Kurt Benny Larsen og Vivian Holst Villadsen er begge med i et nyt demensforsøg, hvor en ny medicintype behandles. Foto: Sonne

Kurt Benny Larsen og Vivian Holst Villadsen er begge med i et nyt demensforsøg, hvor en ny medicintype behandles. Foto: Sonne

Kurt fra Skanderborg er eneste dansker i verdensomspændende demensforsøg

Skanderborgenseren Kurt Benny Larsen håber på hjælp fra MTAU9937A. Som eneste dansker er han med i et internationalt forsøg med det nye præparat.

Af
Claus Sonne

I løbet af de næste fem år skal godt 350 personer verden over teste et nyt præparat, der håbes at kunne stoppe udviklingen af demens. Kun en af testpersonerne er fra Danmark, nemlig 64-årig Kurt Benny Larsen, der for to år siden blev diagnosticeret med tidlig demens.

Projektet styres fra Canada, men Kurt slipper med at tage til Vejle, hvor han hos Bioclinica Inc. Research Network intravenøst får enten det nye lægemiddel kaldet MTAU9937A eller et placebo-præparat. I de første 79 uger af forsøget ved deltagerne nemlig ikke, om de rent faktisk får medicinen, der skal stoppe ophobningen i hjernen af proteinet TAU, der i en fejlbehæftet version fremmer demens.

Viser MTAU9937A sig at virke, modtager deltagerne i forsøget denne i yderligere 96 uger.

Kurt er helt afklaret med, at han måske ikke får gavn af forsøget.

"Alternativet er jo ingenting, så når nogen kan tilbyde mig noget, der måske hjælpe, så stiller jeg gerne op. Og jeg har da en tro på, eller nok snarere et håb om, at præparatet har en positiv effekt," siger han og tager det også helt roligt, at projektet løber over adskillige år.

"Det er lang tid, ja. Men jeg har jo ligesom ikke andet, jeg skal, konstaterer han med et smil.

Også Kurts hustru, Vivian Holst Villadsen, er involveret i projektet. Syv gange i løbet af den første testperiode skal hun interviewes om udviklingen hos Kurt, hvis korttidshukommelse er blevet mærkbart dårligere i løbet af de seneste år.

"Ellers fylder det ikke ret meget i min hverdag, at jeg er syg," konstaterer Kurt.

Publiceret 03 January 2019 11:30