Inge Schøler Christensen, Mads Bentzen, Benjamin Hoff Skovgaard og Karin Fosdal efter mobilmast-borgermødet. Inge, Benjamin og Karin havde taget initiativ til mødet, Mads har tidligere beskæftiget sig med problematikken.

Inge Schøler Christensen, Mads Bentzen, Benjamin Hoff Skovgaard og Karin Fosdal efter mobilmast-borgermødet. Inge, Benjamin og Karin havde taget initiativ til mødet, Mads har tidligere beskæftiget sig med problematikken.

Alken frygter stadig stråling fra mobilmast: "Vi vil ikke være del af et forsøg"

Borgermødet i Alken lettede ikke på bekymringen over placeringen af en ny mobilmast

Af
Claus Sonne

"Jeg har ikke hørt noget, der har mindsket min bekymring."

Sådan sagde Inge Schøler Christensen efter sidste uges borgermøde om en ny mobilmast i Alken, en mast hvis antenner vil øge den stråling, der sendes ud over byen. Inge Schøler Christensen, en af initiativtagerne til borgermødet, bor lige ved siden af det sted, hvor masten skal placeres.

Problemet er, at grænseværdierne er fastsat af fysikere og ikke af biologer - og at vi først regulerer, når vi har set skadevirkningerne

Godt 50 lokale var mødt op i Alken Mejeri for at blive klogere på den kommende mobilmast, der skal sikre bedre internet i togene samt bedre mobildækning ved hjælp af udrulningen af 5G-netværket.

Kritiske eksperter

Til mødet var inviteret tre eksperter, hvoraf de to, Pernille Schriver og Kim Horsevad, var meget kritiske i forhold til den øgede stråling, der vil ramme Alken-borgerne.

"Der findes masser af forskning, der viser, at strålingen skader cellerne. Problemet er, at grænseværdierne er fastsat af fysikere og ikke af biologer - og at vi først regulerer, når vi har set skadevirkningerne. Bly i benzinen et et godt eksempel," sagde Kim Horsevad, der er Cand. Pæd. og biologilærer.

Pernille Schriver, Cand. Scient. og biolog, kritiserede udrulningen af 5G-netværket samt de nye og kraftigere sendere som dem, der skal sidde på masten i Alken.

"Vi overskrider grænseværdier, vi ikke burde. Der er masser af forskning, der taler for sundhedsrisici. Der står i loven, at staten skal anvende et forsigtighedsprincip, men det sker ikke i dette tilfælde," sagde Pernille Schriver og stillede spørgsmåltegn ved det lovlige i, at masten stilles op cirka 100 meter fra et såkaldt Natura 2000-området, et naturområde der lovmæssigt er beskyttet.

Devices er problemer

Den tredje ekspert, Lars Dittmann, der er professor på Institut for Fotonik ved DTU, konstaterede, at han ikke er specielt bekymret for selve strålingen.

I min optik vil det være mere sikkert, hvis masten står i selve Alken

"Jeg er langt mere bekymret for wifi og bluetooht-funktioner fra vores devices, herunder mobiltefoner og headsets til ørerne. Desuden vil 5G-teknologien betyde, at vi i stedet for at sende stråler ud på må og få, kan målrettet strålingen," sagde han.

Det er et ønske fra flere Alken-borgere at få flyttet den nye mobilmast uden for byen. Men det er ifølge Lars Dittmann ikke nogen god idé.

"Jo tættere man er på masten, des mindre kraft skal eksempelvis en mobiltelefon bruge for at sende. Så i min optik vil det være mere sikkert, hvis masten står i selve Alken. Vil man beskytte sig selv bedst muligt, skal man ikke bruge devices," sagde han.

Efter de tre eksperters foredrag var der spørgetid, og efter to og en halv time kunne 'Initiativgruppen imod opsætning af mobilmast i Alken' gøre status.

Blev ikke klogere - og dog

Er I blevet klogere efter i aften?

"Jeg har som sådan ikke hørt noget, der ændrer ved min bekymring, men det er en øjenåbner, at den bedste løsning ikke nødvendigvis er at flytte masten," sagde Inge Schøler Christensen - og var på linje med naboen Karin Fosdal.

"Jeg er ikke tryg ved at bo lige op ad en sender. Ja, jeg kan slukke for mine devices, men strålingen er der stadig. Det er frustrerende at vide, at vi ikke kan gøre noget," lød det.

Mads Bentzen fra Bjedstrup var med på mødet. Han har som skolebestyrelsesmedlem på Bjedstrup Skole været med til at begrænse bruge af trådløs teknologi der.

Jeg er ikke tryg ved at bo lige op ad en sender. Ja, jeg kan slukke for mine devices, men strålingen er der stadig

"I og med, at der findes så meget forskning, der peger på en risiko ved strålingen, er det absurd, at staten giver nogle teleudbydere lov til at udsætte os for det her," sagde han.

Publiceret 19 June 2019 11:30