Nephew udstak retningen ved lørdagens koncert, der blev et brag af en afslutning for bandet. Foto: Mike Madsen

Nephew udstak retningen ved lørdagens koncert, der blev et brag af en afslutning for bandet. Foto: Mike Madsen

Smuk afsked:

Nephew gør det Igen & Igen &

Nephews comebackturné var nået sin endestation på dette års Smukfest, og i sand Nephew-stil blev der rundet af med et brag af en koncert

Af
Mathias Sonne

Wow. Hold da op. Sikke en koncert. Nephew toget var nået til Skanderborg station lørdag nat, hvor bandet tog afsked med den danske musikscene for denne gang. Gruppen har tidligere været kendt for at holde pauser, hvor de respektive medlemmer kan fokusere på andre projekter – der er måske nogle, der husker Simon Kvamm og Peter Sommer kombinationen ’De Eneste To’, der blev dannet i en Nephew pause. Og ligesom gruppens nyfundne fascination med livets cirkulære natur, så var det tydeligt, at ringen nu blev sluttet.

På sidste års Smukfest var der tale om et comeback, der kort efter blev opfulgt med albummet ’Ring-i-Ring’ og en arenaturné i slutningen af 2018. Efterfølgende blev der fulgt op med en udvidet turné rundt omkring i Danmark, som så senere blev til en festivalturné med Smukfest som sidste stop. Hvor spørgsmålet sidste år var, om Nephew stadig kunne præstere på højt niveau, var det i år, om de kunne bruge alt det momentum, der var blevet bygget op siden sidste Smukfest, til at levere en ordentlig afslutning. Og det var der ingen tvivl om, at de kunne.

Se Mike Madsens fotos fra koncerten her:

Var nervøs for fremmødet

Selvom Nephew på Smukfest blev introduceret som ”hjemmebane uden modstand”, så var der alligevel én klar modstander denne lørdag nat. Regn. Da gruppens ’Overheard’ projekt byggede stemningen op fra starten af koncerten, stod regnen ned. Men da gruppen begyndte at spille en nyfortolkning af en omfortolkning i en dansk udgave af ’New Year’s Morning’, der låner fra Grundtvigs ’Nyaars-Morgen’ fra 1824, stoppede regnen kortvarigt. Nummeret er et powerhouse live, og samtlige smuklinge, der havde trodset regnen, hoppede og dansede med på nummeret.

Den stærke start blev viderebygget med ’Mexico Ligger I Spanien’, hvorefter forsanger Simon Kvamm erkendte, at gruppen havde været nervøse for, hvor mange regnen havde skræmt væk. Lige efter, at den sørgelige nyhed om Nephews pause blev annonceret i denne sammenhæng, blev der sagt godt gået til de mange fremmødte. Der blev aftalt at slutte det hele af med maner, og til lyden af numre som ’Igen & Igen &’ samt ’USA DSB’ blev afslutningen sat i gang.

Nostalgisk medley

På mange måder var denne koncert en nostalgisk rejse gennem Nephews største bedrifter gennem de mange aktive år. Der var både plads til nyere numre som ’Tropper’ og gamle favoritter som ’Science Fiction & Familien’, hvor sidstnævnte blev kombineret med ’Allein, Alene’ til kæmpe succes. Nostalgien tog dog fuldstændig over, da gruppen bevægede sig ud imellem de to Bøgescener og spillede et medley af Nephew gennem tiden.

Her blev der blandt andet spillet en ikke-konkurrence version af ’Worst / Best Case Scenario’, en version af ’T-Kryds’ der beskyldte Camila Cabellos ’Havana’ for at have lånt lidt klaver fra gruppen, en lille bid af Nik & Jays ’Kommer Igen’ som en forsmag på hvad der ventede senere samt ’Byens Hotel’ som hyldest til Kim Larsen. Medleyet blev rundet af med, at gruppen kom tilbage på scenen til ’Movie Klip’, der passende kickstartede Nephews karriere tilbage i 2004.

Senere afslørede Simon Kvamm da også, at han havde været voldsomt nervøs inden koncerten – det kunne tænkes, at afskeden med Nephew også gjorde ham emotionel. Med inspiration fra Kim Larsen overkom silkeborgenseren nervøsiteten ved at opfordre publikum til at synge højere, hvilket blev muligt på ’Va Fangool!’ og ’007 Is Also Gonna Die’.

Og så kom rejsekammeraterne

Et nummer, som ikke var udgivet ved sidste års optræden, er ’Rejsekammerater’, der gæster den populære duo Nik & Jay. Og ligesom Simon Kvamm gjorde til duoens koncert fredag nat på årets Smukfest, gæstede de to drenge fra Værløse også Nephew denne lørdag nat. Nummeret var en komplet succes, der gik rent ind hos publikum.

Herefter blev der fulgt op med hyldester til den danske sommer med ’Superliga’ remixet ’Du Danske Supersommer’ og en hyldest til Smukfest gennem de traditionelle udråb ’Ja, aldrig har vi haft det så godt’. Her blev der blandt andet sagt ”Skanderborg vis jeres hænder til Kvamm”, hvilket blev opfyldt uden tøven. Selvom regnen var vendt tilbage, var der ingen af de mange fremmødte, der ville misse den mindste detalje.

Emotionel afslutning

Efter gruppen traditionelt gik af scenen, vendte de tilbage til først ’Police Bells & Church Sirens’ og sluttede for alvor af med ’Amsterdam’ – nummeret, der startede den seneste genoplivning af Nephew, skulle nu også afslutte det.

Ringen blev sluttet uden slinger i valsen, og der kan ikke siges andet end, at nummeret er og forbliver noget af det bedste, Nephew har lavet. Følelsen af at stå og synge med på en sang om udlængsel har aldrig følt så bekræftende og emotionelt. Der var smukt i alle afskygninger af ordet. En passende afslutning på en koncert, der vil blive husket i lang tid.

Nephew er uden tvivl noget af det største, vi har haft herhjemme i Danmark. Der kommer nok heller aldrig noget, der kan erstatte Nephew. Man kan kun sige tak for denne gang og håbe på, at gruppen vender tilbage en gang i fremtiden med en ny fascination og gåpåmod. Musikken lever videre i mellemtiden. Vi kommer til at savne jer – et sted derude.

Publiceret 11 August 2019 13:15