Søren Raaschou (tv) og Bo Skjelmose har stor succes med bandet Schwarze Fiktion. Pressefoto

Søren Raaschou (tv) og Bo Skjelmose har stor succes med bandet Schwarze Fiktion. Pressefoto

Schwarze Fiktion brager derudad

Søren Raaschou og Bo Skjelmose har fået hul igennem i en hård branche

Af
Claus Sonne

Gl. Rye Overlykkelig. Overvældende.

Det er nogle af de ord, 37-årige Søren Raaschou fra Gl. Rye sætter på den musikalske del af sit liv, hvor han sammen med makkeren Bo Skjelmose, 43 år og fra Aarhus, har stor succes med bandet 'Schwarze Fiktion'.

"Vi har arbejdet målrettet med projektet i tre år - og lagt mange timer i det - så det er selvfølgelig fantastisk, at vores musik er blevet så godt modtaget," forklarer Søren Raaschou.

Vandt konkurrence

For nylig deltog Schwarze Fiktion i konkurrencerne Battle of Sound samt Bandbattle - og vandt begge.

I forbindelse med Battle of Sound blev der sat følgende ord på Schwarze Fiktion:

"Fra dybet i Aarhus' bunkermiljø bryder nye elektropop/rock toner frem i form af orkesteret Schwarze Fiktion. Fra fri improvisations jazz og punkrock til lyden af velsmurt elektropop med kant. En bevægelse der har taget form over godt to år og hvori de to musikere Søren Raaschou og Bo Skjelmose forenes. En håndholdt samhørighed, blottet for kompromiser. En fortælling tætnet af hvidmalet beton, fortalt i et syntetisk lydbillede indrammet af fremadstormende visuals."

I forbindelse med sejren i Bandbattle fik Schwarze Fiktion et job som opvarmning for 'The Minds of 99', der hører til i den danske elite. Efter den koncerter kørte Søren Raaschou og Bo Skjelmose direkte til lufthavnen, fløj til Milano og spillede her til en branchefestival.

"Vores musik må jo kunne et eller andet," siger Søren Raaschou med et smil.

Det skal også med, at Schwarze Fiktion for nylig var 'Ugens Kanon på P3, hvilket både er et skulderklap og udløser masser af air-play.

Hemmelige koncerter

For et halvt års tid siden spillede Schwarze Fiktion sine første koncerter, der var lidt hemmelige.

"Vi havde behov for at prøve tingene af, inden vi for alvor gik ud. Det gik fint, og derefter har vi spillet offentlige koncerter," fortæller Søren Raaschou og tilføjer, at succesen ikke har fået duoen til at læne sig tilbage og slappe af.

"Det er benhårdt arbejde at 'komme til fadet'. Det har krævet hårdt arbejde at komme så langt, og der venter hårdt arbejde forude. Men det er klart, at det giver os en tro på, at det går godt, når vi for anerkendelse fra flere sider," siger han og fortæller grinende om et godt tilbud.

"Vi blev kontaktet af nogle folk fra et talentshow, der ville have os med ... i kategorien 18-25 år. Så vi lyder åbenbart yngre, end vi er."

Dialog med pladeselskab

I disse dage er d'herrer Raaschou og Skjelmose i dialog med et pladeselskab om et album. Der venter også en tur i studiet, hvor der skal komponeres om indspilles nye musik. Inden da spiller duoen på Walthers i Skanderborg, hvilket sker 31. januar. Og både for- og efterår byder på en turné.

"Vi går en spændende tid i møde, men vi har været i gamet i så mange år, at vi godt ved, at træerne ikke vokser op i himlen," slutter Søren Raaschou.

Publiceret 01 January 2019 11:00

Debat: Skovbyskolens bestyrelse om skolestruktur

Blandt vores mange skønne elever har vi knap 40 elever, som man med den nye skolestruktur vil flytte til Ungdomsskolens lokaler på Finlandsvej. Hverken de unge mennesker eller deres forældre laver meget larm, skriver protester eller står foran Fælleden med bannere. Men det er IKKE, fordi de er glade for det nye forslag. Slet ikke. De har simpelthen bare så mange andre udfordringer, som de skal kæmpe med i hverdagen.

