Birthe Kjær på den store scene og godt gang i festen. Foto: Christina S. Johansen

Birthe Kjær på den store scene og godt gang i festen. Foto: Christina S. Johansen

Sølund Musik-Festival: "Den dag suget i maven ikke er der længere, der stempler jeg ud"

Sølund Musik-Festivals leder, Lasse Mortensen, ser tilbage på en festival der trods en ordentlig skylle onsdag aften alt i alt blev en stor succes

Af
Grethe Bo Madsen

Sølund Efter et brag af en afslutningskoncert torsdag aften med grafittiregn og armene i vejret er det en tilfreds festivalleder, der efter en lang arbejdsuge kan se tilbage på en festival, der både bød på kæmpe store smil, fed musik og masser af solskin, men også en ordentlig skylle med 35 millimeter regn på tre kvarter. Der skal dog mere end et uvejr til at slå verdens kærligste festivalpublikum ud.

"Vi fik en fantastisk afslutning torsdag på en festival, der på mange måder blev en rigtig god festival. Det var synd onsdag aften med al den regn. Det har de ikke fortjent, gæsterne."

Se de skønne billeder fra Sølund Musik-Festival i galleriet herunder:

Skybrud og 35 mm regn

"Når man arrangerer festival i Danmark, så ved man godt at shit happens, og så garderer man sig mod det. Men for gæsterne - stakkels mennesker, der sidder mutters alene i kørestol og synker ned i mudderet. Ja, det stikker sgu i hjertet," konstaterer festivallederen, der selv var meget berørt af episoden med skybruddet.

Jeg synes faktisk, det er mange år siden, jeg har hørt så mange fortælle, hvor stor en indsats vi gør og hvor fantastisk et projekt, det egentlig er. Hvor godt det er for beboerne

"På den anden side, så skal vi også være ærlige og kigge indad, vi der ikke havde det godt med det, for rigtig mange af gæsterne hygger sig alligevel. Det er det, der er det særligt kendetegnende ved den her festival. Glæden ved at være sammen, komme i byen og hygge sig. Det er lige noget, der passer."

Forrygende MUE

Et af festivalens højdepunkter var koncerten med Music Unites Europe (MUE), der i år leverede den vildeste hyldest til Woodstock-festivalen. MUE bestod i år af musikerne fra det danske band The Mumes samt den svenske gruppe Crazy Mind, og alle musikerne har udviklingshandicaps.

"Det er nok det bedste endnu, jeg har hørt med Music Unites Europe. De var fuldstændig outstanding. Der var ikke en eneste sang, der faldt igennem. De har øvet sig meget, pisket rundt og konstant haft snuden i sporet," fortæller Lasse.

Koncert på VIA i Aarhus

MUE-musikerne blev på årets workshop undervist af Morten Marcher fra bandet Die Herren og var blandt andet også en tur på VIA University College i Aarhus, hvor de testede set-listen foran hundredvis af begejstrede studerende.

Jeg bruger altid at sidde lidt for mig selv på scenen og tjekke efter, at suget i maven er der. Det skal det være. Hver gang. Den dag, jeg ikke længere mærker det - den dag hvor det bliver ligegyldig at se så mange glade og taknemlige mennesker - så stempler jeg ud. Men jeg bliver stadig lige berørt af det

"Det er præcist det, vi ønskede med det projekt, nemlig at vise verden, at mennesker med udviklingshandicaps også har stærke sider. her handler det om musik og jeg må bare sige, at de er pisse gode til det," understreger en småstolt festivalleder. Årets festival var noget nær udsolgt og ifølge Lasse Mortensen betyder det godt og vel 16.000 gæster. Desværre, set med festivalelederens øjne, var det ikke mange af gæsterne, der fik mulighed for at være en del af campen.

For få får lov at overnatte

"Vi har haft cirka 1500 overnattende gæster, og det er på linje med sidste år, men langt fra så mange, som der tidligere overnattede. Det er vi ikke tilfredse med. Vi kan ikke helt forstå, om der er gået lidt forfinethed i det. Om man laver koloni og bor på vandrehjem."

"Men jeg synes, det er trist. Det er noget, vi har taget fra dem. De elsker at ligge i telt og lyse med lommelygte og se på stjerner. Det er sgu ærgerligt."

Suget skal være der

Er der noget, du gerne vil fremhøve ved årets festival?

"Jeg synes faktisk, det er mange år siden, jeg har hørt så mange fortælle, hvor stor en indsats vi gør og hvor fantastisk et projekt, det egentlig er. Hvor godt det er for beboerne."

"Jeg bruger altid at sidde lidt for mig selv på scenen og tjekke efter, at suget i maven er der. Det skal det være. Hver gang. Den dag, jeg ikke længere mærker det - den dag hvor det bliver ligegyldig at se så mange glade og taknemlige mennesker - så stempler jeg ud. Men jeg bliver stadig lige berørt af det"

Publiceret 17 June 2019 11:30