Kun 44-50 procent af børnene på Rudolf Steiner Skolen i Skanderborg er vaccineret for mæslinger. Foto: Owen Humphreys/Ritzau Scanpix

Kun 44-50 procent af børnene på Rudolf Steiner Skolen i Skanderborg er vaccineret for mæslinger. Foto: Owen Humphreys/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Kun knap halvdelen af børnene på Rudolf Steiner Skolen er vaccinerede

Omkring halvdelen af børnene på Rudolf Steiner Skolen i Skanderborg er ikke vaccinerede. Dermed er skolen blandt landets otte skoler med færrest vaccinerede børn og trodser anbefalingerne om vaccination

Af
Ghita Nidam Møller

JP Aarhus

Vores forældre træffer bevidste valg for deres børn ligesom alle andre forældre. Det har ikke en sammenhæng med den valgte livsstil at gøre, og vi har som skole ikke nogle anbefalinger

vaccination Friskoler og især Rudolf Steiner-skoler viser sig at have færrest børn, som ikke har mærket nålen gennem huden og ladet vaccinen sprede sig i kroppen.

Fem af de otte skoler i Danmark med den laveste tilslutning til MFR2-vaccinen, som beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, er nemlig Rudolf Steiner-skoler, viser årsrapporten for børnevaccinationer for 2018 udarbejdet af Sundhedsstyrelsen. Her er 50 pct. af eleverne ikke vaccinerede og følger dermed ikke sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

En af de skoler er Rudolf Steiner Skolen i Skanderborg, hvor 44-50 pct. af børnene ikke er vaccineret for mæslinger. Skolen er dermed blandt landets otte skoler med færrest vaccinerede børn.

Eleverne på skolen følger dermed langtfra Verdenssundhedsorganisationen, WHO’s, anbefaling om, at 95 pct. af en børneårgang bør mæslingevaccineres. Alle sundhedsmyndigheder anbefaler også herhjemme, at børn vaccineres efter det danske børnevaccinationsprogram, hvori mæslingevaccination indgår.

Overrasket skoleleder

Derfor kommer tallene også bag på John Jensen, skoleleder på Rudolf Steiner Skolen i Skanderborg.

"Jeg synes, at det er lidt overraskende. Det er trods alt mange, som har valgt fra," siger han.

Hans egne børn er vaccinerede, og han ser ingen forbindelse mellem valget om vaccination og at vælge Rudolf Steiner-skoler.

"Vores forældre træffer bevidste valg for deres børn ligesom alle andre forældre. Det har ikke en sammenhæng med den valgte livsstil at gøre, og vi har som skole ikke nogle anbefalinger, men vi lader det være op til den kommunale sundhedsplejerske at efterleve sundhedsstyrelsens anbefalinger," siger han.

Sundhedsplejen i Aarhus kan modsat skolelederen nikke genkendende til, at forældre, der vælger Rudolf Steiner-skoler, også i nogle tilfælde fravælger vaccinerne.

"Vi oplever, at forældre, der vælger Rudolf Steiner-skoler også tager nogle bevidste valg imod vaccinationer. Det arbejder vi på, hvordan vi griber an. Der er også nogle skoler, hvor vi ved, at det ikke er modstand, men forglemmelse," siger Helle Andersen, sundhedsplejeleder i Område Vest i Aarhus Kommune.

Viden baner vejen

John Jensen fremhæver, at det lave antal elever med vaccinationer kan være udtryk for forglemmelse og manglende viden. Den opgave ligger hos den kommunale sundhedsplejerske, der også kommer hos dem, siger han.

Sundhedsstyrelsens årsrapport fremhæver ligeledes sundhedsplejerskerne som et afgørende punkt i de kommuner, hvor mange børn er vaccinerede. Deres konklusion er, at det er systematisk og dialogbaseret indsats over for forældre, der sikrer, at nålen tages i brug.

Statens Serum Institut anbefaler på baggrund af undersøgelsen, at kommunerne rækker målrettet ud til forældrene til børn på f.eks. Rudolf Steiner Skolen, hvor andelen af vaccinerede børn er lav.

Det vil Rudolf Steiner Skolens skoleleder gerne medvirke til.

"Det, jeg vil gøre nu, er at sende information ud til forældrene. Jeg sender jævnligt breve ud, og det her område vil jeg selvfølgelig også prøve at brede ud over for forældrene via links og henvisninger, så de kan orientere sig," siger han, men fremhæver, at det ikke er skolens opgave at vælge for dem.

Publiceret 02 May 2019 11:30