En såkaldt halskniv, som er kendt fra computerspillet CS:GO, er ulovlig og kan betyde bøde og plettet straffeattest for køberen. Foto: Østjyllands Politi

En såkaldt halskniv, som er kendt fra computerspillet CS:GO, er ulovlig og kan betyde bøde og plettet straffeattest for køberen. Foto: Østjyllands Politi

Unge køber ulovlige knive i stor stil: Bliver kriminelle uden at vide det

Der er sket en nidobling af sager i Skanderborg med unge, som er snuppet i at købe såkaldte gamerknive

Af
Christina S. Johansen

Advarsel "Lad være!" Så kort og præcis er meldingen fra Bo Østergaard, når talen falder på en ny tendens, hvor unge køber såkaldte gamerknive.

Bo Østergaard er SSP-Koordinator i Skanderborg Kommune, og han møder de unge, når det er gået galt, og politiet er blevet involveret. Det sker oftere og oftere. Faktisk skete der en nidobling af sager i 2018 i forhold til året tidligere - og det er blot de sager, som politiet har nået at behandle. Flere ligger og venter.

Plet på straffeattesten

De unge mennesker, som regel drenge omkring 15-16 år, køber typisk knivene på billige Kina-sider på nettet og venter så spændt på at modtage dem, men der er en fare for, at pakken bliver snuppet i tolden, og dermed kan det være noget ganske andet, som venter køberen, nemlig en bøde på op til 3000 kroner og måske en plet på straffeattesten.

"Det er mit indtryk, at langt størstedelen overhovedet ikke er bevidste om, at det her kan bringe dem i konflikt med loven. De ser det blot som et cool stykke legetøj, der minder dem om de computerspil, de i forvejen sidder og spiller," fortæller Bo Østergaard.

"Langt de fleste er altså helt almindelige, "uskyldige", søde drenge, som ikke er antydningen af kriminelle. De har ingen intention om at bruge de her våben til noget ondt, men de bliver altså lovbrydere uden at vide det," fortsætter Bo Østergaard.

Råber vagt i gevær

Stigningen i sager får nu SSP-koordinatorerne i kommunen til at råbe vagt i gevær. Noget de ellers sjældent gør.

"Den tendens, vi ser, er bekymrende. En plet på straffeattesten er jo ikke småting. Det kan få alvorlige konsekvenser for den unges fremtidsdrømme," siger Bo Østergaard.

Derfor har SSP-koordinatorerne sendt breve ud til skolerne, så forældrene kan blive bevidste om problematikken via deres indbakke på forældreintra. Budskabet er også lagt ud på skolernes elevintra.

Lovgivningen

Følgende våben er som udgangspunkt ulovlige, og politiet giver kun i ganske særlige tilfælde tilladelse til dem:

  Knive med tværstillet greb beregnet til stød

  Springknive og springstiletter

  Faldknive og faldstiletter

  Foldeknive med todelt skæfte, hvis klinge kan foldes ud ved brug af én hånd (butterflyknive)

  Knive konstrueret til at hænge om halsen eller skulderen, så de kan trækkes med én hånd

  Kastestjerner, kasteknive, kasteøkser med mere

  Våben, der fremtræder som en anden genstand, som for eksempel kårdestokke

  Slag- og stødvåben som for eksempel knojern, totenschlægere og gummiknipler

  Slagvåben må dog gerne bruges til jagt og lystfiskeri uden tilladelse, hvis de er udformet hertil

Kilde: Politi.dk

Publiceret 19 February 2019 11:30