Den nye butik er sparsomt indrettet, så Karen Funder fylder ofte op. Foto: Christina S. Johansen

Den nye butik er sparsomt indrettet, så Karen Funder fylder ofte op. Foto: Christina S. Johansen

Bagenørder slår dørene op til Brød & Ost i Ry

De to selvlærte bagere bag Rys nye butik Brød & Ost kommer med succes i bagagen

Af
Christina S. Johansen

Ry Christian og Karen Funder. Københavneren og vestjyden. Kemiingeniøren og plantepatologen. De to selvlærte bagere bag Rys nye forretning Brød og Ost på Klostervej 2 er nået vidt omkring i deres arbejdsliv. Men nu er basen altså Boes for privatens vedkommende og Ry for parrets nye butik.

Denne torsdag er det tre uger siden, at Brød & Ost slog dørene op for første gang, og Ry-borgerne lader til at have taget godt i mod butikken. I hvert fald er der konstant kunder i biksen under UgeBladet Skanderborgs besøg. Håndværkeren, teenagepigerne, damen i pelsfrakken og gutten i kondisko henter smedjebrød, boller, kanelsnegle og gedeost - for at nævne lidt af det udelukkende økologiske udvalg.

"Folk har været søde. Ry er en by i vækst og udvikling. En masse unge, bevidste børnefamilier flytter eksempelvis hertil, så vi tænker, at placeringen er fin til en økologisk bager. Planen er som udgangspunkt, at vi kun skal være os to i butikken, så vi skulle jo finde et sted, som passede til det, og her tror vi altså på, at Ry er passende," fortæller Christian Funder.

Alternativ 'seniorordning'

Måske virker ægteparret Funder bekendt for nogle. Parret har nemlig i syv år ejet bageriet Nummer 24 i Latinerkvarteret i Aarhus, men de valgte at lukke i efteråret sidste år.

"Det var en bragende succes. Det voksede og voksede. Vi havde jo egentlig tænkt, at det bare skulle være os, som skulle stå og hygge os, men det gik slet ikke. Vi måtte have en masse unge mennesker ansat. Det var en fest," siger Christian Funder og fortsætter:

"Men til sidst kunne vi jo godt se, at vi ikke kunne blive ved at holde til at arbejde så meget. Det indså vi egentlig allerede for to-tre år siden. Men hvad skulle vi så?"

Parret tog på en uges "bootcamp" med børn og svigerbørn for at lægge en plan for fremtiden, og beslutningen faldt på igen at flytte på landet, efter otte år i et byhus i centrum af Aarhus, og så lave en virksomhed derhjemme. Kærligheden faldt på Boes, hvor de så muligheder i et hus med en gammel staldbygning.

"Vi kunne mærke, at brød stadig bare var spændende for os, og staldbygningen kunne blive et hjemmebageri. Samtidig ville vi egentlig gerne have kontakt med kunder, for det elsker vi. Vores 'seniorordning' er derfor blevet, at vi bager alt vores brød hjemme og fragter det her til butikken," forklarer Christian Funder.

Arbejdsdagen begynder 5.30 med bagning, hvorefter brødet fragtes til butikken, som åbner klokken 11.30.

Christian Funder fortæller passioneret om brødet til alle, som vil lytte på ham. Foto: Christina S. Johansen

Christian Funder fortæller passioneret om brødet til alle, som vil lytte på ham. Foto: Christina S. Johansen

Lytter til kunderne

At Christian og Karen Funder er endt som bagere lå måske ikke umiddelbart i kortene med uddannelserne som henholdsvis kemiingeniør og plantepatolog. Det lyder umiddelbart som ret langt fra brownie og rugbrød, men faktisk er der ligheder, forklarer Karen Funder, som altid har interesseret sig for bagning:

"Brød er levende, og forskergenet i mig elsker, at man kan blive ved med at udforske og udvikle. Der er uendelige muligheder, hvis man eksperimenterer lidt - og det gør vi hele tiden, for hvad sker der nu, hvis man gør sådan eller sådan... Ja, det lyder meget nørdet," siger hun med et smil.

Derfor lytter ægteparret også altid til kundernes særlige ønsker. Af samme årsag er der nu kommet et rugbrød uden hvedemel i sortimentet, da en kunde henvendte sig.

"Kunderne skubber hele tiden til os, og vi lytter faktisk, for der gemmer sig mange spændende projekter. Og så er det bare sjovt og udfordrende og gør dagene forskellige," siger Karen Funder.

Forhistorien...

Christian og Karen Funder arbejdede oprindeligt i København som henholdsvis kemiingeniør og plantepatolog. I 1996 trængte de dog til luftforandring og købte et nedlagt landbrug ved Viborg for at være mere sammen med deres tre børn og etablere en virksomhed med økologiske svampe. Da børnene forlod reden, blev de 24 hektar for stort, så virksomheden blev solgt i 2010. Parret tog et sabbatår og søgte mod nye udfordringer i Aarhus. Det blev til bageriet Nummer 24, som lukkede i efteråret sidste år. 20. december sidste år slog de så dørene op til Brød & Ost i Ry.

Publiceret 17 January 2019 09:00