Stram Kurs' partileder, Rasmus Paludan, opfordrer på Facebook partiets medlemmer til at deltage i Mosbjerg Folkefest ved Mossø. Foto: Anthosn Unger/Ritzau Scanpix

Stram Kurs' partileder, Rasmus Paludan, opfordrer på Facebook partiets medlemmer til at deltage i Mosbjerg Folkefest ved Mossø. Foto: Anthosn Unger/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Højreradikale samles til stor folkefest ved Skanderborg

Mosbjerg Folkefest løber af stablen lørdag 22. juni på Emborgvej ved Alken

Af
Grethe Bo Madsen

Højreradikale fra hele Danmark vil i morgen, lørdag 22. juni, valfarte til Skanderborg for at deltage i Mosbjerg Folkefest ved Mossø.

Blandt de talere, der er inviteret med til Folkefesten, er den britiske anti-islam aktivist Tommy Robinson og østrigske Martin Sellner fra det højreorienterede Generation Identitær, mens islam-kritikeren Lars Hedegaard Jensen er folkefestens konferencier.

Partiformand og grundlægger af Stram Kurs, Rasmus Paludan vil formentlig også deltage i Mosbjerg Folkefest. På Facebook opfordrer han partiets medlemmer til at deltage i folkefesten.

"Det vil formentlig være årets bedste mulighed for at tale med lederne i Stram Kurs og Stram Kurs Ungdom," skriver han på Facebook.

Anti-fascisme demonstration

Den højreradikale folkefest har skabt røre lokalt, og under overskriften "Stop Fascist-festen - vis modstand" har Østjyske Antifascister og Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination taget initiativ til en demonstration i morgen lørdag 22. juni klokken 11-13 på Skanderborg Station.

Her vil man med arrangørernes ord vise sin modstand mod de højreradikales holdninger.

"Vi mødes i morgen, fordi vi ønsker at værne om de grundlæggende demokratiske rettigheder, som andre har kæmpet for i rigtig mange år. Vi føler, der er sket en forråelse, der er ved at gå over gevind. Et had til andre mennesker baseret på religion og etnicitet," siger Charlotte Valløe fra Østjyske Antifascister om baggrunden for demonstrationen.

Den højreradikale britiske anti-islam aktivist Tommy Robinson er inviteret til at tale ved Mosbjerg Folkefest i weekenden. Foto: Andreas Pantoja/Ritzau Scanpix

Den højreradikale britiske anti-islam aktivist Tommy Robinson er inviteret til at tale ved Mosbjerg Folkefest i weekenden. Foto: Andreas Pantoja/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Alken protesterer

I Alken er de lokale borgere heller ikke alle lige begejstrede ved udsigten til at få besøg af de højreradikale folkefest-deltagere. Emborgvej går gennem landsbyen, og de fleste af deltagerne i folkefesten vil derfor passere gennem byen.

Det har fået lokale borgere til at tage initiativ til med skilte at vise, at de tager afstand fra fremmedhad og højreekstremisme. Med skiltene ønsker de at signalere, at Alken står for åbenhed og respekt for andre uanset køn, hudfarve, religion, seksuel overbevisning eller politisk holdning.

Redaktionens kommentar

Vi har modtaget flere henvendelser fra deltagere i Mosbjerg Folkefest efter publiceringen af denne artikel dagen før folkefesten fandt sted. De føler sig hængt ud og lagt for had af de citater, vi bragte af Charlotte Valløe. Vi har derfor valgt at slette de citater, da de fik lov at stå uimodsagt. Det beklager vi.

Publiceret 21 June 2019 19:00