Når Hjejlen ligger ved kajen fra kl.12.45 til 14.30 er der 'åbent skib', hvor historiefortæller Bendt Nielsen giver spændende beretninger fra gamle dage. Pressefoto

Når Hjejlen ligger ved kajen fra kl.12.45 til 14.30 er der 'åbent skib', hvor historiefortæller Bendt Nielsen giver spændende beretninger fra gamle dage. Pressefoto

Store Hjejle-dag med folkefest til vands og til lands

Borgmesteren byder 12. maj velkommen til en dag med sejlads, spas og masser af underholdning

Store Hjejle-dag sidste år blev en succes, og takket være flot opbakning fra foreninger, forretninger og folk i Ry, kan havnen i Ry nu igen lægge kajplads og plæner til en festlig fejring af turistsæsonens start, lyder det i en pressemeddelelse fra arrangørerne.

Solbåd døbes

Hjejlen, som er en sjælden gæst i Ry, kommer dampende på morgenstunden søndag 12. maj, og hun vil blive modtaget af bl.a. Skanderborg Kommunes borgmester Frands Fischer.

Borgmesteren døber også den lille solbåd, som efter en renovering er klar til udlejning. Allerede kl. 9 er der gratis morgenkaffe fra Hotel Ry med rundstykker fra Kvickly Ry, og så sætter Hjejlen ellers af sted på sin første sejlads til Himmelbjerget og retur.

Aktiviteter hele dagen

Dagen igennem er der masser af aktivitet:

Om formiddagen spiller musikken i havnepavillonen, pirater huserer på kajen, og Palle Krabbe inviterer på en tur på sin sommer-kælkebakke. Der er gratis prøveture i solbådene, i 'Hjerterummet' tager VisitSkanderborg imod, og på havnekajen kan man spejle sig i de blankpolerede veteranbiler fra Ny Ry Veterantræf.

SUP Lakelands, den nye skole for stand up paddling, byder på prøve-padling, Ørneboden fra Himmelbjerget sælger nostalgiske souvenirs, Lakeside serverer frokost, og kl. 14 er der folkedans med spillemandsmusik ved pavillonen.

Åbent skib

Når Hjejlen ligger ved kajen fra kl. 12.45 til 14.30 er der 'åbent skib', og historiefortæller Bendt Nielsen har spændende beretninger om turistsejladsen i gamle dage.

Og så går selveste H. C. Andersen om bord i skikkelse af eventyrfortolker Lars Henrik Rasmussen.

På Hjejlens sidste tur er båden udnævnt til flydende restaurant, så her kan man komme med på kaffe-kage-sejlads med lækkerier fra Hotel Julsø. Og er man mere til action, er det oplagt at tage med Simon Grimstrup ud på Store Hjejledags helt specielle trail run.

To turistbåde hele sommeren

"Med Store Hjejledag vil vi fejre starten på sæson 2019, sætte alle festsejlene i marinaen og fortælle nye og gamle historier om turistsejladsen til Himmelbjerget," lyder det fra turistchef Marianne Purup fra VisitSkanderborg, som har arrangeret festen sammen med Hjejle-selskabet og en stribe aktører, foreninger, forretninger og frivillige.

Til de glade nye historier hører, at marinaen i Ry nu bliver hjem-havn for to af Hjejle-bådene. Hjejle-direktør Thomas Klostergaard fortæller:

"Hjejleselskabet vil fremover at satse mere på turistsejladsen fra Ry, og her i 2019 har vi valgt at have to både liggende i Ry, nemlig både Turisten og Falken. Turisten skal primært sejle turene til Himmelbjerget og Falken kan man så leje til firmaarrangementer og fester."

Store Hjejledag er støttet af bl.a. Ry Borgerforening, Ry City, Kulturpuljen Skanderborg, Hotel Ry og Kvickly Ry.

Publiceret 07 May 2019 13:00