Op mod 100 frivillige, der har været med til at skabe Smukfest, er med i 'Waltherånd. Foto: Anders Boll

Op mod 100 frivillige, der har været med til at skabe Smukfest, er med i 'Waltherånd. Foto: Anders Boll

Waltherånd:

Ny bog om frivilligånden i Skanderborg

Er alle historier ikke snart fortalt om Smukfest? Svaret er nej, og derfor kommer nu en ny bog

Læsestof I anledning af festival nr. 40 udgiver Skanderborg Festival en bog om frivillighed. Bogen 'Waltherånd' handler om alt det, der binder skovens folk sammen og driver festivalen fremad.

Bogen koster 300 kroner og kan købes i Smukshoppen på festivalpladsen. Når de sidste toner er klinget af, kan du sikre dig et eksemplar af bogen på sekretariatet på Birkevej 20, Smukshop.dk eller Bog & Idé i Skanderborg. Der er selvfølgelig halv pris til medlemmer af Skanderborg Festivalklub.

Men er alle historier da ikke snart fortalt om den gamle festival i Dyrehaven?

"I virkeligheden kunne vi udgive adskillige bøger i år - der er ufatteligt mange skøre påfund, oplevelser og særlige personligheder bag kulisserne på Smukfest," fortæller bogens redaktør, Randi Rehmeier.

Hvad driver de frivillige?

'Waltherånd' samler tanker og anekdoter fra op mod 100 frivillige, der har medvirket til at skabe Smukfest igennem snart 40 år. Lige fra indstifter JP Andersens personlige beretning om de første og svære år til friske tanker fra den næste generation festivalfolk: De unge eventmagere på KærligHeden.

"Det er forunderligt, hvad der får mennesker til at VILLE deres del af festivalen så meget, som det faktisk er tilfældet. Folk investerer deres sommer, deres energi, deres evner i et fællesskab - hvorfor? Hvad får de ud af det," spørger Randi Rehmeier, som til dagligt er mediekoordinator på Smukfest og også derigennem møder de mange frivillige medhjælpere hele året.

Vi vil hinanden

Udover at medhjælperne fortæller om deres motivation, har Skanderborg Festivalklub også inddraget en række venskabsorganisationer i den nye bog. DGI, Muskelsvindfonden, Ungdommens Røde Kors, Jelling Festival med flere kommer med deres betragtninger om frivillighed og fremtiden for det ulønnede engagement.

"De ser generelt meget positivt på det. Vi mennesker er da nogle gange hamrende uenige, men dybest vil vi gerne hinanden. Mange har desværre en hverdag, hvor de ikke oplever at skabe noget i samarbejde med andre på deres job, og den mening kan nogen i stedet finde i frivilligt arbejde - på Smukfest eller andre steder," siger Randi Rehmeier.

En stor fætter

Skanderborg Festivalklub har ikke udgivet en bog siden 'Bogen SMUK' i 2004, dengang i anledning af 25-års jubilæet. I stil med denne er 'Waltherånd' en stor fætter på 224 sider, men som noget nyt er der ilagt små gaver. Skanderborgensiske pensionister har pakket seks kuverter til hver bog med genoptryk af historiske breve, kuriosa og andre sjove gemmeting. Det er i det hele taget et meget lokalt projekt, da bogen er trykt i Tarm og bundet i Randers på landets sidste større bogbinderi.

Titlen 'Waltherånd' henviser til Smukfests allestedsnærværende maskot, Walther Skovtrold, hvis hippieagtige, festlige og hjælpsomme livssyn præger medhjælperflokken meget. Walther blev tegnet af Henrik Ory - den historie får du også i den nye bog.

Publiceret 02 August 2019 10:00