Kim Bækgaard (tv) var forsanger og guitarist i Luna, mens Sten Schaumburg-Müller spillede piano og synthesizer.

Kim Bækgaard (tv) var forsanger og guitarist i Luna, mens Sten Schaumburg-Müller spillede piano og synthesizer.

Smuk som den aller første gang...

Genopførelsen af den første festival var så godt et trækplaster, at Bøgepladsen blev fyldt trods tunge regnvejrsskyer

Af
Grethe Bo Madsen

smukfest "Forvent et kæmpe trut i overflødighedshornet," skrev Smukfest i invitationen til en tur med tidsmaskinen tilbage til den allerførste festival i 1980.

Og det blev et smukt trut. Mens musikere og skuespillere fra Oure fyrede den af på scenen og satte gang i festen iført tidstypisk outfit i form af langt hår m/k, spraglet tøj og fjällräven på ryggen, blev historien om den første festival genfortalt på storskærme, af nogle af dem, der dengang var med til at arrangere festivalen samt nogle af de musikere, der var med.

Vi vil høre historien

Publikum var en ligeså spraglet flok. Både gamle og unge tog turen med i tidsmaskinen og nød pølser og toast og øl til firser-festivalpriser.

"Jeg var til min første Skanderborg Festival i 1984 og har været med mange gange siden. De seneste 15 år har jeg været medhjælper. Jeg synes, det er et fint arrangement, og det er sjovt at høre historien og se videoklippene," siger Tinne Otkjær fra Skanderborg.

Tinne Otkjær fra Skanderborg har været medhjælper i 15 år. Foto: Grethe Bo Madsen

Tinne Otkjær fra Skanderborg har været medhjælper i 15 år. Foto: Grethe Bo Madsen

Rikke Thuesen fra Horsens har været på Smukfest siden hun var 16 år, i dag er hun 50. Hun havde taget veninden Gitte Søndergård fra Herning med på skovtur.

"Vi er her i dag, fordi vi gerne vil opleve den første festival og høre historien om, hvordan noget, der er så stort i dag, er opstået. Og det er rigtig godt fortalt."

Det samme mener Christel og Svend Hofgaard fra Skanderborg:

"Det er sjovt at høre historien fra dengang. Vi har været med til festivalen nogle gange omkring år 2000, hvor vores egne børn spillede på Ram Jam. De blev nemlig betalt med billetter til vennerne.

Rikke Thuesen (tv) fra Horsens og Gitte Søndergaard fra Herning.

Rikke Thuesen (tv) fra Horsens og Gitte Søndergaard fra Herning.

"Jeg skal møde Kim"

"Jeg er her i dag, fordi jeg skal mødes med min gamle ven Kim. Ham har jeg ikke set i 36 år," griner Sten Schaumburg-Müller og afslører, at han og Kim Bækgaard spillede med i bandet Luna, der var hovednavnet på den første festival.

"Dengang var koncerten her bare en koncert i rækken. Vi havde en del spillejobs på det tidspunkt," fortæller Kim Bækgaard.

Mens de andre bands for at få lov til at spille måtte stå for at tømme latrinerne, så fik Luna betalt for at spille.

Christel og Svend Hofgaard fra Skanderborg Øst. Foto: Grethe Bo Madsen

Christel og Svend Hofgaard fra Skanderborg Øst. Foto: Grethe Bo Madsen

Ville ikke tømme latriner

"Vi ville ikke spille gratis. Jeg kan huske, jeg ringede til JP (Jens Peter Andersen, en af de fem grundlæggere af festivalen, red.) omkring en uge inden for at fortælle, hvad vi havde brug for og spurgte om de havde styr på PA-anlægget. Og jeg kunne sgu godt høre, at det havde han ingen ide om, hvad var. Men det hele var der, da vi skulle spille," husker Kim Bækgaard.

"Der var nogle sjove gutter, men også utroligt engagerede, som stod bag festivalen. Men hold nu op, det var et skrabet setup. Og det var ved at drukne i regn," fortæller Jens Schaumburg-Müller.

Luna spillede faktisk på Skanderborg Festival igen i 1981 og i 1983.

I dag har Kim Bækgaard studiet SoundPage og bor i Sabro, mens Sten Schaumburg-Müller er professor i mediejura og underviser på Syddansk Universitet.

Publiceret 07 July 2019 16:32