Jørgen Gaarde stopper med udgangen af marts som borgmester. Det ser han frem til, selv om beslutningen ikke var let. Arkivfoto

Jørgen Gaarde stopper med udgangen af marts som borgmester. Det ser han frem til, selv om beslutningen ikke var let. Arkivfoto

"Om lidt er jeg bare Jørgen Gaarde"...

Med udgangen af marts er Jørgen Gaardes tid som borgmester slut. Vi kigger både tilbage og frem

Af
Claus Sonne

Når marts bliver til april, hedder borgmesteren i Skanderborg Kommune ikke længere Jørgen Gaarde. Tidligere på måneden annoncerede han som bekendt sin afgang efter godt ni år i den politiske førertrøje. Og lad os bare tage den med det samme: Det handler ikke om sygdom.

"Jeg fejler ikke noget, men det går ikke i det lange løb at have så lange dage og uger, som jeg har haft. Jeg vil jo også gerne have et langt liv efter, at jeg er stoppet med politik," forklarer Jørgen Gaarde.

En svær beslutning

Beslutningen om at forlade posten som borgmester har dog ikke været let - trods arbejdspresset.

"Tanken har været der i et par måneder. Da jeg havde besluttet mig, skrev jeg en mail til min gruppe og skyndte mig at sende den. Havde jeg ventet, var jeg måske kommet til at ryste på hånden," lyder det.

Jørgen Gaarde understreger, at selv om det ikke er første gang, han har haft forladt et job, så er han overrasket over, hvor berørt han er blevet over sin beslutning om at stoppe i politik nærmest her-og-nu.

"For mig fylder det at være borgmester rigtig, rigtig meget, og jeg har brugt af mig selv. Så ja, jeg blev berørt, da beslutningen var truffet. Det handlede også om at skulle sige farvel til en lang række personer, som jeg kender rigtig godt og har arbejdet tæt sammen med i snart mange år. Når det er sagt, så har jeg det godt med, at katten er sluppet ud af sækken."

Kompromissets kunst

I forbindelse med stoppet har partierne i byrådet været ude med ros til Jørgen Gaarde, blandt andet for hans søgen efter kompromisser. Og det luner hos den snart pensionerede borgmester.

"Jeg er ikke en person, der ser verden i sort og hvid. Det ligger i min natur at ville samle og at have respekt for, at andre har en anden holdning til tingene. Langt hovedparten af de ting, vi vedtager i byrådssalen, bliver da også vedtaget med meget store flertal, og jeg er sikker på, at det er sådan man kommer længst og finder de bedste løsninger for borgerne," siger han.

Men selv om du gerne vil samle, har man nogle gange til et byrådsmøde oplevet dig irriteret?

"Det er rigtigt. Det sker ikke tit, men jeg bliver gal, når man beklikker min hæderlighed. Og ingen bryder sig om at blive tillagt motiver, man ikke har."

Chef for det hele

Som borgmester er man chef for en hel kommune. Hvordan er det at skulle stå på mål for fejl, som andre i organisationen har lavet?

"Det hører med til det at være den øverste i et system. Og kan man ikke kapere kritik, skal man ikke blive politiker - og da slet ikke borgmester. Jeg er overbevist om, at der ikke kommer noget som helst godt ud af, at en borgmester offentligt udstiller eller ydmyger en ansat i kommunen."

Skrækeksemplet er vel Ry-sagen?

"Åh ja. Det er en af de mest skelsættende sager i mit politiske liv, en sag hvor handlinger på få sekunder kan ændre hele 'landkortet'. Det var umuligt ikke at blive berørt i forhold til alle de involverede, og som det altid sker i sådanne grelle sager, så finder en journalist nummeret på borgmesteren, ringer op og stiller spørgsmålet, hvorfor har I ikke gjort noget?"

"Efterfølgende kan man så læse hele den interne kommunikation i aviserne, hvilket er en overvældende oplevelse," fastslår Jørgen Gaarde.

