Museumsformidler Mette Nyman Kvist og museumsinspektør Charlotte Abildgaard Paulsen er på jagt efter rekvisitter til de fire boformer, der skal repræsentere hvert sit tiår fra festivalen. Foto: Grethe Bo Madsen

Museumsformidler Mette Nyman Kvist og museumsinspektør Charlotte Abildgaard Paulsen er på jagt efter rekvisitter til de fire boformer, der skal repræsentere hvert sit tiår fra festivalen. Foto: Grethe Bo Madsen

Smukfest: 40 års Antidagligdag på pop-up museum - Kan du hjælpe?

Museum Skanderborg vil i samarbejde med Smukfest drage på turne med 40 års Antidagligdag. Nu beder de om din hjælp til at indsamle rekvisitter

Af
Grethe Bo Madsen

jubilæum Et orange spejdertelt fra 1980'erne, en iglo fra 1990'erne, et hotelt fra 2000'erne og et bæredygtigt paptelt fra 2010'erne. Fire populære boformer fra fordums Smukfester - et fra hvert årti - udgør rammen, når Museum Skanderborg i samarbejde med Smukfest i forsommeren drager på turne med et pop-up museum om 40 års Antidaglidag.

Vi mangler kort fortalt tidstypisk liggeunderlag, soveposer, rygsække, musikafspillere, gummistøvler, tøj og festival merchandise fra hvert af tiårene.

"Den måde, vi tager på festival, er med til at tegne et billede af tidsånden. Festivalen kalder det for Antidagligdag, men det er samtidig en afspejling af det omgivende samfund på netop den tid," fortæller museumsinspektør Charlotte Abildgaard Paulsen fra Museum Skanderborg.

"Det vi gjorde, den måde vi opførte os på, den musik vi lyttede til, det vi spiste og det vi havde på, er alt sammen små puslespilsbrikker i en større fortælling om samfundsstrømninger på det pågældende tidspunkt. Derfor er 40 års festivalhistorie også historien om vores hverdag op gennem firserne, halvfemserne, nullerne og frem til nu."

Museet har lavet en lille grafik, der illustrerer, hvad det er, man kan opleve på pop-up museet, der drager rundt i kommunen fra 11. maj til 5. juli.

Museet har lavet en lille grafik, der illustrerer, hvad det er, man kan opleve på pop-up museet, der drager rundt i kommunen fra 11. maj til 5. juli.

Mangler rekvisitter

"Ideen er ganske enkelt, at hver boform repræsenterer et tiår. Kravler man ind i det orange spejdertelt fra 1980'erne, så bliver man mødt med tidstypiske festival-rekvisitter fra den tid, som for eksempel en kasettebåndoptager og en vattæppe sovepose," forklarer Charlotte Abildgaard Paulsen..

Men selvom ideen er enkel, så er det straks sværere at få indsamlet de nødvendige rekvisitter. Museet har allerede spurgt Smukfests mange frivillige, om de kunne hjælpe. Nu er turen kommet til resten af Skanderborg Kommunes mange borgere.

"Det her er nærmest et opråb til borgerne," griner Charlotte Abildgaard Paulsen, der nu håber at nå ud til at alle, der kunne tænkes at have tidstypiske effekter liggende et eller andet sted i gemmerne. "Vi mangler kort fortalt tidstypisk liggeunderlag, soveposer, rygsække, musikafspillere, gummistøvler, tøj og festival merchandise fra hvert af tiårene."

Fortæl en smuk historie

Ud over rekvisitterne vil museumsfolkene også gerne indsamle folks personlige beretninger fra festivalen.

"Det kan være fortællingen om første gang man besøgte festivalen, måske fandt man sit livs kærlighed på Smukfest, det finurligste man har oplevet på festivalen eller den bedste koncert. Vi samler historier ind, når vi tager ud med pop-up museet, men vi vil også gerne have nogle af historierne nu, så vi ha nogle beretninger, vi kan afspille i teltene," forklarer museumsinspektøren.

Rekvisitter til pop-up museum

Her kan du se, hvad det er for rekvisitter, museet håber, du har liggende i dine gemmer og gerne vil donere til pop-up udstillingen:

    1980'erne: Orangegult lærredstelt, kasettebåndafspiller, vattæppesovepose, liggeunderlag, flaskeøl/alm. Thor, tidstypisk rygsæk fx. fjällräven, tidstypisk tøj eller merchandise fra årtiet

    1990'erne: Iglotelt, discman/boomblaster, tidstypisk tøj og festival merchandise, Eastpak rygsæk, sovepose og underlag

    2000'erne: Boomblaster, Hunter-gummistøvler, Cultshaker flasker, backpacker rygsæk, dyne, dobbelt luftmadras, tidstypisk tøj og festival merchandise

    2010'erne: iPhone, minihøjtaler, tidstypisk tøj, letvægtssovepose, foldemadras, rullekuffert, festival survival kit

Vil du donere effekter, kan du kontakte Charlotte Abildgaard på cap@museumskanderborg.dk

Har du en personlig beretning, kan du kontakte Jens Sønderskov på jenssoenderskov@hotmail.com

Publiceret 08 March 2019 11:30