Foto: Adobe Stock

Den jyske puma er ikke en ny "opdagelse". Mange jyder har gennem årene fortalt, at de har set en puma. geoffkuchera - stock.adobe.com

Den jyske puma:

En legende som stadig lusker rundt

Skanderborg har ikke et Loch Ness-uhyre, men flere mener at have set et stort kattedyr. Mange jyder har gennem tiden set den

Af
Christina S. Johansen

Kat At der render en puma rundt i den jyske natur er gammelkendt. Eller det vil sige, rygterne om et stort kattedyr på fri fod har længe eksisteret. Det forklarer Lars Thomas, som er uddannet zoolog, videnskabsjournalist og forfatter. Han har skrevet en bog om Danmarks skjulte dyr.

Det er slet ikke usandsynligt. Der vil altid være nogle, som tænker: 'Kæft, det er sejt med sådan et stort dyr.

"Helt tilbage fra 1969 i nogle plantager i Vestjylland har folk set en stor, gyldenbrun kat, og fortællingerne har floreret siden," siger Lars Thomas.

Han fortæller om rygter lige fra en dyrepark, som skulle have ladet dyrene løbe. Over til folk, som mener, at deres nabo har haft en puma i garagen.

"Jeg har hørt tusindvis af historier, men jeg har altså ikke kunnet få bekræftet noget som helst," siger Lars Thomas.

Der er også meldinger om får, som har brækket halsen.

"Men jeg har aldrig fået fingrene i et af dyrene. De er altid lige blevet destrueret. Med et enkelt hår kan vi ellers finde frem til, hvilket dyr der er tale om - det er jeg faktisk specialist i," siger Lars Thomas.

Masser af beretninger

Det store kattedyr er set i hele Jylland. Særligt mange meldinger kommer fra det østlige Sønderjylland og området omkring Rold Skov.

Ved årtusindskiftet dræbte "noget" rådyrene i skovene på Kolding-egnen - måske en los.

I midtfirserne var der angiveligt en los løs i Thy, og sådan fortsætter beretningerne.

Det eneste, som man har kunnet bekræfte, er fra Thy i midthalvfjerserne, hvor zoologer var ret sikre på, at der var tale om et poteaftryk fra en los.

Kunne være smuglet ind

Der er som sådan ikke noget i vejen for, at en puma ville kunne leve i Danmark, og de er vældigt dygtige til at undgå søgelyset, siger Lars Thomas:

"Der er eksempler fra USA, hvor man pludselig opdager pumaer i et givent område, og de har været der i årtier, uden at nogle har bemærket det. Der er måske forsvundet en hund i ny og næ, men ellers intet usædvanligt."

Hvis der virkelig er en puma eller los løs, er den smuglet til landet og sluppet fri fra fangenskab. Det ser Lars Thomas ikke som komplet utænkeligt:

"Det er slet ikke usandsynligt. Der vil altid være nogle, som tænker: 'Kæft, det er sejt med sådan et stort dyr' - lige indtil det vejer 80 kg, har splittet huset ad på to minutter og måske snuppet familiens hund også," siger Lars Thomas.

Folk bliver revet med

Når der pludselig kommer mange observationer på samme tid, kalder man det for flaps på engelsk.

"Ofte bliver folk revet med, når der først er én puma-melding. Hvis der er noget, man ikke kan forklare, trækker man puma-fortællingen ned over sin egen oplevelse. Så pludselig råber man puma, selvom det måske i virkeligheden var bagdelen på naboens labrador, man så. Og så pludselig dør observationerne ud lige så brat, som de begyndte," siger Lars Thomas og fortæller, at det kun er ganske få, som bevidst prøver at vildlede og snyde.

"Ud af de mange historier, jeg har hørt, tror 99,9 procent af personerne fuldt og fast på, at de har set det, de fortæller."

Publiceret 10 April 2019 19:30