Lethed og skønhed. Den unge konfirmand, der folder sig ud. Smukt gengivet i klassisk sort-hvidt. Foto: Karin Majland

Lethed og skønhed. Den unge konfirmand, der folder sig ud. Smukt gengivet i klassisk sort-hvidt. Foto: Karin Majland

Det sort hvide fotografi kan stadig noget, som farverne ikke kan

Fotograf Karin Majland brænder igennem for det levende og personlige billede

Af
John Pedersen

Det er ønsket om at lave levende og personlige billeder, der er drivkraften hos Karin Majland, der driver sin lille fotovirksomhed hjemme fra sin gamle gård ved landsbyen Brørup syd for Skanderborg.

Karin er uddannet reklamefotograf. Siden 2003 har hun arbejdet som selvstændig fotograf og fra 2006 på fuld tid i sit nybyggede studie på gården.

"Jeg synes, at mennesker er det, som er sjovere, og det som tiltrækker mig mest som fotograf. Det bliver lidt at komme ind i folks mest væsentlige øjeblikke i livet med mit kamera."

Karin har en masse reklameopgaver, men den anden side af branchen, den med mennesker, kommer til at fylde mere og mere. Og det er lige fra den gravide mave over barnedåben og til konfirmationen.

Og så er der jo naturligvis brudepar i den helt store stil, men også diverse fester i familien.

Fotografiet som gave

Fotografiet - ofte som et par eller familiegruppe - som en personlig gave oplever Karin Majland også som en trend, der bliver stadig større.

Hun bliver også bestilt til at komme ud og forevige en del af selve familiefesten.

"Her kommer jeg jo ud., ikke som en del af festen, men som en fremmed, der skal observere og gøre det muligt at gemme minder - et stykke historie - for eftertiden."

Den sort-hvide renhed

Når snakken falder på sort-hvidt kontra farver, så er der i Karin Majlands verden stadig plads til begge dele.

Ja, faktisk kan det sort-hvide fotografi noget, som farver ikke kan. I hvert fald ikke lige så godt.

"Sort-hvid er jo magisk og smukt. Det rummer på mange måder langt flere farver, end farvebilleder gør. Der er en enkelthed og renhed. Og så er der der måde, som lyset former sig i kontrasterne. Det bliver enkelt. Det bliver smukt og det bliver kunstnerisk på en fin måde," forklarer Karin Majland med stor begejstring i stemmen.

Og selv om vi lever i den digitale verden, så er der stadig stor efterspørgsel efter det fysiske billede. Det på papir. Det som kan gemmes i et album eller sættes i en fin ramme og hænges op på væggen.

Publiceret 28 March 2019 11:30