Indtil fredag i sidste uge var Frands Fischer rektor for HF på SCU. Nu har han overtaget borgmesterkæden efter Jørgen Gaarde og er klar til at trække i arbejdstøjet som Skanderborgs nye socialdemokratiske borgmester. Foto: Grethe Bo Madsen

Indtil fredag i sidste uge var Frands Fischer rektor for HF på SCU. Nu har han overtaget borgmesterkæden efter Jørgen Gaarde og er klar til at trække i arbejdstøjet som Skanderborgs nye socialdemokratiske borgmester. Foto: Grethe Bo Madsen

'Jeg er glad for at gå i sneakers - Det er nogle andre sko, jeg skal fylde ud'

Mandag morgen stod Frands Fischer op til en ny hverdag som Skanderborgs nye borgmester

Af
Grethe Bo Madsen

Skanderborg Måske har Frands Fischer bare fået spørgsmålet lidt for mange gange, altså det der om de store sko, han nu skal fylde ud, for svaret kommer lynhurtigt, alt imens han vifter med en sneakers-beklædt fod.

Jeg er også helt bevidst om, at Jørgen har været rigtig vellidt og anerkendt og respekteret for det, han har gjort og den måde, han har været borgmester på. Men jeg skal ikke være en kopi af ham. Jeg skal være noget andet, og det skal jeg være på min egen måde

"For det første, så går jeg rigtig meget i sneakers, og det gør Jørgen Gaarde i hvert fald ikke. Det er nogle andre sko, jeg skal fylde ud," konstaterer han smilende.

"Selvfølgelig skal der sættes nogle politiske fodaftryk, og jeg er også helt bevidst om, at Jørgen har været rigtig vellidt og anerkendt og respekteret for det, han har gjort og den måde, han har været borgmester på. Men jeg skal ikke være en kopi af ham. Jeg skal være noget andet, og det skal jeg være på min egen måde."

Skanderborgs nye borgmester er 42 år og født og opvokset i Gl. Rye. I dag bor han lidt udenfor Gl. Rye i landsbyen Glarbo sammen med sin hustru, Anna-Mette, og deres tre børn, Simone på 14 år, Søren på 12 og efternøleren Storm på fire år. Fredag fik han overrakt borgmesterkæden, og forude venter en ny hverdag som Skanderborgs borgmester.

Ny hverdag på Fælleden

Den første journalist ringede 14.05, og så gik det slag i slag med en glødende telefon indtil klokken 21.30. Det var først da, det helt gik op for mig, at jeg nu skulle være borgmester

Hvordan føles det, at være nyslået borgmester?

"Nu har det bundfældet sig, men der skulle lige gå lidt tid, inden det helt sank ind. Jeg har nok haft en lille bitte borgmesterdrøm i maven og tænkt, at hvis det en dag blev muligt, så kunne det være virkelig spændende og prøve."

"Men jeg har også tænkt at det nok aldrig ville blive til noget, for Jørgen gjorde det godt og han kunne jo fortsætte mange år endnu. Og så siger han pludselig, da vi mødtes til gruppemøde, at han har besluttet at stoppe."

"Så var muligheden der pludselig og vi havde en lang snak i gruppen om det. Da jeg kørte hjem fra det møde, hvor de havde peget på mig, der var det bare sådan, er det virkeligt sandt det her, og samtidig skulle jeg hjem og fortælle det til Anne-Mette. "

"Men sådan helt forstået det, det gjorde jeg nok først den tirsdag, hvor pressemeddelelsen blev sendt ud klokken 14. Den første journalist ringede 14.05, og så gik det slag i slag med en glødende telefon indtil klokken 21.30. Det var først da, det helt gik op for mig, at jeg nu skulle være borgmester."

