Hørning-iværksætteren Maria Leerbeck (th) har stiftet Forlaget Fortæl sammen med Mette Høyer Eriksen. De to mødtes tilfældigt i Kina for 10 år siden og har været veninder lige siden. Foto: Bibi Berge

Hørning-iværksætteren Maria Leerbeck (th) har stiftet Forlaget Fortæl sammen med Mette Høyer Eriksen. De to mødtes tilfældigt i Kina for 10 år siden og har været veninder lige siden. Foto: Bibi Berge

Iværksætter fra Hørning bag mindebog til børn, der har mistet

I denne uge går crowdfunding-projekt af ny digital mindebog ind i slutspurten

Af
Grethe Bo Madsen

hørning Knap 20.000 kroner på godt en uge. Så lang er afstanden mellem Maria Leerbeck fra Hørning og det næste projekt i hendes iværksættervirksomhed, Forlaget Fortæl.

Ideen med bogen er at den skal hjælpe børn med at lære deres afdøde forældre at kende gennem families og venners erindringer

Projektet er en digital mindebog til børn, der har mistet, og det, der skal til for at realisere drømmen, er udvikling af en særlig digital platform, der gør det muligt at indsamle erindringer og fortællinger fra venner og familie via et link til en hjemmeside. Når oplysningerne er indsamlet, printes og indbindes indholdet i hånden hos en bogbinder.

Arbejdet med at udvikle den digitale platform kræve cirka 70.000 kroner. De første godt 50.000 kr. er kommet ind via en crowdfunding-kampagne, der startede 1. marts og slutter 1. april.

"De første 24 timer gik det helt fantastisk og vi fik samlet næsten en fjerdedel af beløbet ind. Siden er det gået lidt langsommere, men jeg er fortrøstningsfuld," understreger Maria.

"Ideen med bogen er at den skal hjælpe børn med at lære deres afdøde forældre at kende gennem families og venners erindringer. Og det er tydeligvis en sag, der rammer noget i folk. Rigtig mange har en personlig aktie i den her bog. Vi får mange henvendelser fra folk, der fortæller, at de selv har mistet, og ville ønske at bogen havde eksisteret dengang, fordi det ville have gjort en forskel for dem," fortæller Maria.

Startede med venindebog

Forlaget driver Maria sammen med veninden Mette Høyer Eriksen fra København. De to har allerede udgivet en digital venindebog sammen efter samme koncept, og den blev faktisk startskuddet til Forlaget Fortæl.

"Vi havde været meget nære på et tidspunkt, men så kom der uddannelser, kærester og børn, og vi gled lidt fra hinanden i en periode. Da talte vi om, at man har brug for at vide at relationer er bestandige uanset, om livet det ændrer sig, og det var de tanker, der satte gang i udviklingen af den første bog.

Mens Mette er journalist og en stor interesse for livsfortællinger, så er Maria iværksætteren. Sit første cvr.nummer fik hun som 17-årig, og hun måtte have dispensation, fordi hun egentlig var for ung til at drive eget firma.

"Jeg har altid været optaget af, om der var et eller andet jeg kunne starte op, og har masser af ideer. Så da jeg var på barsel med nummer to, og Mette var færdig med sin uddannelse, og der ikke lige stod en arbejdsgiver og råbte efter en journalist med speciale i Afrikastudier, så gik vi i gang med vores bogprojekt," fortæller Maria.

Livshistorier

"Hele vejen igennem talte vi meget om de her identitetsskabende udgivelser, som vi kalder dem. Udgivelser, der på en eller anden måde er med til at skabe, hvem vi er. Mennesker har altid ønsket at give deres livshistorie videre. Vi får det bare ikke gjort længere. Og det er jo netop en af styrkerne i vores projekt. Det er ikke noget, vi har fundet på. Det er gammel vin på nye flasker. Det nye her er måden, vi indsamler oplysningerne på, så det nu er blevet nemt at gå til," konstaterer Maria.

Lykkes det at få samlet donationer nok til at nå de 70.000 kroner, bliver mindebogen realiseret. Og derfra ligger vejen åben for en række af andre bøger bygget på samme koncept.

"Det kunne for eksempel være den digitale selvbiografi, hvor bedste fortæller om sit liv til sine børnebørn eller den digitale barnets bog. Begge i en version, hvor fortællingen og erindringen er drejningspunktet," forklarer iværksætteren.

"Vi kan let se muligheder for at skalere konceptet op og komme ud over landets grænser. Men lige nu er det vigtigste, at vi sørger for at vores koncept er stærkt nok til at bygge ovenpå, inden vi tager sådan et skridt ud i verden."

Forlaget Fortæl

    Det lille private tomandsfirma fra Hørning, Forlaget Fortæl, har sat gang i en crowdfunding for at samle penge ind til at finansiere videreudviklingen af den digitale platform til et mindebogsprojekt.

    Derfor har forlaget sat gang i en crowdfunding, hvor privatpersoner kan indbetale en mindre donation. Når indsamlingen ikke op på 70.000 kr., betales alle penge retur. I løbet af de første tre uger er der indsamlet over 50.000 kr. Indsamlingen stopper 1. april.

    Vil du deltage i crowdfunding af mindebogsprojektet kan du følge kampagnen på http://kck.st/2TvTbtY

    Via crowdfunding-kampagnen kan du forudbestille mindebogen til en særlig rabatpris

    Læs mere om Forlaget Fortæl på www.forlagetfortael.dk

Publiceret 27 March 2019 18:30