Næsten dagligt skal et eller andet frivilligt arbejde gøres. Derudover har han syv sammenbragte børn og 16 børnebørn, som fylder en del. Foto: CSJ

Næsten dagligt skal et eller andet frivilligt arbejde gøres. Derudover har han syv sammenbragte børn og 16 børnebørn, som fylder en del. Foto: CSJ

Prisvinder:

"Livet går jo ikke i stå, fordi man bliver pensionist"

Frivilligt arbejde gør Kjeld Krabsen glad. Han er netop hædret for sin indsats

Af
Christina S. Johansen

Skanderborg Det kan godt være, at han har været pensionist i 10 år, men tempoet er fortsat højt hos Kjeld Krabsen fra Skanderborg. I dag er det blot alverdens frivilligt arbejde, som optager ham. Ja, det har det sådan set altid gjort. Og derfor blev han hædret med Skanderborgprisen 'Sporen' 26. marts til 'Foreningernes Aften'. I særdeleshed for sit store spejderarbejde.

"Det var ren overraskelse, da jeg fik det at vide. Wauw, det havde jeg ikke lige set komme. Jeg tænkte egentlig, at jeg havde fået den anerkendelse, jeg skulle have," siger han og hentyder til, at han tilbage i startfirserne modtog en pris i Aabenraa Kommune, hvor han boede dengang.

"Men jeg blev selvfølgelig rigtig glad for 'Sporen'. Specielt fordi vi spejdere ikke er synlige i offentligheden på samme måde som mange andre. Vi har jo ikke danmarksmesterskaber eller tilskuertal at måle os på," fortsætter han.

Fællesskabet

Der er ingen tvivl om, at spejderarbejdet ligger Kjeld Krabsens hjerte meget nært. Han begyndte som 8-årig og er i dag 69 år gammel. Alle år har han været spejder - de første to år hos KFUM men sidenhen hos Det Danske Spejderkorps. I dag er han kasserer i Skanderborg Gruppe. Men hvad er det, som spejderlivet kan, siden han har været med i så mange år?

"Det handler meget om fællesskab, kammeratskab og fælles oplevelser. Jeg kan især godt lide at arrangere noget sammen med andre. Og det her med at alle kan være spejder har tiltalt mig - vi har ikke noget første- og andenhold. Det er også noget helt særligt at opleve børn og unge, som virkelig vokser," siger Kjeld Krabsen, som desuden har kunnet bruge spejderliv i jobbet som leder i telefonvæsnet.

"At være spejder har givet mig en god personlig udvikling, og jeg har også brugt ledelsesstilen fra spejderne i mit job. Altså at lade folk være medbestemmende og stole på, at de tager ansvar. Og så ikke være bange for at spørge om hjælp, hvis det er nødvendigt," forklarer Kjeld Krabsen.

Masser af spejderliv

Spejderne holder til på Vestermølle, og her sidder Kjeld Krabsen som repræsentant for spejderne i brugerforeningen sammen med repræsentanter fra de andre foreninger, der hører hjemme på Vestermølle. Her er han også kasserer.

I spejderregi er han desuden Skanderborg Gruppes mand i Gudenå Division, som består af spejderfolk fra grupper hele vejen rundt om Aarhus. Og endelig er han formand for den ene gruppe af Sct. Georgs Gilderne i Skanderborg. Det er en forening af gamle spejdere, der mødes for at lave spejderaktiviteter for voksne, men også for at lave humanitært arbejde.

Så skulle man måske tro, at det var nok frivilligt engagement, men her tager man fejl.

Godt at have noget at lave

Kjeld Krabsen er nemlig også kasserer i Hylke Borgerforening. Det kommer sig af, at han har boet i Hylke, og blev lokket med af en nabo. Men det er altså over 10 år siden, han flyttede fra byen.

"Jeg kunne ikke give slip på sammenholdet. Det er jo nogle dejlig og seje ildsjæle, som virkelig gør noget. Det værdsætter jeg," siger Kjeld Krabsen.

Endelig sidder han i Årstidsgruppen i Kulturhuset, som står for at lave årstidsbestemte aktiviteter - fortrinsvis sankthans og juletamtam. Her trak konen ham med.

Det lyder til, at du er nem at lokke?

"Ja, jeg har jo nok lidt svært ved at sige nej," svarer han med et smil.

Hvorfor gider du at lave så meget frivilligt arbejde?

"Fordi det er dejligt og sjovt. Det giver mig en tilfredsstillelse og selvfølgelig noget samvær med andre mennesker. Det er godt at have noget at tage sig til. Livet går jo ikke i stå, fordi man bliver pensionist."

Publiceret 11 April 2019 11:30