Erling Larsen på indkøbstur for Vigo i Rema 1000 i Skovby. Foto: Erland Rasmussen

Erling Larsen på indkøbstur for Vigo i Rema 1000 i Skovby. Foto: Erland Rasmussen

Vild med Vigo: Erling elsker at købe ind for andre

67-årige Erling Larsen er vild med Vigo, som er nethandel a la deleøkonomi, hvor private køber ind til private via en app fra supermarkedet

Af
Erland Rasmussen

Skovby Erling Larsen fra Skovby kender Rema 1000s butikslayout næsten ligeså godt som kædens egne folk. Men han har også øvelsen som indkøber i nethandelsordningen Vigo, hvor private køber ind for andre private.

"Jeg var med helt fra starten, og jeg har kørt 420 til 440 gange på den tid, ordningen har eksisteret," lyder det fra Erling Larsen.

E-handel på ny måde

For to år siden lancerede Rema 1000 deres bud på e-handel, men på en helt ny måde. I stedet for store centrallagre og bude i varevogne, var det i stedet butikkens kunder, eller hvem der nu måtte melde sig, der skulle handle for hinanden helt efter deleøkonomiske principper.

Rema 1000 kalder deres e-handel for Vigo. Ordningen er blevet særligt populær i Skovby. Af Erling Larsens Vigo-indkøb er således 350 af dem foretaget hos supermarkedet i Skovby.

"Vi er glade og stolte over, at Erling kommer her i butikken og pakker varer. Vigo er blevet det, vi havde håbet på," siger Rema-købmand Morten Rasmussen i Skovby.

Morten Rasmussen henviser til, at Erling Larsen nærmest er blevet en del af butikken. Og han har været så aktiv, at Vigo nu selv er begyndt at tage kontakt til ham for at høre hans tanker om nye Vigo-tiltag.

Sådan begyndte det

Erling Larsen var med fra ordningens start. Dengang havde han allerede været på pension i nogle år.

"Jeg ville godt have lidt at lave en gang imellem, og ideen bag ordningen tiltalte mig. Jeg har selv været i et servicefag, og man bestemmer jo selv, hvor meget man vil køre med," uddyber Erling Larsen.

Erling Larsen har eksempelvis købt ind og bragt varer ud til kunder i Skovby, Galten, Låsby, Harlev og Ry.

Den store flid fra Erling Larsen betyder, at han har været hos nogle af kunderne flere gange. Det har også givet sjove oplevelser som eksempelvis at aflevere varer til en gammel skolekammerat.

Rema-købmand Morten Rasmussen glæder sig over, at Vigo-entusiasten Erling Larsen kommer i butikken i Skovby. Foto: Erland Rasmussen

Rema-købmand Morten Rasmussen glæder sig over, at Vigo-entusiasten Erling Larsen kommer i butikken i Skovby. Foto: Erland Rasmussen

"Man kommer jo til at kende nogle af kunderne, og somme tider bliver det også til en lille snak, når jeg afleverer varerne," siger han.

Rema-købmand Morten Rasmussen supplerer, at Vigo bygger på gode, gamle principper om hjælpsomhed.

"Vi synes, at ordningen minder om de gode gamle dage, hvor man købte ind for sin nabo. Det handler om, at vi hjælper hinanden, og det er så blevet tilsat noget IT," siger Morten Rasmussen med henvisning til den app på folks smartphone, som styrer det hele.

Det er alle aldersgrupper, der bestiller deres dagligvareindkøb online. Men Erling Larsen peger særligt på en gruppe.

"Der er mange børnefamilier. De har travlt, og det ved vi selv fra dengang, vi selv havde små børn," siger han.

E-handel med dagligvarer

Kunderne betaler en pris for levering via Vigo pr. pose fratrukket 5 kr. til en forsikring. Resten af pengene går til indkøberen, som dermed kan tjene en lille skilling for sin ulejlighed.

Rema 1000 tjener ikke på Vigo. Butikkerne tjener på de varer, de sælger via Vigo, og så er der den yderligere fordel, at e-handlen foretages i den enkelte butik.

