Det er nemt nok: Flet hænderne, lås i albueleddet og brug hele kroppen. Tempoet skal svare til 100-120 hårde tryk i minuttet. Tryk 30 gange og giv to pust kunstigt åndedræt. Foto: Grethe Bo Madsen

Det er nemt nok: Flet hænderne, lås i albueleddet og brug hele kroppen. Tempoet skal svare til 100-120 hårde tryk i minuttet. Tryk 30 gange og giv to pust kunstigt åndedræt. Foto: Grethe Bo Madsen

Kay-Werner fik hjertestop:

Nu lærer han andre at redde liv

På 30 minutter kan Kay-Werner lære dig at redde et andet menneskes liv

Af
Grethe Bo Madsen

Min kone ville ringe til vagtlægen. Nej, det mente jeg ikke, var nødvendigt. Men det mente hun. Jeg kan ikke huske noget fra da af og de næste fem døgn frem, hvor jeg vågnede op på intensivafdelingen

red liv På redaktionsgulvet ligger Little Annie. Hun har hjertestop og trækker ikke vejret. Nu skal det gå hurtigt. En ringer 1-1-2, en løber afsted efter en hjertestarter og en begynder at give hjertemassage.

Selvom Little Annie får hjertestop på hjertestop flere gange i løbet af den næste halve time, så er alt som det skal være. Annie er en dukke til at øve hjertemassage og kunstigt åndedræt på, og hele set-uppet er en del af et 30-minutters intensivt hjerteredderkursus arrangeret af Kay-Werner Hjort Rasmussen fra Hjerteforeningen i Skanderborg.

Fik hjerstop på vej i seng

Hvert år rammes 4000 danskere af hjertestop. I 2017 var Kay-Werner en af dem. Natten til den 2. juni var han på vej i seng i hjemmet i Gram, men havde det underligt og kunne ikke ligge ned.

"Jeg fortæller det til min kone, som vil ringe til vagtlægen. Nej, det mente jeg ikke, var nødvendigt. Men det mente hun," fortæller han.

Og sådan blev det. Fordi Kay-Werner i 2006 haft noget bøvl med hjertet, sagde hans kone til vagtlægen, at Kay-Werner var hjertepatient. Og det reddede hans liv. Der blev nemlig sendt en ambulance afsted med det samme.

"Men jeg kan ikke huske noget derfra og de næste fem døgn frem, hvor jeg vågnede op på intensivafdelingen."

Kay-Werner kunne ikke hjælpes med en hjertestarter, da han ikke havde ventrikelflimmer. I stedet fik han hjertemassage i mere end 15 minutter, indtil ambulancen nåede sygehuset.

Her blev han behandlet og nedkølet til en kropstemperatur på 33 grader i 24 timer, hvorefter han blev varmet op igen med en halv grad ad gangen indtil han igen havde en normal kropstemperatur på 37 grader.

Lærer andre af redde liv

Men Kay-Werner kom sig. Oplevelsen har dog fået ham til at tænke over, hvor heldig han var. Især fordi chancerne for at overleve et hjertestop i hjemmet faktisk er uhyggeligt små. Kun syv ud af hundrede overlever.

"Hjertemassage virker. Det er jeg jo selv et levende bevis på. Det pumper blodet rundet i kroppen og sørger for livsvigtig ilt til hjernen. Derfor er det så vigtigt, at folk får det lært. Det redder liv," understreger han, der siden han kom til hægterne igen, selv har lært at give hjertemassage og nu er 'Giv Liv' instruktør i Hjerteforeningen. Her har han over de seneste otte måneder uddannet 700 kursister i livreddende førstehjælp ved hjertestop.

Hjertestop

  Hvert år rammes 4000 danskere af hjertestop. Det svarer til ca. 11 personer hver dag.

  Ved et stop pumper hjertet ikke længere blod rundt i kroppen. Efter 4-6 minutter begynder hjernen at dø. Efter 10 minutter uden livreddende førstehjælp overlever kun ganske få.

  Tre ud af fire hjertestop sker i hjemmet. Kun 7 procent overlever.

  Et ud af fire hjertestop sker udenfor hjemmet på offentligt tilgængelige steder. Her overlever 22 procent

Hjerteredderkursus

Hjerteforeningens Hjerteredderkursus er gratis og varer 30 minutters. Alt, du skal gøre, er at samle minimum 5 personer. Instruktøren kommer ud til jer. På 30 minutter lærer I at:

  Undersøge en bevidstløs person

  Ringe 1-1-2

  Give hjertemassage og kunstigt åndedræt med 30 tryk og 2 pust

  Bruge en hjertestarter

Kontakt Kay-Werner på kaywerner.hjort@gmail.com

Læs mere på hjerteforeningen.dk/givliv/30-minutters-giv-liv-kursus

Publiceret 29 March 2019 11:30