Lærke Rikskov har i forbindelse med samleveren Jonas Hofers sygdom oplevet en massiv opbakning fra folk i Hylke og omegn. Helt fantastisk, lyder hendes beskrivelse af hjælpen. Foto: Sonne

Lærke Rikskov har i forbindelse med samleveren Jonas Hofers sygdom oplevet en massiv opbakning fra folk i Hylke og omegn. Helt fantastisk, lyder hendes beskrivelse af hjælpen. Foto: Sonne

'I Hylke behøver man ikke sørgebind for at vise, at man er i krise'

Lærke Rikskov har overtaget ledelsen af Hylke Ridecenter, selv om hun er bange for heste

Af
Claus Sonne

Hylke Et Lucia-optog til hest er i sig selv lidt specielt, men da Hylke Ridecenter i torsdags var vært for et sådant optog, hang der noget og svævede over centeret. Ideen til optoget kommer nemlig fra Jonas Hofer, der sammen med sin samlever Lærke Rikskov driver Hylke Ridecenter. Eller retter: Drev. For Jonas kæmper i øjeblikket for at komme tilbage til sit gamle liv efter at have fået et hjertestop for tre måneder siden.

"Jonas fik hjertestop i Aarhus efter en tur i byen med sine kammerater. Han blev efterfølgende lagt i kunstigt koma, og i 14 dage vidste vi ikke, om han ville overleve," fortæller Lærke.

Hun fik beskeden om hjertestoppet, mens hun var i sommerhus på Samsø med parrets tre børn på knap 1, 3 og 6 år. Beskeden kom så sent på dagen, at den sidste færge var gået.

"Det var en vanvittig, frustrerende nat," husker hun.

Jonas er netop blevet overført til Hammel Neurocenter. Og genoptræningen går rigtig godt på det motoriske, men tager lidt længere tid på det kognitive område.

"Skåret ind til benet, så ved jeg og børnene ikke, hvilken mand og far, vi får tilbage. Jeg har kendt Jonas, siden vi var 16 år, men i den første lange tid var det uvist, hvilken tid han kunne genkende mig fra og om han kunne huske sine børn. Heldigvis er vi up-to-date på begge områder nu," lyder det fra Lærke.

Hun og Jonas overtog Hylke Ridecenter for fem år siden, da Jonas' mor Adrienne omkom efter en arbejdsulykke på stedet. I første omgang sagde parret nej. Men kort efter blev det til et ja til både center og Hylke.

Jonas Hofer fik hjertestop for tre måneder siden og genoptræner i dag på Hammel Neurocenter. Privatfoto

Jonas Hofer fik hjertestop for tre måneder siden og genoptræner i dag på Hammel Neurocenter. Privatfoto

Fantastisk opbakning

Netop Hylke har vist sig fra den bedste af sine mange gode sider i forbindelse med Jonas' sygdom.

"Den første måned skulle jeg hverken tænke på at lave mad, vaske tøj eller gøre rent. Der var og er stadig en fantastisk opbakning fra folk i landsbyen. Her behøver man ikke at tage sørgebind på for at vise, at man er i krise," siger Lærke og sætter flere ord på.

"Vores situation har understreget det fantastiske ved at bo i en landsby, hvor relationerne bare er så tætte. Det gælder både i forhold til indbyggerne og i forhold til de fantastiske institutioner. Så selv om vi har fået masser af støtte fra vores familier, har støtten fra Hylke-borgerne været uundværlig," siger hun.

Kæmpe lettelse

Lærke brugte de første 14 dage efter Jonas' hjertestop til at tage afsked med den mand, hun kendte og forberede sig på den nye Jonas - hvis han altså overlevede.

"Den første tid efter hjertestoppet mindede meget om det, Jonas' mor var igennem, før hun måtte give slip. Så det var en kæmpe, kæmpe lettelse, da det stod klart, at Jonas overlevede," siger hun med et smil og fortsætter:

"Jeg stod også med et valg: Hvad skulle jeg gøre mht. ridecenteret? Jeg blev hurtigt enig med mig selv om, at det er det her, Jonas skal vende tilbage til. Vores base er i Hylke. Det er her, vores børn stortrives," lyder det fra sandsynkligvis den eneste ridecenterejer, der er bange for heste.

"Heldigvis har vi dygtige folk ansat, der tager sig af det praktiske. Jeg har så nogle andre kompetencer, blandt andet at snakke med folk og strukturere arbejdet. Så vi holder tingene i gang, og så kan jeg sagtens leve med, at de ansatte trækker på smilebåndet, når jeg en sjælden gang tager den gennem staldene i høje hæle," fortæller Lærke - og tilføjer:

"Flere af de ansatte har været gennem det en gang før, med Jonas' mor, og alligevel formår de at løfte sig op og hjælpe mig og Jonas med at få stedet sikkert videre. Det er fantastisk."

Hylke Ridecenters Lucia-optog til hest var Jonas Hofers idé - og den blev i den grad bakket op af både brugerne af centret og indbyggerne i Hylke. Foto: Sonne

Hylke Ridecenters Lucia-optog til hest var Jonas Hofers idé - og den blev i den grad bakket op af både brugerne af centret og indbyggerne i Hylke. Foto: Sonne

Parallelle universer

Familiens hverdag er på mange måde blevet vendt på hovedet. Og så alligevel ikke.

"Det er lidt som om, at der findes to parallelle universer i vores liv. På den ene side har vi en verden, hvor Jonas er syg, og hvor tiden nærmest synes at stå stå stille - og hvor vi ikke selv kan styre, hvad der sker. På den anden side lever jeg og børnene i en verden, der indeholder en masse aktiviteter - og som jo skal køre. Her er Jonas' datter på 15 også en vigtig brik. Jeg har lovet mig selv, at børnene skal mærke så lidt som muligt til vores ændrede situation. Men vores to ældste ved godt, hvad der er sket med Jonas, og de besøger ham jævnligt på hospitalet," forklarer Lærke.

Selv med masser af hjælp så lyder det som en situation, der kunne knække mange?

"Var det ikke for børnene,så kunne det sagtens være sket, tror jeg. Men jeg har fundet nogle ressourcer, jeg ikke vidste, jeg havde. Jeg er gået to gear op, og ind imellem må jeg helt bogstaveligt løbe for at kunne følge med. Men jeg føler, at jeg kan blive ved og ved," fortæller Lærke og tilføjer:

"Når alt kommer til alt, så kunne det jo se værre ud. Og der er mange, der har det værre end os, for vi har jo stadig Jonas."

I skrivende stund kan der ikke sættes en tidshorisont på Jonas' genoptræning. De umiddelbare forventninger er, at han måske kan blive udskrevet til foråret.

Publiceret 30 December 2018 11:15