Publiceret 01 January 2019 11:30

Debat: Skovbyskolens bestyrelse om skolestruktur

Blandt vores mange skønne elever har vi knap 40 elever, som man med den nye skolestruktur vil flytte til Ungdomsskolens lokaler på Finlandsvej. Hverken de unge mennesker eller deres forældre laver meget larm, skriver protester eller står foran Fælleden med bannere. Men det er IKKE, fordi de er glade for det nye forslag. Slet ikke. De har simpelthen bare så mange andre udfordringer, som de skal kæmpe med i hverdagen.

Vi hører forældre fortælle, at de fx har brugt halvandet år på at kæmpe med deres barns selvmordstanker og nu har fundet et sted, som giver både faglig og social trivsel. Andre har kæmpet med skolevægring, diagnoser og svære sociale udfordringer, så der er ikke kræfter til at kæmpe endnu en kamp. Derfor forsøger vi som skolebestyrelse at råbe op på deres vegne.

Flertallet er væk

På Skovbyskolen har eleverne i Center Skovby efterhånden fået opbygget et socialt og fagligt fællesskab med almendelens udskoling til gavn for alle parter. Center Skovby-eleverne deltager i udskolingens gallafester, elevråd og det almindelige sociale samvær i frikvarterer og venskaber i fritiden. Alt sammen under hensyntagen til, hvad Center Skovby-eleverne magter. Det har taget tid at opbygge dette fællesskab, som er enormt vigtigt og inkluderende for alle parter.

På høringsmødet 7. oktober blev der fra Niels Ebbesensskolen gjort klart, at man ikke har de optimale rammer, hverken fysisk eller pædagogisk, og at det først skal til at bygges op. I Skovby har det taget det meste af 16 år! Det er et fællesskab, som modvirker, at man som elev i Center Skovby kan føle sig marginaliseret, kørt ud på et sidespor – en effekt vi frygter hos eleverne, hvis de skal placeres i et industrikvarter med kun sporadisk kontakt til andre unge, og hvor der bliver lang vej til Niels Ebbensensskolens faglokaler. I stedet bliver eleverne ekskluderet af fællesskaberne og stigmatiseret. Vi kan ikke se, hvordan de kan drage nytte af de fællesskaber, som findes på Campus, hvor eleverne er ældre og i gang med ungdomsuddannelser, som for de fleste af Center Skovby-elever ikke er realistiske fremtidsscenarier.

Forslaget skulle blandt andet imødekomme de pladsmæssige udfordringer, som Skovbyskolen står overfor i meget nær fremtid.

Politisk uenighed om politikernes ageren

Men lokalerne, som nu huser Center Skovby kan på ingen måde dække behovet for kapacitetsudvidelse på Skovbyskolen.

Vi hører forældre fortælle, at de fx har brugt halvandet år på at kæmpe med deres barns selvmordstanker og nu har fundet et sted, som giver både faglig og social trivsel

Deres nuværende vil være dyre at ombygge, hvis de skal rumme klasser fra almendelen. Og allerede året efter, vil der igen være brug for flere lokaler. Så det er en stakket frist.

For Skovbyskolens almendel vil en flytning af Center Skovby betyde en fattigere skole i en menneskelig og pædagogisk forstand.

Almendelen har stor glæde af at have fællesskab med Center Skovby. Personalet i almendelen profiterer af viden og kompetencer hos medarbejdere i specialtilbuddet til glæde for alle elever, der har brug for lidt ekstra hjælp enten socialt eller fagligt.

Columbusskolen har heldigvis fortsat sin placering i Skovby. Og tak for det!

Men også her er der store fordele ved et tæt samarbejde mellem de yngste elever i Columbusskolen og de ældre elever i Center Skovby, som oplever kontinuitet ved at forsætte deres skolegang på samme skole og med overlap i personale. Der er store faglige fordele ved at have hele skoleforløbet samlet på samme matrikel og med samme ledelse, som vil gå tabt i en omorganisering.

Kære politikere; I har en svær beslutning at træffe, men lad det ikke gå ud over de svageste og dem som ikke laver meget larm i høringsdebatten!

Båndet, broen og alt det andet

Ny bestyrelse i Projektforum Galten-Skovby