Godt 300 gæster kiggede fredag i sidste uge forbi Fælleden og sagde farvel til Jørgen Gaarde og goddag til Frands Fischer. Foto: Grethe Bo Madsen

Godt 300 gæster kiggede fredag i sidste uge forbi Fælleden og sagde farvel til Jørgen Gaarde og goddag til Frands Fischer. Foto: Grethe Bo Madsen

I borgmesterlære

Hvordan forbereder man sig til sådan en post?

"Jeg har jo gennem årene set rigtig meget på, hvordan Jørgen har gjort det. Men meget er jo også den person, man bære med ind i det, så jeg kommer til at gøre det på en anden måde. På min måde."

Min datters første reaktion var: 'Åhh nej far, så skal jeg være hende der borgmesterdatteren, som folk snakker om, når jeg går forbi'

Noget af det, jeg vil prioritere meget højt, det er at bruge tid på at få talt meget med mine byrådskolleger og forsøge at skabe et godt forhandlingsklima og gode relationer. Det har Jørgen også prioriteret højt. Jeg kommer bare til at gøre det på en anden måde, fordi jeg jo ikke er ligesom Jørgen."

"Der er rigtig, rigtig, rigtig meget at sætte sig ind i og der er ikke nogen quickfix her. Det er bare masser af knofedt og læsebriller. Heldigvis er der gode folk på Fælleden, der er behjælpelig, og også mange byrådskolleger, der politiske forskelle til trods er en stor hjælp. Det er jo også noget af det, der er spændende ved lokalpolitik: At vi på en eller anden måde skal stå sammen. Og så handler det selvfølgelig også om at prioritere."

Fortsat brede forlig

Jørgen Gaarde var kendt for de brede forlig. Er det en vej, du vil fortsætte ad?

"Ja, det er helt naturligt for mig. Det er noget af det, jeg har spejlet mig i hos Jørgen og har haft stor anerkendelse for i hans arbejde. Det håber jeg at kunne fortsatte med. Det er i hvert mit målet at kunne skabe de brede forlig."

"Jeg synes på mange måder, netop det er en hjørnesten i lokalpolitik. Hvad er der lige af ideologi i en cykelsti? Det er jo ikke så ofte vi som lokalpolitikere sidder med sager, der afspejler vores forskellige ideologier. Her handler det mere om, at vi netop samarbejder om at finde de gode lokale løsninger for de borgere, der bor her i kommunens. Det er det, der gør lokalpolitik interessant."

Familiefar og borgmester

Hvilke tanker gør du dig som familiefar i forhold til din nye post?

Jeg håber for eksempel at kunne fortsætte med at træne Sørens fodboldhold. Men ja, jeg ved jo ikke, om det kan lade sig gøre.

"Min datters første reaktion var: 'Åhh nej far, så skal jeg være hende der borgmesterdatteren, som folk snakker om, når jeg går forbi'."

"Jeg har selvfølgelig gjort mig nogle tanker omkring det. Faktisk var de store på Storms alder, da jeg i 2010 blev valgt ind i byrådet, så jeg har jo stået i det før."

"Men jeg er også godt klar over, at der nu følger nogle arbejdsdage med, der både kan være meget skæve og være meget lange, og at det selvfølgelig vil betyde noget i forhold til familien."

"Nogle dage er der måske ikke noget om formiddagen, forestiller jeg mig, og så håber jeg at kunne være lidt sammen med børnene og aflevere Storm i børnehaven, og jeg vil også hente ham, når det kan lade sig gøre."

"Jeg er dog ikke bleg for at sige, at det også bliver hardcore, og at der vil være ting, jeg må sige nej til. Det er jo sådan, det er med det her job. Jeg kan ikke altid på forhånd sige, om jeg kan være sammen med familien. Derfor er det ekstra vigtigt at sørge for at udnytte de tidsrum, hvor det kan lade sig gøre."

"Jeg håber for eksempel at kunne fortsætte med at træne Sørens fodboldhold. Men ja, jeg ved jo ikke, om det kan lade sig gøre."

