I Skanderborg er der over de seneste 25 år begået 5 drab, og det er et godt stykke under landsgennemsnittet. Illustration: Ole Møgelby, UgeBladet Skanderborg

I Skanderborg er der over de seneste 25 år begået 5 drab, og det er et godt stykke under landsgennemsnittet. Illustration: Ole Møgelby, UgeBladet Skanderborg

5 drab på 25 år i Skanderborg Kommune

Vi bor i et af Danmarks roligste smørhuller. I de seneste 25 år er der kun begået fem drab i Skanderborg Kommune

Af
Sara Ulrich Rasmussen

DR´s Undersøgende Databaseredaktion har gravet dybt i arkiverne og lavet et omfattende stykke arbejde med at skabe overblik over 25 års samlede antal drabsager i Danmark.

Alle sagerne er analyseret og beskrevet - også på kommuneniveau. Og på DR´s hjemmeside kan man dykke ned i de enkelte sager og hele det store tema med titlen 'Drab i Danmark'.

Her kan man for eksempel se, at der over de seneste 25 år været fem drabssager i Skanderborg Kommune.

Det giver fordelt over de 25 år en rate på 0,9 drab per 10.000 indbyggere. Det er et godt stykke under landsgennemsnittet, der ligger på 2,3 drab per 10.000 indbyggere. I alt blev der mellem 1992 og 2016 begået 1.338 drab i Danmark.

11. maj 1993

En 34-årig kvinde blev skudt i sit hjem i Ry af en 42-årig mand. Den 42-årige var alkoholiker og havde gennem halvandet år været i en form for familiepleje hos den 34-årige kvinde og hendes mand.

Den 34-årige havde tidligere været ansat på et behandlingshjem, og det var der, hun havde mødt den 42-årige, der på stedet modtog behandling for alkoholmisbrug. Da behandlingshjemmet lukkede, blev det aftalt, at den 42-årige skulle flytte ind hos kvinden.

Den aftale fik en tragisk udgang 11. maj 1993 om morgenen. Den 42-årige mand, der havde jagttegn, tog sin salonriffel og sit haglgevær og skød i alt tre gange mod den 34-årige kvinde. Hun var dræbt på stedet.

Den 42-årige ringede selv til politiet, og han blev anholdt kort tid efter. Han blev senere idømt 12 års fængsel for drabet.

16. juli 1998

En 58-årig mand blev skubbet så voldsomt af en 19-årig mand, at han faldt og slog hovedet i asfalten. Han døde efterfølgende af sine kvæstelser. Overfaldet fandt sted på parkeringspladsen ved Kvickly i Ry.

Den 58-årige og den 19-årige havde tidligere været naboer, og de havde udviklet en kontrovers, der kulminerede den 16. juli 1998. Den 19-årige havde været i supermarkedet sammen med et par venner for at købe øl, da han uden for butikken får øje på den 58-årige. Den 19-årige mand hældte noget saftevand ud over den 58-årige, der dog blot begyndte at gå hjemad. Den 19-årige fulgte efter og skubbede til den 58-årige, der faldt og slog hovedet. Selv om folk, der overværede skubbet, ydede førstehjælp og tilkaldte en ambulance, afgik den 58-årige kort efter ved døden på sygehuset.

Den 19-årige mand blev anholdt kort tid efter. Han blev senere dømt for vold med døden til følge.

3. marts 2003

En 68-årig mand blev udsat for så grov vold, at han senere døde af sine kvæstelser. Overfaldet fandt sted på Skolestien i Højvangen i Skanderborg.

To mænd på henholdsvis 37 og 24 år havde først overfaldet to kvinder, hvor den ene blev sparket ned bagfra og den anden overdænget med slag.

Derefter gik de uprovokeret løs på den 68-årige mand med slag, spark og tramp i hovedet. Han blev indlagt med blandt andet fem brækkede ribben, en kraftig hjernerystelse og en krop, der var dækket af blå mærker og sår. Manden lå i koma, indtil han 14 dage senere omkom af sine kvæstelser uden at være kommet til bevidsthed.

Den 37-årige blev senere dømt for vold med døden til følge og fik syv års fængsel, mens den 24-årige fik syv måneders fængsel.

2. oktober 2008

En 76-årig mand blev udsat for grov vold under et hjemmerøveri, og omkom af sine kvæstelser inden der blev tilkaldt hjælp.

Den 76-årige mand og hans 68-årige hustru lå og sov i deres hus i Skovby, da de blev vækket ved 1-tiden af en gruppe maskerede mænd, der var trængt ind i huset. Hustruen blev bagbundet, og den 76-årige blev slået hårdt i hovedet og i brystkassen, inden han også blev bagbundet. Røverne gennemrodede derefter huset, inden de flygtede fra gerningsstedet. Det lykkedes for den 68-årige kvinde at slippe fri omkring kl. 2.10. Hun fandt sin mand død i soveværelset. En obduktion afslørede, at han blandt andet havde syv brækkede ribben samt flere skader i ansigtet.

Politiet anholdt 18. november 2008 seks rumænske mænd for drabet på den 76-årige mand. De fire af dem blev senere dømt for vold med døden til følge. En af mændene blev idømt 10 års fængsel, mens de tre andre fik hver otte års fængsel.

3. april 2014

En 48-årig mand blev fundet død i sin lejlighed i Højvangen i Skanderborg. Han havde været udsat for grov vold og var omkommet af sine kvæstelser.

Sidste gang den 48-årige blev set i live var 2. april kl. 17.30, hvor en bekendt så ham i Højvang Centret. Det er uklart, nøjagtigt hvornår drabet på den 48-årige fandt sted, men det skete på et tidspunkt mellem ovenstående tidspunkt og 3. april kl. 19.13, hvor han blev fundet død i sin lejlighed af en bekendt.

I ugerne op til sin død havde den 48-årige følt sig overvåget af personer i en grønlig bil. Politiet har i forbindelse med sagen efterlyst en grønlig personbil, som formentligt var en Citroën ZX.

Den 48-årige var kendt i misbrugsmiljøet i Skanderborg, og han havde flere voldsdomme bag sig, blandt andet fra 2003, hvor han var blevet dømt for vold med døden til følge.

På trods af at politiet har afhørt omkring 150 mennesker i forbindelse med sagen, er drabet på den 48-årige stadig uopklaret.

Publiceret 04 January 2019 10:30