Himmelbjerget bliver 18. august vært for første årgang af 'Demokratiets Folkemøde'. Foto Gert Skærlund

Himmelbjerget bliver 18. august vært for første årgang af 'Demokratiets Folkemøde'. Foto Gert Skærlund

Demokratiet i fokus på nyt folkemøde på 'bjerget'

Himmelbjerget er den perfekte ramme for debatter om demokratiet, mener Claus Leick, en af mændene bag et nyt folkemøde

Af
Claus Sonne

Himmelbjerget 18. august danner plænen på Himmelbjerget rammen om 'Demokratiets Folkemøde', der, som navnet antyder, er et møde for folk, der vil debattere demokrati. Og det giver god mening på netop Himmelbjerget.

Fra 1839-44 dannede Himmelbjerget nemlig rammen for en række folkemøder arrangeret af digterpræsten Steen Steensen Blicher, der holdt det første af en række møder i de naturskønne omgivelser. Og i 1849 underskrev kong Frederik 7. landets første frie forfatning, Grundloven, på Himmelbjerget.

"Himmelbjerget har en fantastisk historie, der er vigtig for udviklingen af demokratiet. Så vi finder ikke et bedre sted til 'Demokratiets Folkemøde', siger Claus Leick.

Støtte fra ministerium

Claus Leick kender de fleste som byrådsmedlem for SF - og formand for Miljø- og Planudvalget - men journalisten er i denne sammenhæng privat. Han fik sammen med sin tidligere nabo, landskabsarkitekt Bent Nielsen, ideen til 'Demokratiets Folkemøde'.

Næste skridt var en ansøgning til Kulturministeriet, der sendte 100.000 kroner efter mødet. "Og så måtte vi jo i gang," smiler Claus Leick og understreger, at folkemødet på Himmelbjerget ikke er en mini-udgave af 'det store' folkemøde på Bornholm.

Tone til debat

"På Bornholm debatterer man nærmest alt. Vi har udelukkende fokus på demokratiet."

Nu er programmet til folkemødet så færdigt. Hele oversigten kan ses på www.demokratietsfolkemoede.dk, men deltagerne i mødet kan blandt andet høre Lisbeth Knudsen, chefredaktør på Altinget, martin Ruby fra Facebook og Louise Petterson fra TV2 Østjylland diskutere takt og tone på sociale medier.

Man kan også høre journalisterne Ulrik Haagerup, Hans Krabbe og John Hansen debattere mediernes rolle i demokratiet. På listen er også Frirumsdebat, Demokrati Fitness, workshops og et Speakers Corner, hvor man kan hoppe op på en ølkasse og tale i fem minutter.

"Det er vigtigt for os, at publikum bliver involveret i debatterne - og bliver konfronteret med det, der siges i debatterne," lyder det fra Claus Leick, der tilføjer, at debatterne vil blive styret af professionelle folk udi i den gerning.

Debat i teltet

Rent praktisk vil debatterne foregår i en række opstillede telte, hvor det største har plads til cirka 1000 tilhørere, samt i Blicher-stuen på Hotel Himmelbjerget. Der vil være shuttlebusser fra Ry hver halve time for de, der kommer med tog.

"Vi har en lille drøm om, at der kommer i omegnen af 1000 mødedeltagere, men i og med, at der er tale om den første udgave af mødet, så er vi jo ikke sikre på, at vi har ramt den rigtige form. Målet er at sparke gang i en ny tradition," konstaterer Claus Leick.

Skulle man have lyst til at blive frivillig på 'Demokratiets Folkemøde', kan man på finde kontaktinformation på arrangørerne på den nævnte hjemmeside.

Publiceret 16 August 2019 11:30