Simon Erdmann (øverst) og Kåre Wulff er Fejl40. Pressefoto:

Simon Erdmann (øverst) og Kåre Wulff er Fejl40. Pressefoto:

Debutplade er på gaden:

Fejl40 er poesi tilsat lyd, tabuer og humor

Den unge, skanderborgensiske duo Fejl40 har netop udgivet sit første album. Der er ingen sang men masser af ord og lyd

Af
Christina S. Johansen

Skanderborg Elektropoesi. Med dette ene ord beskriver 31-årige Simon Erdmann og 27-årige Kåre Wulff deres fælles projekt Fejl40, som netop har kastet et selvbetitlet album af sig. I virkeligheden kræver det en del flere ord at beskrive, hvad Fejl40 egentlig er for en størrelse.

Der er tale om en afart af genren kaldet spoken word. Det vil sige, at man ikke skal forvente skønsang - ej heller rap - men derimod tale, tilsat musik og lyde.

"Fejl40 skal fungere som selvkritisk lup for det moderne menneske. Vi er interesseret i de små fejlagtigheder fremfor alt det polerede. Derfor arbejder vi meget med tabuemner, som eksempelvis porno, madvaner, overforbrug og klimakrise. Vi forsøger i poetisk tilstand at holde en humoristisk afstand til emner, der ellers er svære at være ærlig og ligetil omkring, og samspillet med musikken tillader os at ytre os på en måde, der ellers er langt imellem. Det skal være underholdende, men give eftertanke samtidig," forklarer Kåre Wulff, hvis digte er grundlaget for ordene på den nye plade.

"Det rører ikke noget i os at lave endnu en kærlighedssang. Der går for meget suppe, steg og is i den," siger Simon Erdmann, som står bag lyden på pladen, der er designet til at skabe billeder i hovedet på lytteren - som en overgang fra dyrejunglen til menneskejunglen.

1000 gratis digtsamlinger

De to unge skanderborgensere mødte i sin tid hinanden gennem fælles venner - musikken var det fælles tredje.

Efter lidt gåen rundt om den varme grød, satte de to sig ned en augustdag i 2015 og besluttede at lave et fælles projekt med Kåres poesi tilsat Simons lyd.

Simon Erdmann er komponist, producer og uddannet lyddesigner, og Kåre er kreatør og poet. Sidstnævnte havde allerede dengang lavet sin første digtsamling, og de bedste bidder herfra blev altså udgangspunktet for det nye projekt.

"Vi var hurtigt ret enige om, hvad vi ville. Hvad vi ville kommunikere, og hvordan vi gerne ville tale til folk," forklarer Kåre Wulff.

Det er så endt med at tage fire år at skrive den første plade, da de begge har rejst meget samtidig.

"I starten var vi trætte af de konstante afbrydelser, men vi har vundet på det i det lange løb. Det har givet mulighed for noget eftertænksomhed i processen. Hvis et nummer ikke fungerede efter fire år, så skulle det nok bare ikke være der," forklarer Simon Erdmann.

Af "respekt for ordet" har Simon og Kåre fået trykt 1000 digtsamlinger, og hvis man vil have, hvad gutterne kalder "den ultimative Fejl40-oplevelse", så kan man gratis hente en digtsamling med teksterne fra albummet i biblioteket i Kulturhuset Skanderborg.

Publiceret 17 April 2019 11:30