Alberte Weilert (tv), Christina Andersen, Sofia Børglum, Stine Aaby og Laura Rahbek var godt tilfredse med muligheden for at blive klogere på folketingsvalget. Foto: Grethe Bo Madsen

Alberte Weilert (tv), Christina Andersen, Sofia Børglum, Stine Aaby og Laura Rahbek var godt tilfredse med muligheden for at blive klogere på folketingsvalget. Foto: Grethe Bo Madsen

Valgaften på Campus: Klima er det vigtigste

På tværs af politiske overbevisninger er de unge på campus enige om én ting: Klimaet er uden sammenligning det vigtigste punkt i valgkampen

Af
Grethe Bo Madsen

FT19 Det var ikke overvældende mange unge, der onsdag aften 1. maj fandt vej til den fælles campus-valgaften på Skanderborg Gymnasium.

Kun godt 50 unge fra SCU og Skanderborg Gymnasium benyttede lejligheden til at høre valgekspert og professor, Jørgen Elklit, fortælle om valget og om, hvad der er på spil og efterfølgende selv stille spørgsmål til de fremmødte politikere.

Vi oplever også tit, politikerne ikke tager os unge seriøst, når de henvender sig til os. Det er som om, de synes, de skal være sådan lidt popsmarte, når de taler med os

Men de, der mødte op, var enige om, at udbyttet var stort.

Politiske holdninger

"Det er godt at få et indblik i forskellige holdninger og få mulighed for at spørge ind til, hvad de egentlig står for," fortæller Alberte Weilert, Christina Andersen, Sofia Børglum, Stine Aaby og Laura Rahbek fra Skanderborg Gymnasium.

Pigerne er enige om, at den lave tillid til politikerne er et problem.

Popsmarte politikere

"Al den mudderkastning, der er kandidaterne imellem, gør ikke noget godt for tilliden. Vi oplever også tit, politikerne ikke tager os unge seriøst, når de henvender sig til os. Det er som om, de synes, de skal være sådan lidt popsmarte, når de taler med os. Men så er det jo meget rart at have mulighed for at snakke med dem her," konstaterer de.

Klima er uden tvivl det vigtigste emne for unge mennesker. Det er så meget fokus på det overalt. Vil man have de unges stemmer, så skal man have fokus på klimaet

På spørgsmålet om, hvad de mener, er det vigtigste emne i valgkampen er de fuldstændig enige: "Klimaet!"

Bag initiativet stod rektor på Skanderborg Gymnasium, Jakob Thulesen Dahl i samarbejde med de to elevrådsformænd fra henholdsvis Skanderborg Gymnasium, Anders Spee, og SCU, Robert Ladefoged Laursen.

Godt klædt på til valget

"Vi tænkte først og fremmest, at det skulle være en festlig aften, hvor de unge kunne blive klogere på folketingsvalget og få mulighed for at stille kritiske spørgsmål til politikerne," forklarer rektor.

"Jeg synes, Jørgen Elklit gav et meget grundigt og neutralt indblik i, hvad et valg går ud på, og hvad man skal være opmærksom på, når man er førstegangsvælger. Han klædte os godt på, vil jeg sige. Hans svar på de stillede spørgsmål var ikke bare korte, men meget uddybende og konkretiserede. Det var super godt," mener Anders Spee, der var overrasket over, hvor længe de unge blev efter Elklits foredrag for at diskutere med de fremmødte politikere.

"De fortsatte i to timer. Der blev stillet mange virkelig skarpe og kritiske spørgsmål rundt ved de forskellige borde," fortæller han.

Også Robert Ladefoged Laursen er overbevist om, at de unge, der mødte op, fik et stort udbytte af valgaftenen.

Klima vigtigst for de unge

"Det var mega-spændende at høre Jørgen Elklit fortælle om vores demokrati. Vi tager så meget for givet, men skulle måske være lidt mere taknemlige over, hvor godt et valgsystem vi egentlig har. Han havde en masse rigtig gode pointer." Begge er også enige om, at stod det til de unge, så er det klimaet, der står øverst på valgdagsordenen.

"Klima er uden tvivl det vigtigste emne for unge mennesker. Det er så meget fokus på det overalt. Vil man have de unges stemmer, så skal man have fokus på klimaet," understreger de to elevrådsformænd.

Publiceret 07 May 2019 19:30