Mie Reihs og Jens Pape fra Ry har skabt Madfærd. Det er en socialøkonomisk virksomhed. Partnerne drømmer om at komme ud på flere skoler. I baggrunden er et nyt køkken på Mølleskolen ved at blive bygget til Madfærd. Foto: CSJ

Mie Reihs og Jens Pape fra Ry har skabt Madfærd. Det er en socialøkonomisk virksomhed. Partnerne drømmer om at komme ud på flere skoler. I baggrunden er et nyt køkken på Mølleskolen ved at blive bygget til Madfærd. Foto: CSJ

Børn og madglæde tilsat et strejf af integration

I ny madordning på Mølleskolen i Ry bliver maden lavet af eleverne selv sammen med 10 indvandrerkvinder

Af
Christina S. Johansen

Tag en flok elever fra femte og sjette klasse, tilsæt en del madglæde og ryst sammen med integration. Voila! Så har du det nye initiativ Madfærd på Mølleskolen i Ry, som de lokale Jens Pape og Mie Reihs står bag.

Madfærd er en madordning på abonnement, hvor eleverne selv laver maden sammen med en køkkenleder og indvandrerkvinder. Tilbuddet åbner efter ferien, og det glæder skoleleder Kristian Toft.

"Jeg har længe haft en drøm og en vision om en madordning, så eleverne kan få et sundt måltid hver dag. Det har jeg været ret optaget af, men det er ikke bare sådan lige at sætte sådan noget i søen, men så kom Madfærd ind fra sidelinjen, som tilmed har integrationsdelen oveni. Jeg var slet ikke i tvivl om, at vi ville være med," siger han og fortsætter:

"Det gavner noget på mange parametre. Først og fremmest får eleverne ladt batterierne ordentligt op med noget god mad. Derudover bliver det et godt læringsmiljø - et madværksted - og skolen kommer til at dufte af boller og krydderier. Integrationsdelen er også spændende, især i en ressourcestærk by som Ry. Hvis nogle skulle kunne løfte opgaven, skulle det være her."

Madnørderi

Madfærd består af tre ben. En læringsdel, en måltidsdel og en integrationsdel, forklarer idémændene.

Jeg har længe haft en drøm og en vision om en madordning, så eleverne kan få et sundt måltid hver dag

"Vi vil gerne løfte den faglige læring med hensyn til mad. Så vi kommer til at nørde ned i fermentering, surdejsprocesser og syltning. Rigtig meget læring opstår med afsæt i maden," siger Mie Reihs, som forklarer, at når eleverne laver mad i madkundskab, bliver det til noget, som hele skolen får glæde af.

Dertil kommer, at 10 elever fra femte og sjette årgang bruger al sin tid i en uge på at lave ordningens mad, og så går det ellers på rul. Et helt nyt køkken er ved at blive bygget hertil.

Ro og nydelse i måltidet

Madfærds andet ben er selve måltidet, som der virkelig kommer fokus på fremover på Mølleskolen.

Alle sidder og spiser samlet. Det ligger simpelthen fast

"Alle sidder og spiser samlet. Det ligger simpelthen fast. En undersøgelse viser nemlig, at kun 16 procent af sjette årgang oplever ro til at spise deres mad. Det vil vi lave om på. Vi vil have ro og nydelse i fokus," forklarer Mie Reichs.

Madfærds madskoles elever præsenterer selv maden, og spiser så med kammeraterne. Efterfølgende har alle en refleksion over, hvad man spiste - hvad kunne man lide eller ikke lide.

God, lokal integration

Det tredje ben i Madfærd handler om integration. Det var faktisk her, Mie Reihs og Jens Pape begyndte.

"Vi ville gerne lave noget med indvandrere og mad som omdrejningspunkt," siger Jens Pape, som forklarer, at han og Mie egentlig havde noget take away i tankerne i begyndelsen.

Men tingene tog altså en anden drejning.

"Vi tænkte, hvad nu, hvis vi prøver tingene af hos én kunde til en begyndelse, og det blev altså Mølleskolen," siger Jens Pape, og Mie Reihs fortsætter:

"Det her giver mulighed for en god, lokal integration. Vi tænker også, at man ikke behøver at kunne perfekt dansk for at kunne komme på arbejdsmarkedet, og det kan vores 10 flygtninge- og indvandrerkvinder heller ikke. Men de skal nok kunne gøre sig forståelige. De her kvinder er jo opvokset med at lære fra sig - det ligger i deres kultur."

Kvinderne finder Kompetencecenter Skanderborgs integrationsteam frem til. De kommer i 13 ugers praktik med mulighed for forlængelse, og forløbet bliver tilpasset hver enkelts kompetencer.

Rulles løbende ud

Man kan selv bestemme, hvilke dage man ønsker at benytte abonnementsordningen, og man vælger selv, om man kun ønsker frokost til cirka 25 kroner eller også vil have et mellemmåltid til femkroner.

"Ved at lave tilbuddet som et abonnement mindskes madspildet," siger Mie Reihs.

Vi vil gerne, at børn bliver mere modige i forhold til at smage noget andet mad

Maden kommer rundt i alle verdenshjørner, for Madfærd arbejder med begrebet madmod.

"Vi vil gerne, at børn bliver mere modige i forhold til at smage noget andet mad," siger Mie Reihs.

Ordningen bliver rullet ud fra september til februar.

Oplev og smag Madfærds Madskole i Mølleskolens skolegård 16. august fra klokken 14-17.

Publiceret 16 July 2019 11:30