Udvalgsformand Trine Frengler garanterer, at kommunen er opmærksom på nuværende og kommende pasningsproblemer. Arkivfoto

Udvalgsformand Trine Frengler garanterer, at kommunen er opmærksom på nuværende og kommende pasningsproblemer. Arkivfoto

Tilflytning og fødsler udfordrer kommunen

Skanderborg er - og bliver - hårdt presset på pasningsområdet

Af
Claus Sonne

Meget få kommuner i Danmark kan matche Skanderborg Kommunes udfordringer med at skaffe dagtilbud nok i de kommende år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I dag er er der 4787 pladser til de 0-5-årige. I 2029 vil der være behov for yderligere 1014 pladser, 6026 i alt. Og sammenligner man Skanderborg Kommune med de omkringliggende kommuner, så er presset på Skanderborg markant større, når man kigger på antallet af indbyggere i de enkelte kommuner.

Problemet er spottet

Trine Frengler (S), nyslået formand for Undervisnings- og Børneudvalget, fastslår, at det er en udvikling, som politikerne i Skanderborg Kommune er opmærksomme på.

"Vi oplever høj vækst og høj fertilitet, hvilket vi er glade for - men som også udfordrer kommunen økonomisk. Men vi er allerede i gang med at gøre noget ved de manglende pladser via byggerier i Hørning, Skovby og Ry," siger Trine Frengler.

Hun understreger, at man ikke skal forvente, at problemerne med pladsmanglen i institutionerne bliver løst ved hjælp af nybyggerier.

"Vi kommer nogle steder til at 'bygningsoptimere' og udnytte eksisterende bygninger på nye måder. Det er dyrt at bygge nyt, lige som vi har en begrænsning på, hvor meget vi må bygge," forklarer Trine Frengler.

Styrer kommende byggeri

Hun fortæller desuden, at problemerne med at finde pasningsmuligheder nok kan få betydning for, i hvilken retning kommunen vokser.

"Vi kommer til at kigge på, hvor vi fremover skal udstykke, og vi skal også tænkte grundigt over, hvilke type byggerier vi giver lov til i de enkelte områder," siger hun og tilføjer:

"Som forælder må man desværre også indstille sig på, at man ikke kan regne med at få sin pasningsmæssige 1. prioritet opfyldt - selv om de dygtige mennesker i pladsanvisninger gør alt, hvad de kan."

Publiceret 02 May 2019 16:00