Privatfoto: Thomas Rasmussen

Privatfoto: Thomas Rasmussen

Puma-mystikken breder sig:

Buk flænset med stor kraft

En jæger fandt i lørdags en død buk, som formentlig er nedlagt af et større rovdyr. Desuden er et får blevet nedlagt, og flere melder nu, at de har set et stort kattedyr

Af
Christina S. Johansen

Voerladegård Da jægeren Thomas Rasmussen i lørdags klokken 9 om morgenen var på vej ud for at fodre råvildtet mellem Voerladegård og Dørup sammen med sin datter, opdagede de noget ligge ude på en mark.

"Vi gik langs læhegnet men kunne se, at der lå noget, som ikke plejer at være der. Da vi kom nærmere, så vi resterne af en død buk," fortæller Thomas Rasmussen.

Han forklarer, hvordan køllen var revet af, og ribbenene gnavet af.

"Det er sket med så stor kraft, at det er svært at forestille sig, at en ræv eller grævling har kastet sig over et i forvejen dødt dyr. Desuden er der et cirka 50 meter langt slæbespor fra skellet," siger Thomas Rasmussen, som kommer fra Solbjerg.

Privatfoto: Thomas Rasmussen

Privatfoto: Thomas Rasmussen

Resterne af bukken var så friske, at Thomas Rasmussen vurderer, at det højest har ligget der siden fredag.

"Det er ikke normalt, at vi mister dyr på den her måde, så jeg tænkte da selvfølgelig, at det skulle undersøges. Første tanke var, om der kunne findes dna fra en ulv på bukken," siger Thomas Rasmussen.

De relevante personer er dog ikke vendt tilbage til Thomas Rasmussen (det gjorde de dog, netop som denne artikel blev publiceret - se faktaboksen Red.). Jægeren fandt heller ikke noget brugbart på et vildtkamera i nærheden.

"Det var ellers vildt spændende at tjekke det kamera," siger han.

Privatfoto: Thomas Rasmussen

Privatfoto: Thomas Rasmussen

Da kvinden Marianne Westphall et par dage senere går ud og fortæller, at hun bestemt mener at have mødt en puma på en travetur i skoven ved Gl. Ry søndag eftermiddag, så får det Thomas Rasmussen til at tænke:

"Hvis der reelt set er en puma løs, så kunne det jo godt være den, som har været på spil med bukken. Der er trods alt kun seks kilometer i fugleflugt. Folk holder jo så mange mærkelige dyr," siger han.

Privatfoto: Thomas Rasmussen

Privatfoto: Thomas Rasmussen

Flere meldinger

Siden Marianne Westphall fortalte om sin oplevelse med dyret, som hun beskriver som brunliggrå, 70 centimeter høj, med mørkere striber på halsen, runde ører og lang hale, er der kommet flere meldinger om observationer af et stort kattedyr.

Stiften.dk har således fået flere henvendelser fra folk, som mener, at have set en puma. Blandt andet har en kvinde ved navn Gitte Tang fortalt, at hun har set den ved Funder Ådal, hvor politiet har undersøgt området uden held, skriver Midtjyllands Avis.

Midtjyllands Avis melder desuden om et får, som er skambidt af et andet dyr og slæbt ud af en indhegning ved Rodelundvej mellem Gl. Rye og Rye.

UgeBladet Skanderborg forsøger at få bekræftet, om det kan være en puma, som har nedlagt bukken, som Thomas Rasmussen fandt.

"De er ikke større ned 6-7 cm. Måske er det bare en hund, der har været en tur ude på marken, det har jeg ikke forstand nok på spor til at vide," siger Thomas Rasmussen. Privatfoto

Svar fra Naturhistorisk Museum til Thomas Rasmussen: Det kan være en ulv

Netop som denne artikel blev publiceret, fik Thomas Rasmussen svar fra én af de fagpersoner, som han har rådført sig hos - nemlig Naturhistorisk Museum. Herfra lyder det, at potesporene i hvertfald ikke er fra en ulv, da de er halv størrelse af et lille ulvespor, men potesporene behøver ikke at have noget med nedlæggelsen af bukken at gøre. Nedlæggelsen af bukken kan både være sket af en hund og en ulv. Faktisk kan det godt være en ulv, der har nedlagt rådyret og en hund, der efterfølgende har spist af resterne - eller omvendt.

I mailen fra Naturhistorisk Museum til Thomas Rasmussen lyder det desuden, at der ikke er meldt om ulveaktivitet fra netop dette område i et stykke tid, men ulvene er meget mobile, så man kan aldrig vide.

Nu bliver Thomas Rasmussens fund af bukken tilføjet Naturhistorisk Museums database over formodet ulveaktivitet.

Publiceret 20 March 2019 11:40