Første arbejdsdag er 12. august, og Matilde glæder sig til at komnme i gang og snakke en masse tysk.

Første arbejdsdag er 12. august, og Matilde glæder sig til at komnme i gang og snakke en masse tysk.

Skal i praktik hos Siemens i Tyskland

Matilde Damgaard har altid drømt om at bo og arbejde i udlandet. Drømmen går i opfyldelse hos Siemens i Nürnberg

Af
Lilli Marie Nielsen

Skanderborg-Odder Center for Uddannelse

Studieliv Første weekend i august rejser Matilde Damgaard til Nürnberg i Sydtyskland. Her flytter hun ind i en lejlighed sammen med to andre piger, der også skal være i praktik hos Siemens i et helt år.

" Jeg glæder mig bare så meget. Praktikken fylder lige så meget for mig som sidste skoledag, eksaminer og dimission. Det ligger hele tiden i baghovedet," siger hun.

Matilde Damgaard er en af de HHX-elever i Skanderborg, som benytter sig af SCU’s talenttilbud om Praktikplads I Udlandet – i daglig tale forkortet til PIU. Tilbuddet er for elever, som efter 3.g har mulighed for at søge praktikplads i enten Tyskland eller England.

"Jeg har altid drømt om at bo i et andet land, så det er mega fedt. Det tiltaler mig at lære ver

den at kende, at stå på egne ben, at bo og arbejde i et land hvor tingene foregår på en ander

ledes måde, og samtidig forbedre mit tysk," siger Matilde.

Trygt med PIU

Matilde Damgaard er glad for PIU-ordningen:

"Ellers tror jeg ikke, at jeg var kommet afsted allerede. PIU gør det helt klart nemmere, og det er mere trygt med skolens støtte i ryggen. Og det er mere sikkert i forhold til at blive ansat i en udenlandsk virksomhed," siger Matilde.

Drømmen om udlandet begynder at tage fart i starten af året, hvor Matilde og flere andre PIU-elever var på en ansættelsestur til Sydtyskland.

Her var hun til samtale hos tre virksomheder, hvorefter både elever og virksomheder udpegede deres førsteprioritet. Siemens var Matildes førstevalg og omvendt.

Derefter lavede PIU-udvalget en matching, og tre uger senere fik eleverne besked.

"Jeg ventede og ventede og tjekkede mails hele tiden, og lige pludselig kom beskeden om, at jeg havde fået praktikplads hos Siemens. Jeg løb bare ind til de andre i klassen og skreg jubiii," fortæller Matilde.

Hun har for nylig mødtes med de andre danske PIU-elever, som også skal arbejde i Nürnberg, for i fællesskab at få styr på forsikringer, kontrakter og værelsesfordeling, inden de tager afsted.

Masser af om gå-på-mod

Første arbejdsdag er 12. august. Matilde glæder sig til at arbejde og forbedre sit tysk hos Siemens, hvor der kun kommunikeres på tysk. Hendes gode råd til andre, der drømmer om at blive PIU-elever, er at springe ud i det og ikke lade sig begrænse af sprog-barrierer.

"Man skal ikke lade sig skræmme, hvis man er i tvivl om, hvorvidt ens tysk er godt nok. De udenlandske virksomheder laver en helhedsvurdering af dig, så det handler ikke kun om, hvor god man er til sproget, men i lige så høj grad om andre kompetencer som gå-på-mod," siger Matilde.

Matilde Damgaard ved endnu ikke, hvad der skal ske, når praktikken i Nürnberg er slut i august 2020. Hun overvejer at læse erhvervsøkonomi og projektledelse og drømmer om at blive i udlandet.

Gute Reise und Gute Arbeit Wunsch!

FAKTA

Student - hva' nu?

En ny artikelserie hen over sommeren sætter fokus på, hvad de mange studenter fra Skanderborg nu skal lave.

Publiceret 22 July 2019 08:23