Med den nye borgmester rykker der en småbørns-familiefar ind på Fælleden. Foto: Ole Nissen

Med den nye borgmester rykker der en småbørns-familiefar ind på Fælleden. Foto: Ole Nissen

Politik som hobby

Jeg synes, jeg forsøger at være den samme Frands, uanset hvem jeg sidder overfor. Det handler om ligeværd. Ikke lighed, sådan som man snakker om i socialismen. Jeg ikke socialist, men socialdemokrat

Hvad med dine egne interesser?

"Det er meget nemt, for det er politik. Det er den aftale, jeg har indgået med Anne-Mette helt tilbage, da jeg første gang stillede op til kommunalvalget."

"Jeg er et stort idrætsmenneske og har spillet rigtig meget fodbold i mine ungdomsår, men hvis jeg både skulle have familieliv, arbejdsliv og det politiske til at gå op, så kunne jeg ikke spille så meget fodbold. Så aftalen er, at det er politik, der er min interesse."

"Det bliver så lidt anderledes nu, hvor jeg er valgt ind på fuld tid. Jeg tænker ikke, det giver mere plads i kalenderen. Jeg løber i stedet for at holde mig i form, og det håber jeg at kunne fortsætte med, for jeg bliver hurtigt rastløs, hvis jeg ikke får brændt noget energi af på en eller anden måde."

Formandsopgøret

Hvorfor endte du som socialdemokrat. Var der en særlig mærkesag?

"Helt konkret så meldte jeg mig ind i partiet forud for formandsopgøret mellem Frank og Helle."

"Jeg syntes, det var så interessant, den måde Helle kom og stillede op. Det var mere og mere det parti, der passede til mig. Og nu kom så det her opgør, som ville sætte sig spor i lang tid – og det gjorde det jo også – og jeg tænkte, at så ville jeg også være med til at stemme om det. Så derfor meldte jeg mig ind."

De vigtige værdier

"Grunden til jeg så stadig er social demokrat i dag, det er fordi, det er det sted, jeg hører hjemme værdimæssigt. For mig er det væsentligt med nogle af de værdier, der ligger i et sådan arbejderparti."

"Jeg ser det stadig som et arbejderparti med de værdier, der ligger i det. Det handler om en iboende trang til at være foretagsomme. Vi gør noget. Det genfinder jeg rigtig meget i mit parti."

"Så er der også noget med tolerance og respekt for hinanden. En ikke for hierarkisk tilgang til verden som for mig betyder meget. Jeg synes, jeg forsøger at være den samme Frands, uanset hvem jeg sidder overfor. Det handler om ligeværd. Ikke lighed, sådan som man snakker om i socialismen. Jeg ikke socialist, men socialdemokrat."

"Jeg tror også på, at hvis man vil udfolde sine muligheder – hvis vi ønsker at få det bedste ud af Danmark - så er det væsentligt at vi alle udnytter vores potentiale. Og det gør vi ved at bruge de muligheder, der er. Jeg tror på, at der skal være muligheder for alle, og at det er der igennem, man har mulighed for at gøre noget så man opnår frihed."

"Så sagt på en anden måde, så tror jeg på og sætter stor pris på friheden, selvom der er nogle partier, der forsøger at sige, at der er noget liberalisterne har patent på. Jeg tror på mulighedernes betydning for det danske samfund, og at det også er det, der har været med til at opbygge hele vores velfærdssamfund."

"Så hvis vi ellers stiller muligheder til rådighed i vores velfærdssamfund, så er det mit indtryk, at vi allesammen er i hvert fald lidt foretagsomme og gerne vil udnytte mulighederne. Det er nogle af de ting, der ligger i at være socialdemokrat for mig."

Nyslået borgemester med borgmesterkæde og gaven fra den afgående borgmester: En lille kopi af Himmelbjerget, der blev overrakt med ordene

Nyslået borgemester med borgmesterkæde og gaven fra den afgående borgmester: En lille kopi af Himmelbjerget, der blev overrakt med ordene "Der er koldt på toppen". Foto: Ole Nissen

Publiceret 04 April 2019 11:30