René Pedersen og Anders Pedersen står bag Jysk Mikrogrønt, som producerer to slags ærter, to slags radiser, solsikke og tallerkensmækker. Foto: CSJ

René Pedersen og Anders Pedersen står bag Jysk Mikrogrønt, som producerer to slags ærter, to slags radiser, solsikke og tallerkensmækker. Foto: CSJ

Jysk Mikrogrønt har fundet spiren til succes

I to pavilloner gemt bag Jytas i Galten vokser et lille firma med grøntsager frem. Navnet er Jysk Mikrogrønt

Af
Christina S. Johansen

Galten Det er på alle måder en spirende forretning, som 36-årige René Pedersen og 28-årige Anders Pedersen har stablet på benene i Galten. Under navnet Jysk Mikrogrønt sælger de to skolekammerater nemlig mikrogrønt i form af solsikke, radise, ærter og tallerkensmækker.

De begyndte for alvor at sælge deres varer for en måneds tid siden, og modtagelsen har været god.

At arbejde med planter bliver man altså bare glad af.

"Det lader til, at vi har fundet en niche - det håber vi da i hvert fald. Vi kan mærke, at det så småt begynder at tage fart nu. Folk begynder selv at henvende sig og faktisk så mange, at vi ikke rigtigt selv når at lave noget opsøgende arbejde. Det er helt vildt fedt," fortæller René Pedersen, og Anders Pedersen fortsætter:

"Det er megafedt, at folk er så interesserede, i det vi laver, og det er en fed følelse at få positiv feedback. Vi er meget ydmyge og overvældede."

Det er ellers ikke fordi, at de unge iværksættere har gjort særlig meget for at gøre opmærksomme på sig selv. Det er sket gennem gutternes netværk og den sædvanlige "nogle, der kender nogle".

Et stykke tid undervejs

Jysk Mikrogrønt har til huse i to sammensatte pavilloner i modulbyggerne Jytas "baghave" i Galten. Pavillonerne stillede Jytas til rådighed, og fra august til nytår sidste år satte René og Anders stedet komplet i stand. René er tømrer-uddannet, så det hjalp på tingene.

Siden nytår er tiden så gået med at eksperimentere med frø og dyrkning.

"Vi har selvfølgelig hele tiden gået og groet alle vegne, men tingene skal jo ændres præcis til de her forhold. Lys, varme, luftfugtighed. Alle forholdene skulle justeres til," forklarer Anders Pedersen, som faktisk ikke anede noget som helst om planter, da makkerparret tilbage på Erhvervsakademiet satte sig for at lave virksomhed sammen.

"Jeg ville egentlig bare gerne være selvstændig, og så var produktet mindre vigtigt. I dag synes jeg, at det her er megaspændende og sidder gerne og nørder med det i timevis, så jeg helt glemmer at lave aftensmad. Nu kan jeg godt lide at kæle lidt for planterne, og jeg glæder mig altid virkelig til at komme herud og se til dem," siger Anders Pedersen.

Mikrogrønt passer ind i tidens tendenser

Anderledes var det med René Pedersen. Det var ham, der på Erhvervsakademiet for cirka to år siden fik idéen om at lave noget grønt.

"Jeg har tidligere monteret gardiner i drivhuse, og at arbejde med planter bliver man altså bare glad af. Og så har jeg altid haft lidt grønne fingre," siger René Pedersen.

Gutterne gik dengang begge på linjen handelsøkonomi med speciale i innovation og iværksætteri - og på denne uddannelse skal man i praktik. Den klarede Anders og René ved at lave deres egen praktikplads.

Efter et par forsøg med forskellige andre "grønne" tiltag endte makkerparret, hvor det er i dag, med Jysk Mikrogrønt.

"Vi er jo ikke uddannede gartnere, så vi har måttet lære hen ad vejen og ved at finde guides på Facebook og Youtube," forklarer Anders Pedersen, som mener, at Jysk Mikrogrønt passer glimrende ind i tidens tendenser, hvor klimaforandringer for alvor er kommet på dagsordenen:

"Hos Jysk Mikrogrønt har vi ikke behov for gift, pesticider eller gødning, derudover skal der bruges virkelig lidt vand i forhold til fuldvoksne grøntsager, og så er der op til 40 procent mere næring i mikrogrønt-stadiet. På de her cirka 30 kvadratmeter vil vi desuden potentielt kunne lave hele 300-500 kg om måneden – året rundt."

Fremtidsdrømmen er da også at være tættere på alle de større, danske byer med et lignende setup som i Galten, sådan at der ikke skal så meget transport til for at nå ud til kunderne.

FAKTA

Jysk Mikrogrønt i korte træk

  • Virksomheden ligger i Galten og er startet af 36-årige René Pedersen og 28-årige Anders Pedersen.
  • Jysk Mikrogrønt laver mikrogrønt i form af solsikke, radise, ærter og tallerkensmækker.
  • Bagmændene lavede deres egen praktikplads på Erhvervsakademiet og det har udviklet sig til Jysk Mikrogrønt.
  • Fremtidsdrømmen er da også at være tættere på alle de større, danske byer med et lignende setup som i Galten.

Publiceret 23 May 2019 11:30