Direkte kontakt

Apropos det at få en opringning, så tager borgerne vel også fat i dig?

"Absolut. Jeg får mange henvendelser fra borgere, nogle gange desperate henvendelser. Jeg synes, det er en af de store styrker ved vores demokrati, at politikerne er så tilgængelige, som tilfældet er. Jeg har aldrig været sagsbehandler på en sag, men det er klart, at jeg sørger for at dirigere sagen til de rette vedkommende i vores administration."

Er der forskel på at være borgmester i 2019 og i 2010, hvor du tiltrådte?

"Nej. Og ja. Mine opgaver er i det store og hele det samme, men min tilgang har ændret sig. Den første måneds tid kunne jeg godt vågne midt om natten med sved på panden og være nervøs for, om alle de kommunale tandhjul nu passede sammen. Jeg lærte heldigvis hurtigt, at det gør de i langt, langt de fleste tilfælde, så der kommer en hjemmehjælper til Fru Hansen og en vikar til 3. B."

Fra Jørgen til Borgmesteren - og retur

Kan man egentlig forberede sig på at blive borgmester?

"Det tror jeg ikke. Der sker noget magisk, når man bliver borgmester, for man blive løftet op på en helt anden hylde. Og folk har et andet blik på dig. Man skal også vænne sig til at blive omtalt i 3. person i samtaler, man selv er med i, hvilket er meget speciel."

Men du er ikke begyndt at omtale dig selv i 3. person?

"Ha-ha ... Nej, det er ikke sket. Jeg er bare Jørgen Gaarde, og lige som lidt, når Frands Fischer har fået borgmesterkæden, er det det, jeg er: Jørgen Gaarde. Jørgen."

Et sundt barn

Hvilken tilstand er den kommune, du overlader til Frands Fischer, i?

"Skanderborg Kommune har det godt. Helt sikkert. Men der er selvfølgelig udfordringer og problemer, der skal adresseres og løses."

"Skanderborg er en meget attraktiv kommune, hvilket vi også kan se på den store befolkningstilvækst, vi oplever over hele kommunen. Vi ser både lokale vende hjem og folk udefra komme til, og det forstår jeg godt. Vi har meget at byde på, ikke mindst en fantastisk natur. Og så er Smukfest en fremragende sælger af Skanderborg og omegn, det må vi bare erkende."

Golf og georginer

Hvad skal du lave, når du ikke længere er borgmester? Spille golf?

"Jeg kan ikke rigtig se mig selv som golfspiller. Og georginerne i sommerhuset kan nok ikke udfylde al min tid. Men jeg har tre børnebørn, og da den midterste hørte, at farfar stopper som borgmester, var hans kommentar, at 'det var dejligt at farfar ikke længere skal til så mange møder'. Den sved."

"Jeg synes, der er er rigtig mange spændende foredrag, man kan gå til, og så glæder jeg mig til at få læst en masse. Jeg var ordblind som barn, så det kneb med at læse, hvilket gør fornøjelsen større i dag. Og så længes jeg efter at dyrke en af mine tidligere store passioner, nemlig at tegne og male. Det har jeg tidligere haft i hvert fald en smule talent for, så det skal dyrkes."

Men vi ser dig ikke stille op til Regionsrådet?

"Helt sikkert ikke. Jeg har i den ene eller anden sammenhæng siddet for bordenden i 31 år, så jeg kan ikke se mig selv i rollen som ''almindelig politiker' - med al tænkelig respekt for det erhverv."

"Jeg går ikke og angler efter opgaver, men det kunne da være spændende, hvis nogle kunne bruge mig til noget."

Har du nogle helt vilde drømme?

"Ikke umiddelbart. Som jeg sagde til min kone, vil det ultimative bevis på min nyerhvervede frihed være at tage til lufthavnen i Billund med hver vores kuffert og så bare rejse derhen, hvor der var plads. Det er vist ikke specielt vildt..."

Publiceret 30 March 2019 11:30