Janne Broholt ved det vindue, som en tyv aflistede for at stjæle tre mtb-cykler. Man kan stadig se mærkerne efter tyvens værktøj.

Janne Broholt ved det vindue, som en tyv aflistede for at stjæle tre mtb-cykler. Man kan stadig se mærkerne efter tyvens værktøj.

Efter indbrud:

Hvordan hjælper vi hinanden med at forebygge indbrud?

Janne Broholt efterlyser mere information om indbrud i det lokalområde, man bor i

Af
Claus Sonne

For relativt nylig havde Janne Broholt og hendes familie indbrud i villaen i Blommehaven. Midt om natten stjal en ukendt person tre mountainbikes fra en aflåst garage. Tyven kom ind ved at afmontere et vindue.

For familien, hvor der er to mindre børn, hvoraf det ene er gammelt nok til at blive bange ved tanken om indbrudstyve, har indbruddet haft flere negative konsekvenser. Dem vender vi tilbage til. For Janne Broholts ærinde handler om forebyggelse.

"Jeg ved, at der inden for et kort tidsrum har været flere indbrud både i Blommehaven og på de nærmeste veje. Men det er kun noget, man hører om, fordi man kender nogle af dem, der er blevet ramt. Jeg kunne godt tænke mig, at vi alle blev bedre til at informere hinanden om indbrud i vores nærområde, for for mig ser det ud som om, at tyvene tømmer et område, før de går videre til det næste," siger hun.

Janne Broholt & Co. er tilmeldt projekt Nabohjælp, men hun konstaterer, at blot cirka 50 af de mange huse i området ved Blommehaven er tilmeldt.

Aktiv nabohjælp

"Det ærgrer mig, at der ikke er flere der er med. Jeg tror nemlig, at lige så snart at man ved, at der har været indbrud i det område, man bor, så bliver man lige det mere påpasselig og opmærksom, der gør, at i hvert fald nogle indbrud kan forebygges. Der er rigtig mange, der skilter med Nabohjælp på postkassen og som er registreret, men hvis jeg skriver en besked ud på Nabohjælp-app’en, så når den kun 44 personer, selvom 338 er registreret i det område, som jeg har sat min bruger til at dække. Det må jo tyde på, at mange er passive nabo-hjælpere," vurderer Janne Broholt.

Janne Broholt har noteret sig, at vi på UgeBladet omtaler indbrud, der er sket rundt om i kommunen. Men eksempelvis det indbrud, der skete hos hende selv, er ikke blevet omtalt i avisen, da det ikke er noget Sydøstjyllands Politi har omtalt i den briefing, vi på avisen får pr. telefon hver morgen.

Indbruddet har gjort, at vi er mere mistroiske mod fremmede personer i området, end vi har lyst til at være

"Det kunne være rart, hvis man kunne se alle indbruddene i ens kvarter i en oversigt - eller at politiet meldte ud, hvis der er mange indbrud i et bestemt område," mener Janne Broholt.

Indbrud forandrer

To af de tre stjålne mtb-cykler blev i øvrigt fundet kort efter indbruddet. De lå i en skov i en større bunke af cykler, sandsynligvis et 'tyve-depot'. Men de genfundne cykler bliver ikke brugt.

"Vi har mistet lysten til at cykle og have gode mtb-cykler, for hvad nu hvis tyvene kommer igen? Så cyklerne er opmagasineret," fortæller Janne Broholt og fortsætter:

"Indbruddet har gjort, at vi er mere mistroiske mod fremmede personer i området, end vi har lyst til at være. Lige nu er det ikke så dejligt at bo tæt på store grønne områder og skov, som det har været - og det var jo derfor, at vi i sin tid købte huset. Til gengæld har vi fået sat alarmer op over det hele."

Publiceret 18 July 2019 11:30