Bofællesskabet Kirstinelund:

"Man behøver ikke at kunne alt selv"

Seks huse og tre lejligheder udgør bofællesskabet Kirstinelund i Bjedstrup, hvor det sociale er i højsædet

Af
Christina S. Johansen

Bjedstrup På 12 tønder fuldstændig forrygende natur i Bjedstrup ligger Kirstinelund.

Hvad der for mange år siden var en temmelig stor gård, er nu et moderne bofællesskab med seks huse og tre lejligheder.

Man behøver ikke kunne klare alting selv, og vi er ikke bange for at spørge om hjælp

Her bor byrådspolitikeren Maria Temponeras (EL) med sin kæreste og deres fire børn i et bindingsværkshus, som er tegnet af hendes søster og er bygget af kæresten og svogeren.

"Jeg har boet i bofællesskab næsten altid, og de perioder, hvor jeg ikke har gjort det, har jeg virkelig kedet mig," siger Maria Temponeras, mens hun viser rundt i det naturskønne område, som 17 voksne og 18 børn kalder hjem.

"Det her er et naturparadis i det opdyrkede landskab. Er det ikke vildt, at være medejer af det? Det ligger perfekt på landet, men er samtidig tæt på en storby som Aarhus. Det tager kun 20 minutter på cykel til Alken, hvorfra vi kan tage toget," siger Maria Temponeras.

Bæredygtigt byggeri

Bofællesskabet i Bjedstrup opstod for 28 år siden, hvor de to brødre, som ejede den gamle gård med navnet Kirstinelund solgte stedet til en gruppe, som ville lave bofællesskab.

Områdets seks huse er meget forskellige og består af bæredygtigt og eksperimenterende byggeri.

Hver familie råder over et mindre have-areal, men hjælpes ad med at holde de mange fællesarealer. Til det formål er der en månedlig arbejdsdag og en fælles maskinpark.

Af andre fælles ting kan nævnes brønd, renseanlæg, vaskeri, geder og en delebørs med tøj.

"Det er altså en mosaik af egne og fælles ting. Vi låner desuden enormt meget af hinanden," siger Maria Temponeras, som eksempelvis også gik sammen med flere andre om at købe en dyr ismaskine i en god kvalitet.

Udsigten fra et af bofællesskabets højeste punkter. Foto: CSJ

Udsigten fra et af bofællesskabets højeste punkter. Foto: CSJ

Det sociale i højsædet

Det er naturligvis ikke kun de praktiske ting, som Kirstinelunds beboere er fælles om. Det sociale er også i højsædet.

Eksempelvis spiser man mindst en gang om ugen sammen i den gamle gårds stuehus, hvor der udover tre lejligheder også er fællesrum.

"I det hele taget bruger vi meget hinanden. Man behøver ikke kunne klare alting selv, og vi er ikke bange for at spørge om hjælp. Det er et forpligtende fællesskab, hvor man godt kan forvente noget af hinanden. Det bryder den isolation, som er et kæmpe problem for især børnefamilier."

Sommerserie

  • Hen over sommeren vil UgeBladet Skanderborg beskrive nogle af de steder, hvor folk har valgt at bosætte sig på en særlig måde.
  • Næste uge beskriver vi et projekt i Alken, som endnu ikke er bygget.
  • Giv os gerne et praj, hvis du kender til nogle, som har valgt at bosætte sig på en alternativ måde - redaktion@uge-bladet.dk

Publiceret 06 July 2019 11:30