Vi hører forældre fortælle, at de fx har brugt halvandet år på at kæmpe med deres barns selvmordstanker og nu har fundet et sted, som giver både faglig og social trivsel. Andre har kæmpet med skolevægring, diagnoser og svære sociale udfordringer, så der er ikke kræfter til at kæmpe endnu en kamp. Derfor forsøger vi som skolebestyrelse at råbe op på deres vegne.

Flertallet er væk

På Skovbyskolen har eleverne i Center Skovby efterhånden fået opbygget et socialt og fagligt fællesskab med almendelens udskoling til gavn for alle parter. Center Skovby-eleverne deltager i udskolingens gallafester, elevråd og det almindelige sociale samvær i frikvarterer og venskaber i fritiden. Alt sammen under hensyntagen til, hvad Center Skovby-eleverne magter. Det har taget tid at opbygge dette fællesskab, som er enormt vigtigt og inkluderende for alle parter.

På høringsmødet 7. oktober blev der fra Niels Ebbesensskolen gjort klart, at man ikke har de optimale rammer, hverken fysisk eller pædagogisk, og at det først skal til at bygges op. I Skovby har det taget det meste af 16 år! Det er et fællesskab, som modvirker, at man som elev i Center Skovby kan føle sig marginaliseret, kørt ud på et sidespor – en effekt vi frygter hos eleverne, hvis de skal placeres i et industrikvarter med kun sporadisk kontakt til andre unge, og hvor der bliver lang vej til Niels Ebbensensskolens faglokaler. I stedet bliver eleverne ekskluderet af fællesskaberne og stigmatiseret. Vi kan ikke se, hvordan de kan drage nytte af de fællesskaber, som findes på Campus, hvor eleverne er ældre og i gang med ungdomsuddannelser, som for de fleste af Center Skovby-elever ikke er realistiske fremtidsscenarier.

Forslaget skulle blandt andet imødekomme de pladsmæssige udfordringer, som Skovbyskolen står overfor i meget nær fremtid.

Politisk uenighed om politikernes ageren

Men lokalerne, som nu huser Center Skovby kan på ingen måde dække behovet for kapacitetsudvidelse på Skovbyskolen.

Vi hører forældre fortælle, at de fx har brugt halvandet år på at kæmpe med deres barns selvmordstanker og nu har fundet et sted, som giver både faglig og social trivsel

Deres nuværende vil være dyre at ombygge, hvis de skal rumme klasser fra almendelen. Og allerede året efter, vil der igen være brug for flere lokaler. Så det er en stakket frist.

For Skovbyskolens almendel vil en flytning af Center Skovby betyde en fattigere skole i en menneskelig og pædagogisk forstand.

Almendelen har stor glæde af at have fællesskab med Center Skovby. Personalet i almendelen profiterer af viden og kompetencer hos medarbejdere i specialtilbuddet til glæde for alle elever, der har brug for lidt ekstra hjælp enten socialt eller fagligt.

Columbusskolen har heldigvis fortsat sin placering i Skovby. Og tak for det!

Men også her er der store fordele ved et tæt samarbejde mellem de yngste elever i Columbusskolen og de ældre elever i Center Skovby, som oplever kontinuitet ved at forsætte deres skolegang på samme skole og med overlap i personale. Der er store faglige fordele ved at have hele skoleforløbet samlet på samme matrikel og med samme ledelse, som vil gå tabt i en omorganisering.

Kære politikere; I har en svær beslutning at træffe, men lad det ikke gå ud over de svageste og dem som ikke laver meget larm i høringsdebatten!

Båndet, broen og alt det andet

Ny bestyrelse i Projektforum Galten-Skovby