske godt tilfreds.

"Mit umiddelbare indtryk er, at Smukby vejret til trods har været en succes. De tre installationer var velbesøgt. Det var rigtig fint, at folk bare kunne gå til og fra Hodjas Luftkastel og og Rune Fjords regnbue. Og selv i regnvejr var der fyldt med legende børn og voksne ved Bycycle Scribble," fortæller han.

"Det er sværere at vurdere de ting, folk oplever i forbifarten som for eksempel Saurus og Alien Invasion. Her er jeg bange for, at vejret måske har været en barriere."

Publiceret 19 August 2019 16:30