Charlotte Nørregaard Jensen i sin have i Hørning. Fra hegnet i baggrunden er der 22 meter til Hørning Produkthandel. Foto Sonne

Charlotte Nørregaard Jensen i sin have i Hørning. Fra hegnet i baggrunden er der 22 meter til Hørning Produkthandel. Foto Sonne

Støj gør Charlottes liv til et helvede

Charlotte Nørregaard Jensen er på 8. år i 'krig' med Skanderborg Kommune pga. støjgener fra Hørning Produkthandel

Af
Claus Sonne

Sommeren 2018 var som bekendt rekordvarm. Alligevel var det begrænset, hvor meget Charlotte Nørregaard Jensen i dagtimerne benyttede sin have på Sønder Allé. Sådan har det været siden 2011 - sådan bliver det også i år. Årsagen skal findes hos genboen, Hørning Produkthandel, nemlig støj.

Charlotte har nemlig siden 2011 kæmpet mod den støj og de vibrationer, produkthandlen på Sønderskovvej 'producerer'. Det er hun ikke alene om. I alt 14 naboer og genboer har klaget til Skanderborg Kommune, der tidligere i år reagerede ved blandt andet at kræve, Hørning Produkthandel opsatte såkaldte støjbatts samt et 1 meter højt hegn.

"Men det har ikke hjulpet noget. Tværtimod, vil jeg sige. Det virker som om, at hegnet kaster lyden opad, og da vores hus ligger noget højere end produkthandlen, så hører vi den stadig tydeligt," forklarer hun.

Det kan godt være, at produkthandlen ligger i et område, der er udlagt til blandet bolig og erhverv, men vi bor for pokker i et parcelhuskvarter 22 meter væk

Charlotte erkender blankt, at hun reagerer kraftigere end sin mand, Tom, på støjen.

"Jeg er vel, hvad man kalder støjsensitiv," siger hun og fortsætter:

"Med til historien hører, at både jeg og Tom på grund af vores arbejde er meget hjemme i dagtimerne, hvilket ikke er tilfældet for så mange i kvarteret. Så vi hører både lyden fra den grab, de bruger, samt fra det metal og de containere, der arbejder med derover.

Vred - meget endda

Charlotte indrømmer også, at hun er vred. Meget endda. Mest på Skanderborg Kommune, hvis ageren hun slet ikke forstår.

"Der er så mange ting ved kommunens ageren, jeg slet ikke forstår. For eksempel hvorfor man aldrig har lavet en støjmåling på vores grund. Eller hvordan kommunen kan køre en sag - og vinde den - mod Hørning Produkthandel for at overtræde sin miljøgodkendelse - og så kort tid efter give virksomheden en udvidet miljøgodkendelse. Det kan godt være, at produkthandlen ligger i et område, der er udlagt til blandet bolig og erhverv, men vi bor for pokker i et parcelhuskvarter 22 meter væk. Men det vil, må jeg konstatere, Skanderborg Kommune ikke tage hensyn til," siger hun.

Charlotte ved godt, at hendes mange henvendelser til Skanderborg Kommune belaster det kommunale system, og hun vedgår, at hendes retorik kan have skarpe kanter.

Uden forudsætninger

"Ja, jeg 'gasser op' en gang imellem. Og nej, jeg pakker ikke tingene ret meget ind. Det ved jeg godt. Men det her presser mig mig til mit yderste. Jeg har jo ingen forudsætninger for at kæmpe en kamp, hvor der indgår tung jura og en miljølovgivning, som man skal være ekspert for at forstå. Så det er nærmest et fuldtidsarbejde for mig," siger hun og sætter flere ord på.

"Jeg føler rent ud sagt, at kommunen p..... på os. Det gælder for eksempel, når jeg med min telefon optager, hvor lang tid produkthandlen kører med deres grab. Det gør de i øvrigt meget, meget ofte i længere tid, end de må i forhold til deres tilladelse. Men ifølge Skanderborg Kommune kan mine optagelser ikke bruges som bevis, fordi man jo kan redigere i optagelserne. Men det ved jeg ikke engang, hvordan man gør. Jeg optager bare, når de begynder og stopper, når de holder op med at køre."

Det her presser mig mig til mit yderste. Jeg har jo ingen forudsætninger for at kæmpe en kamp, hvor der indgår tung jura og en miljølovgivning

"Kommunen vælger i stedet at stole på den logbog, som produkthandlen fører. Og de skal da være godt dumme derover, hvis de selv skriver, at de kører i længere tid, end de må. Jeg har gjort kommunen opmærksom på, at man kan sætte en tracker på grabben, så det automatisk registeres, hvor meget den bruges, men det vil man ikke."

Opdatering optrappede

Ifølge Charlotte tog forholdet til kommunen en drejning, da hun i en Facebook-opdatering skrev, at hendes mand faldt ned af sofaen, da han blev vækket af et brag fra Hørning Produkthandel.

"Det var selvfølgelig en fejl. Man falder jo ikke ned af en sofa på den måde. Der skulle have stået faldt næsten ned. Men jeg skal love for, at folk fra kommunen læste med, for jeg blev beskyldt for at være useriøs og meget andet," fortæller hun.

Fortryder du, at du har taget kampen op?

"Nej. Men jeg er nødt til at finde en balance, ellers bliver jeg mere syg. jeg har netop fået konstateret psoriasis og psoriasisgigt, og min læge mener, at det skyldes stress. Og det, der stresser mig, er støjen fra produkthandlen. Vores lokale politikere har i to tilfælde for nylig sagt nej til udstykninger på grund af risikoen for støjgener. Men det er åbenbart ikke hensyn, der skal tages her i Hørning," siger hun og går videre:

"Det her har for vores vedkommende stået på siden 2011. Men der har været naboklager siden 2009 over støjen og vibrationerne. Der er folk her i kvarteret, der bor længere væk end os fra produkthandlen, og som har fået ødelagt familiesammenkomster i haven på grund af støjen fra produkthandlen. Det er bare ikke i orden."

Jeg er nødt til at finde en balance, ellers bliver jeg mere syg

Overvejer I at sælge huset?

"Det har vi gjort. Men hvem vil købe en hus, der ligger 22 m fra en så støjende virksomhed? Jeg ville i hvert fald ikke.

Publiceret 21 June 2019 10:00