"Jeg var væk herfra i en periode, men det blev simpelthen for kedeligt," fortæller Gitte Bech. Foto: CSJ

På Enggården er de fælles om både køkken og bad

Lidt uden for Tåning ligger Kollektivet Enggården. Her spiser man sammen hver dag og er fælles om pligterne

Af
Christina S. Johansen

Det er nemt at blive bjergtaget af naturen på Tåningvej 44, hvor kollektivet Enggården ligger. Det bugter sig i bakkedal, der er skov, sø og hyggekroge allevegne.

Det er ikke svært at forstå, at man kan blive helt vild med det her sted. Skal man bo her, er det dog ikke nok, at man er vild med omgivelserne, man skal også være vild med at bo og leve tæt med andre.

I kollektivet Enggården har man således selv kun et enkelt eller to små værelser på cirka 24 kvadratmeter, og så har man ellers fælles badeværelser, køkken, spise/opholdstue samt tv-stue.

"Vi spiser sammen hver aften og skiftes så til at lave maden. Når vi er fuldtallig, skal vi altså kun lave mad hver 11. dag - der er ret dejligt," siger Gitte Bech, der har boet i Enggården af to omgange.

Landskabet er utrolig smukt ved Enggården. Foto: CSJ

Landskabet er utrolig smukt ved Enggården. Foto: CSJ

Altid noget at lave

Det er muligvis ikke for alle, at være social hver dag, men for Gitte Bech er det helt perfekt.

"Jeg boede her for første gang for seks år siden. Der var jeg lige blevet skilt efter 20 år, og så manglede der pludselig noget i hverdagen. Jeg var pludselig alene. Når man for eksempel er vant til at lave mad til en hel familie, så er det altså ikke det samme bare at være sig selv. Der må godt ske lidt," siger hun og fortsætter:

"Jeg var væk herfra i en periode, men det blev simpelthen for kedeligt."

På Enggården vil det sjældent blive kedeligt. Der vil altid være noget, man kan give sig til - ude som inde.

Alle beboere har da også, hvad der svarer til cirka en times fællesopgaver om dagen for at sikre, at stedet er præsentabelt.

Når man for eksempel er vant til at lave mad til en hel familie, så er det altså ikke det samme bare at være sig selv. Der må godt ske lidt

"Det lyder måske af meget, men det er det altså ikke. Og de opgaver, som normalt er lidt sure at komme igennem, de glider bare lidt nemmre, når der altid er nogle at snakke med," siger Gitte Bech.

Skulle noget gå skævt, er der husmøder hver 14. dag, hvor sådanne ting tages op.

Åbent hus 3. august

Enggården er 365 kvadratmeter stort og er bygget som kollektiv i 1983, efter gården på stedet brændte ned.

Kollektivet ligger midt mellem Tåning, Ejer og Tebstrup.

Der er 11 lejemål, men lige nu er det kun de fire - snart fem - som er besat.

Enggårdens beboere håber dog snart at kunne være fuldtallige igen, da det er et stort sted at holde for kun fire personer.

Derfor inviterer Enggården til åbent hus 3. august klokken 10-16. Man kan finde eventet på Enggårdens Facebookside her.

"Nu skal vi have gjort opmærksomme på os selv og det her skønne sted. Nu skal det helt op at køre igen," fortæller Gitte Bech.

"Vi håber, at der er mange, som vil komme ud og kigge - også selvom de måske ikke lige tror, at det er noget for dem. Det kunne jo være, at de blev overraskede."

Publiceret 19 July 2019 11:30