Anne og Per Bille (th) overtager butikken på Bytorvet i Ry 1. juli. Mia Walde fortsætter med Weensu, der fremover udelukkende drives som webbutik. Foto: Grethe Bo Madsen

Anne og Per Bille (th) overtager butikken på Bytorvet i Ry 1. juli. Mia Walde fortsætter med Weensu, der fremover udelukkende drives som webbutik. Foto: Grethe Bo Madsen

Billerne rykker ind i og Værdig vender tilbage

Weensu, den deleøkonomiske og bæredygtige butik på Bytorvet i Ry, får nye ejere og skifter navn endnu engang - tilbage til Værdig

Af
Grethe Bo Madsen

Ry Et levende butiksfællesskab med bæredygtige produkter, unikt kunsthåndværk, genial genbrug, værdige oplevelser og go' kaffe.

Sådan lyder fremtidsvisionerne for Weenzu på Bytorvet i Ry. Ægteparret Anne og Per Bille overtager butikken til juli og samtidig vender butikken tilbage til sit oprindelige navn: Værdig.

Anne og Per fortsætter butikken i næsten samme ånd, som det der i sin tid fik mig til at starte butikken op. Jeg er glad og stolt over at bygget noget op, der har givet værdi og liv til byen, og at det nu er det fundament, Anne og Per bygger videre oven på

Mia Walde

Det var det navn butikken havde oprindeligt for to og et halvt år siden, da Mia Walde fik ideen til at åbne Danmarks vist nok første deleøkonomiske fusions butik med fokus på bæredygtighed, hvor lokale iværksættere og producenter kan leje en stand for en kortere eller længere periode til deres varer, og hvor man deles om ansvaret for at drive butikken.

"Jeg har tænkt meget over fremtiden, for arbejdet med at få webbutikken ordentligt op at gøre tager utrolig meget tid. Da Anne så fortalte om de drømme hun gik rundt med, så var det ligesom det hele faldt på plads. Det er bare sådan en god løsning," fortæller Mia Walde.

"Derfor er det heller ikke vemodigt, for Anne og Per fortsætter butikken i næsten samme ånd, som det der i sin tid fik mig til at starte butikken op. Jeg er glad og stolt over at bygget noget op, der har givet værdi og liv til byen, og at det nu er det fundament, Anne og Per bygger videre oven på."

Man lejer ikke bare en standplads i Værdig - man bliver en del af et fællesskab, understreger Billerne. Foto: Per Bille

Man lejer ikke bare en standplads i Værdig - man bliver en del af et fællesskab, understreger Billerne. Foto: Per Bille

Gik sukkerkold

Mia Walde har et stort iværksætter-gen og kan ikke lade være med at sætte nye tiltag i gang, men arbejdet med både at have den fysiske butik og samtidig forsøge at starte en digital udgave op samtidig, var en kæmpestor mundfuld.

Det er utrolig fedt at have nogle drømme og så kunne realisere dem. Superfedt

Anne Bille

"Man kan nok godt sige, at jeg er gået sukkerkold nu. Der er hysterisk meget arbejde i at skabe den digitale platform til Weensu. Men det er det, jeg gerne vil lægge mine kræfter i nu, " fortæller Mia Walde, der fortsætter udviklingen af webbutikken Weensu sammen med Helle Thestrup Kloster og Henrik Michael Gimm Holdensen.

"Vi fortsætter den deleøkonomiske ide digitalt. Jeg tænker, der stadig kan være noget synergieffekt mellem de to butikker - Værdig og Weensu."

Ny kreativ legeplads

"For mig blive Værdig min nye legeplads," konstaterer Anne Bille, der er kendt for at skabe nyt nips, pynt og brugskunst af stort set alt brugt til familien Billes årlige julemarkeder, og så er hun også kvinden bag den private naturbørnehave, Muldvarpen, i Ry.

"Per plejer at sige, at der hvor andre går til en hobby, der går jeg til butik. Jeg har længe gerne villet have en lille butik eller café, hvor jeg kunne sælge mine ting. Så da jeg faldt i snak med Mia, kunne jeg bare mærke, at ja, det er det her jeg gerne vil: Et butiksfællesskab med bæredygtige produkter. Det er utrolig fedt at have nogle drømme og så kunne realisere dem. Superfedt," konstaterer hun.

Og så vil vi begge to gerne gøre noget ekstra for at skabe mere liv i Ry. Vi skal hjælpe hinanden i sådan en lille by

Per Bille

Per og Anne Bille har allerede masser af planer for butikken. Der skal være arbejdende værksteder og workshops, og kaffebaren Byens Bønner, der holder til i butikken, skal have åbent i hele Værdigs åbningstid.

"Værdig skal summe af liv, og vi skal skabe oplevelser, så folk får noget ekstra med, når de kigger forbi," forklarer Anne Bille.

Varerne i Weensu, der snart får sit gamle navne - Værdig - tilbage, har alle et bæredygtig udgangspunkt. Foto: Grethe Bo Madsen

Varerne i Weensu, der snart får sit gamle navne - Værdig - tilbage, har alle et bæredygtig udgangspunkt. Foto: Grethe Bo Madsen

En glæde at gå på arbejde

For hende og Per Bille er det vigtigt, at det er glæden der driver værket.

"Vi er to meget forskellige mennesker, men vi supplerer hinanden helt perfekt. Vi ved, hvad den anden er bedst til. Sådan et projekt her, det giver energi. Og så vil vi begge to gerne gøre noget ekstra for at skabe mere liv i Ry. Vi skal hjælpe hinanden i sådan en lille by", understreger Per Bille, der foruden nu at være blevet butiksejer, for de fleste nok er kendt som fotografen bag Ry-Foto.

"Det handler for os meget om at synliggøre fællesskabet. I Værdig lejer man ikke bare en standplads, men en plads i et fællesskab. Og der skal investeres noget tid i at bygge de relationer op. Det skal være en glæde at være her. En glæde at gå på arbejde," konstaterer Anne Bille.

Publiceret 21 May 2019 12:00