Skanderborg Kommunes nye rådhus er helt CO2-neutralt og har bl.a. solceller på taget. Arkivfoto

Skanderborg Kommunes nye rådhus er helt CO2-neutralt og har bl.a. solceller på taget. Arkivfoto

Problemer med indeklimaet på klimavenligt rådhus

Medarbejdere har siden indflytningen i det nye rådhus på Fælleden i Skanderborg døjet med følgerne af bl.a. for lav luftfugtighed

Af
Henrik Grønvald

JP Aarhus

indeklima Skanderborgs nye klimavenlige rådhus, Skanderborg Fælled, døjer med indeklimaet.

Kommunens medarbejdere har siden indflytningen i efteråret 2016 i forskellig grad døjet med hovedpine, irritation af øjne, ører og hud.

"Det er korrekt, at vi har medarbejdere, som har nogle udfordringer med indeklimaet. Vi har den holdning, at vi ikke skal have medarbejdere, som bliver syge af at gå på arbejde, og derfor er vi i gang med at løse problemerne," fortæller HR-chef Runa Brøchner, Skanderborg Kommune.

Indflytningen, hvor omkring 700 medarbejdere nu arbejder på Skanderborg Fælled, fandt sted i efteråret 2016. Med tiden begyndte nogle medarbejdere at klage over forskellige fysiske gener, som kunne have noget med indeklimaet i den nye bygning at gøre.

I august 2018 blev Teknologisk Institut tilkaldt, og instituttet gennemførte undersøgelser på tre etager.

Lav luftfugtighed

Undersøgelsen konkluderede blandt andet, at et af problemerne var for lav luftfugtighed som følge af for høje temperaturer. Derfor anbefalede Teknologisk Institut at sænke rumtemperaturen på rådhuset. Desuden ville flere planter og vandkunst bidrage til en højere luftfugtighed, lød anbefalingen.

"Det mundede ud i indkøb af flere planter og vandkunst-kugler til alle etager. En anden anbefaling var, at vores medarbejdere skulle lade være med at åbne vinduerne, fordi det forstyrrer hele vores ventilation. Det er en adfærd, som skal ændres, men det er ikke så lige til," fortæller Runa Brøchner.

Invitation til samtale

Alle medarbejdere har desuden modtaget en invitation til en samtale med HR-chefen og en arbejdsmiljøkoordinator.

Det tilbud tog 12 medarbejdere imod. Syv af dem har desuden haft samtaler med Arbejdsmedicinsk Institut. Herfra har tilbagemeldingen dog været, at der ikke var forslag til yderligere initiativer end dem, der allerede er foretaget.

"Det, at vi har 12 medarbejdere, som oplever større gener, er ikke godt nok. Der skal være et godt arbejdsmiljø, og det gør vi, hvad vi kan, for at opnå," siger HR-chefen.

Derfor eksperimenterer rådhusets driftsafdeling nu med at indstille klimaanlægget anderledes i et afgrænset område af rådhuset. Medarbejderne skal i forsøgsperioden tage stilling til, om ændringerne gør nogen forskel på indeklimaet.

Fakta

Skanderborg Fælled

    Skanderborg Fælled blev indviet i 2016.

    Som det første byggeri af sin slags samler Skanderborg Fælled flere vigtige samfundsfunktioner som rådhus, politistation og dobbelthal med plads til 4.000 koncertgæster i én og samme bygning.

    Skanderborg Fælled blev certificeret til platin i den internationale DGNB-standard for bæredygtighed i byggeriet i 2017.

    Det er den første offentlige bygning i Norden, som opnåede den højst mulige certificering i bæredygtighed.

Publiceret 05 May 2019 11:30