Anne Juhl (bagerst) med sin søster Mette Juhl Rasmussen og butikschef Tanja Ahlmann. Foto: Bolighuset Ry

Anne Juhl (bagerst) med sin søster Mette Juhl Rasmussen og butikschef Tanja Ahlmann. Foto: Bolighuset Ry

Bolighuset Ry fylder 130 år:

Vild med møbler i fire generationer

Anne Juhl er fjerde generation i Bolighuset Ry, der blev etableret af hendes oldefar for 130 år siden.

Af
Sara Ulrich Rasmussen

jubilæum Bolighuset Ry fejrer i år 130-års jubilæum. Forretningen blev etableret i 1889 af Christian Rasmussen, og i 1893 indrettede han snedkerværksted og butik på Kyhnsvej 6 i Ry - samme adresse, som Bolighuset ligger på i dag. I dag ejes forretningen af Christian Rasmussens to oldebørn, Anne Juhl og Mette Juhl Rasmussen, der overtog roret fra deres far Mogens Juhl Rasmussen for tre år siden.

Selv om Anne Juhl er glad for at kunne føre Bolighuset videre, tænker hun ikke så meget over, at hun er fjerde generation i forretningen.

"Familiehistorien fylder egentligt ikke så meget," fortæller hun. "Det blev ikke påtalt som noget specielt. Det var bare sådan, det var."

Intet pres

Der lå ikke noget pres for, at Anne Juhl og hendes søster skulle overtage. De valgte da også begge at gå i en anden retning uddannelsesmæssigt, og begge har fuldtidsarbejde ud over at være medejere af Bolighuset.

"Jeg har haft det i blodet, og jeg har aldrig kunnet slippe det helt," siger hun. "Jeg interesserer mig for design og møbler, og jeg elsker de danske møbelklassikere. Jeg ved også noget om det, både via min interesse og via min opvækst. Så det betød rigtigt meget, at vi kunne finde den rigtige løsning, og at vi kunne tage over efter min far," fortæller Anne. Løsningen var, at søstrene overtog ejerskabet, mens butikken i det daglige bliver drevet af butikschef Tanja Ahlmann.

Anne Juhl og resten af familien til jubilæumsfesten i weekenden. Foto: Bolighuset Ry

Anne Juhl og resten af familien til jubilæumsfesten i weekenden. Foto: Bolighuset Ry

Opvokset ovenpå butikken

Christian Rasmussen indrettede også privatbolig i forbindelse med butikken. Det blev der ved med at være indtil 1998, hvor arealet blev inddraget til udstilling og kontorer. Anne Juhl og hendes søster er derfor opvokset i den lejlighed, der lå på 1. og 2. sal af bygningen.

"Det er altid helt specielt at komme ind i forretningen. Duften af møbler er den samme som dengang, og det føles bare som hjem," siger hun.

Selv om hun dengang ikke tænkte, at der var noget specielt at bo ovenpå forretningen, har hun masser af minder fra tiden.

"Min far var her altid, så folk kom forbi og snakkede. Butikken var nærmest en udvidet dagligstue for os, og jeg legede hernede med veninder. Og jeg gjorde rent i forretningen, siden jeg ikke var særligt gammel," fortæller hun.

"Jeg husker også, når der var store leveringsopgaver til for eksempel højskoler og efterskoler. Så var vi med ude og levere møblerne, stille dem op og indrette. Det var både sjovt og spændende."

God til satsninger

Bolighuset begyndte for alvor at vokse i 1950'erne, da Christian Rasmussens søn Viggo Rasmussen og senere sønnesønnen Mogens Juhl Rasmussen begyndte at eksportere de danske møbelklassikere. Det var en satsning, men det blev en succes, og den slags er også noget af det, Anne Juhl husker fra sin barndom.

"Min far var altid god til satsninger og at få specielle møbler hjem, og så var det spændende at følge med i, om det blev en succes eller ej. Jeg husker også den gode stemning fra de arrangementer, han også altid var god til at holde," fortæller Anne.

I samme ånd blev der i sidste weekend holdt et jubilæumsarrangement i Bolighuset, hvor ikke kun Anne og Mette deltog, men også både deres forældre og Annes tre børn. Sidstnævnte kan blive femte generation i Bolighuset, men det skal være helt op til dem selv, om de har lyst til det.

"De er alle designinteresserede, men jeg vil ikke lægge noget pres på dem, på samme måde som der ikke var noget pres for, at min søster og jeg skulle overtage," slutter Anne.

Publiceret 13 April 2019 11:30