Der mangler penge på skoleområdet til specialtilbud. De penge har byrødderne fundet på andre skoleområder, blandt andet undervisningen af flygtningebørn.

Der mangler penge på skoleområdet til specialtilbud. De penge har byrødderne fundet på andre skoleområder, blandt andet undervisningen af flygtningebørn.

Færre penge til inklusion:

Mange flere børn i specialtilbud kræver omfordeling

Der mangler 6 mio. kroner til skolebørn med specielle behov. De penge tages fra det øvrige skoleområde, som dermed har færre penge til inklusion

Af
Claus Sonne

Skole Ingen kender årsagen, men fakta er, at antallet af skoleelever i specialtilbud i Skanderborg Kommune er steget til et rekordniveau og udgør 5,2 procent af den samlede elevmasse. Og dermed mangler der seks mio. kroner til specialområdet, penge som et stort flertal i byrådet har sagt ja til skal findes på det øvrige skoleområde.

Vi tager penge fra flygtningebørnene, selv om vi under budgetforhandlingerne aftalte, at det skulle vi ikke. Det er ikke i orden

Maria Temponeras - byrådsmedlem (EL)

De seks mio. kroner tages flere steder fra, blandt andet fra undervisningen af flygtningebørn. Desuden justerer man på tildelingen på inklusionsområdet, så de skoler, der henviser flest elever til et specialtilbud, rammes økonomisk.

Da byrådet behandlede sagen, kaldte Trine Frengler (S), formand for Børne- og Ungeudvalget, situationen for ulykkelig. Maria Temponeras (EL) gik en tand videre.

"Der er simpelthen ikke mere fedt at skære af, der hvor vi skærer nu. Og vi tager penge fra flygtningebørnene, selv om vi under budgetforhandlingerne aftalte, at det skulle vi ikke. Det er ikke i orden," konstaterede Maria Temponeras og plæderede for, at man, i stedet for at tage penge fra andre skoleområder, skulle have valgt en ekstrabevilling, altså trukket på kommunekassen.

"Sådan en bevilling ville i højere grad synliggøre, at der er et problem her," sagde Temponeras.

Svært ja fra Radikale

Radikale stemte også for at flytte de seks mio. kroner fra almen- til specialområdet, men Anne Heeager, den ene af to Radikale i byrådet, kalder ja'et for en svær og træls beslutning.

"Den her sag viser, at det er nødvendigt at tilføre flere penge til skoleområdet, og det vil vi arbejde for ved de næste budgetforhandlinger," siger hun og fortsætter:

"Det er ikke optimalt, at der nu skal spares på nogle områder, men jeg hæfter mig ved, at der skal spares 2,75 mio. kroner mindre end i det oprindelige oplæg. Men det er meget uheldigt, at vi tager penge fra undervisningen af flygtningebørn, fordi det er et område, hvor Skanderborg Kommune i forvejen ligger helt i bund," lydet det fra Anne Heeager.

Publiceret 22 May 2019 11:00