Fra nytår er Brian Mossalski Nielsen ny købmand i Hylke. Her ses han omgivet af Dorte Daugaard og John Chrøis. Foto: Grethe Bo

Fra nytår er Brian Mossalski Nielsen ny købmand i Hylke. Her ses han omgivet af Dorte Daugaard og John Chrøis. Foto: Grethe Bo

Købmanden i Hylke - Nu med Købmand

Det seneste år har Hylke Købmandsforening drevet byens købmandsbutik, men fra 1. januar er der igen en købmand bag disken

Af
Grethe Bo Madsen

Hylke Forandringens vinde har blæst om Købmandsbutikken i Hylke gennem de seneste år. Det er kun godt et år siden, den sidste købmand, Ulrik Rasmussen, kastede håndklædet i ringen og overdrog nøglen til Hylke Købmandsforening, der reddede butikken fra lukning.

Siden har det været noget af et slid at holde omsætningen, men en saltvandsindsprøjtning i form af konsulent Finn Korsholm har sat gang i en positiv spiral, der nu resulterer i, at købmandsforeningen har besluttet at ansætte 48-årige Brian Mossalski fra Randers som ny købmand fra den 1. januar.

Brian er dog allerede at finde hos Købmanden i Hylke, for frem til årsskiftet er han ansat som konsulent i butikken.

Omsætningen er på vej op

"De tiltag, Finn Korsholm var med til at sætte i værk, har betydet, at omsætningen er begyndt at vokse, så nu håber vi på god vind frem med en ny mand ved roret," konstaterer Irma Christensen, der både er formand for butiksbestyrelsen, direktør for anpartsselskabet og som frivillig lægger mange timer hos Købmanden i Hylke.

"Der var blevet lidt for meget kiosk over butikken, med alt for stor vægt på slik og kager. Nu er vi godt på vej tilbage på sporet, så vi igen ligner en rigtig købmand. Og allerede nu kan vi se, at det er rigtig godt for omsætningen," forklarer hun.

På opfordring fra Finn Korshom er butikkens sortiment blevet udvidet, der er kommet en bake off, så kunderne kan købe friskbagt brød og kager og butikken har fået en ny indretning, så den igen ligner en købmandsbutik og ikke en kiosk.

Solid købmandserfaring

Brians Mossalski Nielsen skal nu bygge videre på den positive udvikling.

Han er oprindeligt udlært i Coop, og har opnået stor butikserfaring gennem flere ledende stillinger i dagligvaresektoren.

Men det, der især har vakt opmærksomhed hos Hylke Købmandsforening, er den erfaring, Brian har gjort sig gennem de seneste to år, hvor han har været købmand i en borgerejet butik i Sparkær.

"Den butik havde været lukket i flere år, så det var en stor udfordring at genåbne den og vænne folk til igen at handle i butikken. Det var et langt sejt, træk," forklarer han.

Og det er en dyrebar erfaring, Hylke Købmandsbutik håber at komme til at nyde godt af.

"Nu har vi det sortiment i butikken, som jeg tror vi skal have. Det skal vi løbende tilpasse og også gerne udvide yderligere, men det er op til borgerne i Hylke, for det er dem, der sætter begrænsningen. Hvis Folk ikke handler her, så kan vi desværre heller ikke udvikle os. Vi har faciliteterne her til at udvide, der er plads til vækst, men vi skal også have den nødvendige omsætning for at gøre det, understreger Irma Christensen.

Borgermøde i januar

Derfor planlægger Hylke Købmandsforening et borgermøde i forsamlingshuset 24. januar for at lodde stemningen og høre ønskernes fra Hylkes borgere.

"Vi vil gerne lytte til folks ønsker. Jeg er meget fortrøstningsfuld. Det er blevet meget trendy at handle lokalt. Jeg tror også godt, folk i Hylke er klar over, at købmandsbutikken giver stor værdi til byen. Hvis her ikke var en indkøbsmulighed, så ville ejendomsvurderingerne falde med cirka 100.000 kroner pr. husstand. Der er 200 husstande i Hylke, så det ville være en voldsom værdiforringelse af Hylke, hvis købmanden lukker," konstaterer Brian Mossalski Nielsen.

Målet på den lange bane er at gå fra at være en Let-Køb butik til en "Min Købmand"-butik. Det kræver en noget større omsætning end den, der er i dag.

Publiceret 23 December 2018 10:00