Katja Atzen Gade er en erfaren rytter. I sidste uge skræmte en hund hendes hest Gadedrengen (på billedet), så denne væltede med Katja på ryggen. Foto Jimmy Leen Friis

Katja Atzen Gade er en erfaren rytter. I sidste uge skræmte en hund hendes hest gadedrengen (på billedet), så denne væltede med Katja på ryggen. Foto Jimmy Leen Friis

Skræmt af løs hund:

Hest med rytter væltede

Katja Atzen Gades hest blev skræmt af en løs hund og fik to dybe flænger. Selv slap hun uden skader

Af
Claus Sonne

"Jamen, jeg er bare så gal."

Sådan siger Katja Atzen Gade, der tirsdag 25. juni ved 18-tiden kom ridende på sin hest 'Gadedrengen' i skoven mellem Fruering og Skårup lige øst for Skanderborg. Som så mange gange før mødes hun en løs hund, men denne gang går det galt.

"Jeg rider op af en lille skråning, og da hunden får øje på hesten, løber den meget hurtigt hen mod os. Min hest bliver skræmt og forsøger at bakke, hvorved den vælter med mig på ryggen. Hunden bliver ved, så hesten rejser sig og begynder at løbe, og de næste 200-300 m følger hunden efter os, før den stopper jagten og løber den anden vej," fortæller hun.

På det tidspunkt er Katja mere vred end chokeret. Så hun rider tilbage til det sted, hvor hun og Gadedrengen mødte hunden første gang.

Min hest bliver skræmt og forsøger at bakke, hvorved den vælter med mig på ryggen

"Jeg så jo, at der gik fire voksne personer bag ved hunden, og jeg vil selvfølgelig i kontakt med dem for at fortælle dem, hvad der er sket. Men de var væk, da jeg kom tilbage, selv om der ikke gik ret lang tid," siger hun.

Gjorde de fire personer noget? Kaldte på hunden, eksempelvis.

"Jeg tror det ikke. jeg hørte i hvert fald ikke noget," fortæller Katja dagen derpå.

Hvad var det for en hund?

"Det lignede en mørk labrador eller retriever."

Ved mødet med den løse hund væltede hesten Gadedrengen ned ad en skråning med sin rytter, Katja Atzen gade, på ryggen. Privatfoto

Ved mødet med den løse hund væltede hesten Gadedrengen ned ad en skråning med sin rytter, Katja Atzen gade, på ryggen. Privatfoto

To dybe flænger

Efterfølgende rider Katja tilbage til sin bopæl for at undersøge Gadedrengen. Det viser sig, at han har fået to dybe flænger, et på højre og et på venstre bagben.

Jeg frygter, at det her kommer til at sidde i ham i lang tid

"Jeg ved simpelthen ikke, om det er hunden, der står bag flængerne, eller om det er sket, da vi vælter baglæns ned af skråningen," siger Katja, der er nødt til at ringe til dyrlægen tirsdag aften.

"Og det er altså ikke helt billigt," fastslår hun.

Hvordan har Gadedrengen det nu?

"Han er på smertestillende medicin. Og så er han nu, hvilket han aldrig har været før, bange for min egen hund. Jeg frygter, at det her kommer til at sidde i ham i lang tid."

Husk nu snoren

Katja har to heste, som hun dagligt rider på i det område, hvor mødte den uregerlige hund tirsdag aften. Og hun møder dagligt hundeejere, der undlader at have deres hund i den lovpligtige snor.

Jeg tør ikke tænke på, hvad der kunne være sket, hvis det havde været et barn, der havde redet hesten

"Min anden hest kan ikke li' hunde, og en gang, hvor der var en hund, der kom meget tæt på, sparkede hesten den, hvilket udløste en skideballe fra ejeren," fortæller hun og opfodrer alle hundeejere til at huske at have hunden i snor.

"Jeg tør ikke tænke på, hvad der kunne være sket, hvis det havde været et barn, der havde redet hesten. Og jeg tænker også på de vilde dyr, blandt andet rålam, der er i stort antal i området. Der er jo en grund til, at hundene skal være i snor," siger Katja.

Publiceret 26 June 2019 14:50