"Jeg er bare så glad, men jeg vidste jo godt, at der er en helt speciel ånd herude," siger Jeanine Marie Bonadies om titlen som Årets Landsby 2019.

Og prisen som Årets Landsby går til... Stjær!

5.000 kroner og titlen som Årets Landsby går til Stjær. Nu går byen efter "regionsmesterskabet" og 150.000 kroner

Af
Christina S. Johansen

Stjær Det var et svært valg, fortæller formanden for Landsbysamvirket Skanderborg, Knud Erik Elmann Jensen, men ud af de ti indstillede byer til Landsbyprisen var det Stjær, som trak det længste strå og altså nu kan række armene i vejret som Årets Landsby 2019.

"Det, som virkelig trak i Stjærs retning, var i særdeleshed, at de har en hulens masse aktiviteter i gang i byen. Der er et virkelig højt aktivitetsniveau," siger Knud Erik Elmann Jensen og fortsætter:

"Blandt andet er de på kort tid nået langt med at åbne byen op ud mod landskabet - med shelter og et stort stisystem. Ved at vise det landskab, som Stjær ligger i, plejer de samtidig landsbypræget."

En helt speciel ånd

Det er Jeanine Marie Bonadies, der, med assistance fra sin mand, Jan Thøgersen, har indstillet Stjær til prisen. En indstilling som blev sammensat hen over julen og endte med at fylde hele 40 sider, og som altså gav pote:

"Jeg er bare så glad, men jeg vidste jo godt, at der er en helt speciel ånd herude," siger Jeanine Marie Bonadies.

Paret har boet i Stjær i knap 30 år, og Jeanine var ikke et sekund i tvivl om, at Stjær skulle indstilles.

"Her er simpelthen en fantastisk energi. Alle er involveret i noget frivilligt arbejde, og det kommer der rigtig mange projekter ud af," siger Jeanine Marie Bonadies, som også selv er meget aktiv i byen og sidder i en udviklingsgruppe under borgerforeningen.

"Jeg tror i virkeligheden, at Stjær har været en aktiv by i mange år, og værdier som sammenhold og fællesskab har altid været her. Det har så bare over årene tiltrukket andre med de samme værdier, så der i dag sker rigtig meget," siger Jeanine Marie Bonadies.

Mange frivillige kræfter betyder mange forskellige aktiviteter i Stjær. Arkivfoto

Mange frivillige kræfter betyder mange forskellige aktiviteter i Stjær. Arkivfoto

En garanti for aktivitet

Nu skal man i byen finde ud af, hvad præmien på 5.000 kroner skal bruges på, og så går kampen ellers ind for at vinde den store præmie på 150.000 kroner i Region Midtjyllands udgave af prisen.

Den noget større præmie ville give Stjær mulighed for at få en fremtidsforsker til at hjælpe byen med fortsat at udvikle sig med dens værdier i mente, fortæller Jeanine Marie Bonadies, som nu krydser fingre.

Indtil da kan hun og Stjærs andre borgere glæde sig over, at byen allerede fra nu kan begynde at høste frugterne af titlen, fortæller Knud Erik Elmann Jensen:

"Prisen har selvfølgelig noget gennemslagskraft på kort sigt, men vi ser jo også, at titlen som Årets Landsby for eksempel bruges af ejendomsmæglere lang tid efter. Det er ligesom en garanti for, at her sker der noget."

FAKTA

Landsbyprisen

    Landsbysamvirket Skanderborg står bag prisen i samarbejde med Skanderborg Kommune.

    I år var ti indstillet: Adslev, Voerladegård, Landsbyklynge Ejer Bjerge, Tebstrup, Låsby, Nr. Vissing, Landsbysamarbejdet om Veng Skole og Børnehus, 'Herskind, Skivholme og Herskind hede', Sjelle og Stjær.

    Alle kan indstille en by eller landsbyklynge til prisen, og vinderen præmieres med 5.000 kroner

    Årets Landsby kan blive kandidat til Region Midtjyllands udgave af prisen, hvor vinderen får 150.000 kroner

Publiceret 08 January 2019 08:00