Anders Rosenstand Laugesen (th) stemte som det eneste byrådsmedlem fra Venstre mod den lokalplan, der blåstempler byggeriet på Ry Bytorv. Arkivfoto

Anders Rosenstand Laugesen (th) stemte som det eneste byrådsmedlem fra Venstre mod den lokalplan, der blåstempler byggeriet på Ry Bytorv. Arkivfoto

Først blev byrådssalen ryddet:

Så ja til Ry Bytorv

Lokalplanen for byggeriet på Ry Bytorv er nu godkendt - hvis altså Ankestyrelsen ikke underkender byrådet

Af
Claus Sonne

Skandaløst. Tåkrummende pinligt. På kanten af det lovlige. Chok.

Det var nogle af de ord, som Anders Rosenstand Laugesen (V) fremsatte, da byrådet i onsdags behandlede den lokalplan, der baner vejen for det meget omtalte byggeri på Ry Bytorv. Et byggeri, der nu er vedtaget - måske.

Bortset fra Anders Rosenstand Laugesen og Mira Issa Bloch (AL) stemte alle i byrådet nemlig for vedtagelsen af lokalplanen for Ry Bytorv, men der er et men. Vedtagelsen af lokalplanen er nemlig betinget af, at Ankestyrelsen ikke underkender den samarbejdsaftale, der der mellem bygherren og Skanderborg Kommune.

Potentielt ulovlig

Det er Anders Rosenstand Laugesen, der mener, at der er store problemer med samarbejdsaftalen. Han hæfter sig blandt andet ved, at han fra kommunale embedsmænd både har fået at vide, at aftalen ikke er gældende - og at den er gældende.

"Vi er slet ikke klædt på at behandle denne sag, og jeg tror kun, at det er borgmesteren og jeg, der har sat os godt ind i sagen," sagde Laugesen og kaldte sagen for den mest rodede sag, han som politiker har set.

"Det er et morads, mine damer og herrer. Samarbejdsaftalen er håbløs og utidssvarende. Lokalplanen er i strid med den aftale, der er lavet med det daværende Statsamt og planen gør, at vi ikke kan kræve de penge ind, kommunen har krav på fra bygherren," sagde Laugesen og vurderede, at et ja til lokalplanen kan være ulovligt.

Det fik Thomas Cordtz (K) til at konstatere, at han ikke havde set noget roderi i sagen, før Anders Rosenstand Laugesen begyndte at rode med den.

"Jeg glæder mig over, at vi har nået en afgørelse. Det skylder vi byherren, der er afhængig af en snarlig beslutning," sagde Cordtz.

Inden da havde Bent Jacobsen (V) slået fast, at Venstres byrådsgruppe, minus Anders Rosenstand Laugesen, har tillid til, at kommunens administration har styr på juraen i aftalen.

"Vi er her i en gråzone. Dem er der masser af i politik, men det er vigtigt, at vi som kommune tør tage beslutninger, selv om vi befinder os i en sådan gråzone," lød det fra Bent Jacobsen.

Aftalebrud?

Anders Rosenstand Laugesen beskyldte desuden borgmester Jørgen Gaarde (S) for aftalebrud.

"Jeg fik en mail om, at de to punkter om Ry Bytorv ville blive taget af dagsordenen, og det er under den forudsætning, at Venstre har holdt gruppemøde. Aftaler i Østjylland er åbenbart ikke gældende. Sådan er det ikke ude vestpå, hvor jeg kommer fra. Jeg er i tvivl om, hvorvidt de aftaler, jeg har lavet med dig, Jørgen, holder," lød det fra Laugesen med direkte adresse til Jørgen Gaarde.

Udmeldingen fra Anders Rosenstand Laugesen fik Jørgen Gaarde til at suspendere byrådsmødet i 10 minutter, og tilhørere, presse og embedsmænd blev bedt om at forlade byrådssalen. Ud gik også en hovedrystende John Haarup Laursen (DF), der kaldte episoden pinlig.

Byrådet bestemmer

Da mødet blev genoptaget, konstaterede Jørgen Gaarde, at han i forhold til aftaler ikke er herre over den debat, der er byrådsmedlemmerne imellem.

"Det er kun byrådet, der kan beslutte, om en sag skal tages af dagsordenen," sagde Gaarde.

Claus Leick (SF), formand for Miljø- og Planudvalget forklarede derefter baggrunden for sagen, som Skanderborg Kommune har arvet fra den hedengangne Ry Kommune. Det handlede blandt andet om p-pladser.

"Det er rigtigt, at den oprindelige lokalplan indeholdt en p-kælder, men i og med, at vi har ændret parkeringsnormen overalt i kommunen, er der brug for færre p-pladser. Vi har noteret os, at mange har givet udtryk for, at de er imod byggeriet, men det er blevet mindre, ligesom vi har ageret på nogle af kritikpunkterne. Men ja, byggeriet vil give gener både i forhold til skygge og det visuelle," sagde Leick.

Tilfreds Bloch

Claus Bloch (V) var godt tilfreds med ja'et til lokalplanen, som han ikke tror bliver underkendt af Ankestyrelsen.

"Det er et stort og godt skridt, vi har taget, og jeg har aldrig følt mig utryg ved sagsbehandlingen. Vi står med en løsning tæt på det planlagte," sagde Claus Bloch, der udtrykte forundring over, at der er borgere i Ry, der er blevet overrasket over planerne for Ry Bytorv.

"Det har jo ligget en plan i forvejen," sagde han.

Ole Drøgemüller (S) har også noteret sig, at der i Ry er modstand mod byggeriet.

"Som alle andre steder, hvor vi byfortætter, vil det generer det nærmeste. Men Socialdemokratiet fastholder, at vi skal byfortætte," sagde Drøgemüller på byrådsmødet.

Mira Issa Bloch, der altså også stemte imod lokalplanen, henviste til byggeriets størrelse.

"Det er for tæt, højt og massivt. Det passer heller ikke ind i en stationsby som Ry," sagde hun.

Publiceret 21 December 2018 11:30