Hovedkræfterne bag Greenways bliver nuværende turistchef Marianne Purup fra VisitSkanderborg (midt), og Villy Juul Larsen fra AkvaKons samt Søhøjlandets Turistforening, her repræsenteret ved formand Kristina Ceravolo. Pressefoto

Hovedkræfterne bag Greenways bliver nuværende turistchef Marianne Purup fra VisitSkanderborg (midt), og Villy Juul Larsen fra AkvaKons samt Søhøjlandets Turistforening, her repræsenteret ved formand Kristina Ceravolo. Pressefoto

Turistforening skaber nyt center for bæredygtighed og øko-turisme

Greenways skal udvikle grønne øko-oplevelser i Søhøjlandet og sikre den lokale forankring

Mindre end 24 timer efter, Skanderborg Kommune annoncerer sit nye samarbejde med VisitAarhus, er Søhøjlandets Turistforening på banen med et nyt lokalt forankret projekt, der tager udgangspunkt i grønne natur- og kulturoplevelser med omtanke for FNs verdensmål og nye tilbud om øko-turisme.

Ambitionerne er, at Greenways, som projektet hedder, skal være et helt nyt center for bæredygtighed & øko-turisme.

"I turistforeningen vil vi gerne bygge videre på alle de gode udviklingsprojekter, som vi sammen med medlemmer og partnere har lavet i de seneste år. Vores område tiltrækker flere og flere, som gerne vil have grønne og bæredygtige oplevelser, og vi ser et stort potentiale i nu at gå forrest i Greenways," siger en samlet bestyrelse for Søhøjlandets Turistforening.

De to drivende kræfter i Greenways bliver journalist, turistchef Marianne Purup, VisitSkanderborg og cand. oecon, økologi-konsulent Villy Juul Larsen fra AkvaKons.

Sammen skal de i løbet af efteråret lave pilotprojekter og fondansøgninger, så Greenways forhåbentlig kan blive en realitet fra det nye år. Håbet er, at også de andre medarbejdere fra VisitSkanderborg kan blive en del af teamet.

Søfari i Søhøjlandet

Et af de nye koncepter på tegnebrættet er Søfari, som bliver parasol over en række pakkede ture i Søhøjlandet.

"Vi forestiller os, at aktørerne bliver "certificerede" som en del af Søfari, så vi kan tilbyde både danske og udenlandske gæster et ophold med en perlerække af grønne og økologiske oplevelser," siger Marianne Purup, der understreger at området allerede har masser at byde på.

"Meget handler om at udvikle og synliggøre alle de bæredygtige oplevelser, der allerede eksisterer. Tænk blot på vandreruter, cykelture, kano-, solbåds- og kajaksejlads, forretninger, gårdbutikker og spisesteder," siger hun og minder om, at nogle af festivalerne inklusiv Smukfest allerede forholder sig til verdensmålene, og at Skanderborg Park eksempelvis netop er blevet "green key"-hotel.

Spisestederne spiller generelt en vigtig rolle, og Villy Juul Larsen ser et stort potentiale i at få tildelt cafeer og restauranter de økologiske spisemærker eller blot at få en økologisk ret eller to på menukortet – alt efter ambitionsniveau.

"Økologien er i vækst, og i vores område er der en meget høj andel af øko-forbrugere. Alene det taler for, at gøre Søhøjlandet til first mover på økologiske oplevelser – herunder bæredygtig øko-turisme. Og alle, der har et økologisk tilbud til deres gæster, kan være med," lyder det fra ham.

Den gode historie

Formidling og storytelling er to af spidskompetencerne, som Greenways tager med fra VisitSkanderborg.

"Derfor vil vi også gerne i samarbejde med borgere, virksomheder, foreninger, forretninger, kulturinstitutioner, kunstnere og skoler om helt nye måder at beskæftige sig med klimakrisen på. Sådan som vi eksempelvis har gjort det i Hotel Democracy," fortæller Marianne Purup.

Hun forestiller sig også, at Greenways kan være med til at arrangere møder, happenings, workshops og udstillinger om Verdensmålene og om at være "climate smart".

Greenways får hjemsted på Himmelbjerggården, som er nordisk inspirationscenter for bæredygtig udvikling. Herfra siger Aslaug Færch Johnsen:

"Vi skal samles om at skabe den omstilling, som de globale udfordringer kalder på. Og et helt naturligt og meget synligt omdrejningspunkt er Himmelbjerget, som i næsten 200 år har været et ikon for visionære forandringer. Derfor glæder vi os meget over etableringen af Greenways.

Ny organisering

På et medlemsmøde i september vil bestyrelsen for Søhøjlandets Turistforening fremlægge en køreplan for nedlæggelsen af VisitSkanderborg og etableringen af Greenways.

"Vi er i gang med at se på, hvilken organisationsform der passer bedst til de fremtidige opgaver. VisitSkanderborg nedlægges til nytår som konsekvens af Skanderborg Kommunes resultatkontrakt med fonden VisitAarhus, og vi skal se på, hvordan en ny konstruktion skal se ud," lyder det fra bestyrelsen for Søhøjlandets Turistforening.

Også et advisory board kan komme på tale.

"Det er vigtigt, at vi får nogen af de bedste climate-smart-spillere og økologiske frontløbere med på banen, både lokalt og nationalt," understreger Marianne Purup og Villy Juul Larsen.

Et forprojekt for Greenways er netop afsluttet med støtte fra blandt andre Skanderborg Park og Kvickly Ry.

-bo

Publiceret 27 June 2019 13:09