Byrådsmedlem og formand for Socialudvalget Anders Rosenstand Laugesen (V) er også aktiv i EU - nemlig i regi af Kommunernes Landsforening.

Byrådsmedlem og formand for Socialudvalget Anders Rosenstand Laugesen (V) er også aktiv i EU - nemlig i regi af Kommunernes Landsforening.

Laugesen: EU er tættere på os, end de fleste tror

Byrådsmedlem Anders Rosenstand Laugesen repræsenterer med jævne mellemrum de danske kommuner i EU

Af
Claus Sonne

Der skal nok være en og anden derude, der synes, at det der EU er en institution meget langt væk fra os her i Danmark - og som derfor overvejer ikke at stemme til det kommende valg til Europaparlamentet.

Men spørger man Anders Rosenstand Laugesen, byrådsmedlem for Venstre og partiets borgmesterkandidat ved det seneste kommunalvalg, er virkeligheden en helt andet.

Har to poster

Anders Rosenstand Laugesen, der bor i Ry, har nemlig en plads i KL's internationale udvalg og er fastarbejdende suppleant i Det Europæiske Regions-udvalg, hvor han arbejder primært i underudvalgene for Økonomisk politik (ECON) og Naturressourcer (NAT). Han repræsenterer i den sammenhæng cirka en gang om måneden alle danske kommuner over for EU-kommissionen, Ministerrådet og Europaparlamentet.

Jeg oplever et særdeles godt samarbejde med de danske EU-parlamentarikere uanset partitilhørsforhold

Vanvittigt spændende arbejde, konstaterer han.

"I forhold til det helt lokale, så har cirka 40 procent af alle byrådsbeslutninger tætte relationer til EU. Og for Danmark som sådan hænger dansk lovgivning helt tæt sammen med det, der bliver besluttet i EU," forklarer Anders Rosenstand Laugesen, der netop har været en tur i Litauen. Her holdt ECON sit årlige eksterne møde.

"Jeg oplever et særdeles godt samarbejde med de danske EU-parlamentarikere uanset partitilhørsforhold. De vil meget gerne høre, hvad der foregår lokalt i Danmark. Jeg oplever også, at der fra Kommissionens side bliver hørt på, hvad sådan en som jeg kommer med. Så jeg synes ikke, at det demokratiske underskud i forhold til EU er så stort, som mange gerne vil gøre det til," siger Anders Rosenstand Laugesen.

Forskellige emner

Rent emnemæssigt er det meget forskelligt, hvad Anders Rosenstand Laugesen beskæftiger sig med, når han tager 'livtag' med EU.

"Jeg har blandt andet været inde over debatten om, hvor meget EU skal bestemme i forhold til beskatningen af store firmaer som Google og Netflix. Et andet emne har været kønskvoter for de politiske repræsentationer. Her stod jeg ret alene. Vi mener i Venstre nemlig ikke, at EU skal have lov til at centralisere skatteopkrævningen, og vi mener også, at kønskvoter øger risikoen for, at sorterer kvalificerede folk fra," fortæller Anders Rosenstand Laugesen, der blandt andet også haft fingrene i et kommissions-forslag om at harmonisere skiltningen i trafikken i EU-landene.

"Det går op og ned i forhold til at 'vinde' de enkelte sager. Og indimellem må både jeg og Danmark sluge nogle politiske kameler," lyder det.

Ked af dobbeltvalg

Når nu du påpeger vigtigheden af arbejdet i EU, hvordan har du det så med, at valgene til Europaparlamentet og til Folketinget er placeret nærmest på samme tid?

"Det synes jeg faktisk er synd, for det er med til at flytte fokus væk fra EU," siger Anders Rosenstand Laugesen.

Publiceret 21 May 2019 18:30