Rasmus Hedegaard Sørensen: Stuntman og lærer på Klank Efterskole

Rasmus Hedegaard Sørensen har været inde over Dicte, Sorgenfri, Der kommer en dag, Greyzone og Herrens Veje

Af
Lotte Gyldenvang

Han har rappellet med hovedet nedad i hæsblæsende fart, været stand-in for nogle af landets største skuespillere og hængt i Norges trætoppe sammen med Onkel Anders. Alt sammen for rullende kamera, når danske film og serier de seneste år er blevet optaget.

Siden august har han fået lov til at boltre sig på den nye klatrevæg i hallen på Klank Efterskole, hvor 30-årig Rasmus Hedegaard Sørensen er ny underviser på linjefaget fodbold og valgfagene basket og klatring. Til sommer 2019 er han færdiguddannet på seminariet og klar til at undervise skolens 9. og 10. klasses elever i matematik og idræt.

“Jeg har i en del år vidst, at jeg ville være efterskolelærer. Derfor er jeg virkelig glad for at være startet her på Klank Efterskole. Mange kan måske ikke helt forstå, hvorfor jeg ikke går mere efter en karriere som stuntman. Det gør jeg også, men det bliver sideløbende med lærerjobbet. Der laves mange film og serier i Danmark, men ikke nok til at beskæftige ti fuldtidsstuntmænd," forklarer Rasmus Hedegaard Sørensen.

Aktion med sikkerhed

Han er opvokset ved Voldby, med Sprækkebjerg Friluftscenter som nabo. Som lille dreng legede han på en 18 meter høj mur og det blev begyndelsen på et liv som instruktør i klatring og rappelling. På et tidspunkt troede Rasmus, at han skulle være filmklipper og begyndte på den såkaldte småtteuddannelse ved Zentropa, en treårig praktiskorienteret elevuddannelse.

"Jeg var runner på 'Kvinden i buret'. Min viden om at sikre folk i reb og seler gjorde, at jeg på et tidspunkt var med til at klargøre en bil til et stunt. Da filmens stuntman Dennis Albrethsen så dette, var han imponeret over mit arbejde. Ikke længe herefter begyndte Dennis at bruge mig mere og mere til opgaver, der involverede mine kompetencer," fortæller Rasmus om begyndelsen på stuntkarrieren, som ikke kun består af tricks og farlige fald. En stor del af arbejdet er sikkerhedskoordinering.

"Vi skal sikre skuespillerne og filmsettet, så der ikke sker nogen noget. Stuntkoordinering er også en stor del af arbejdet, hvis flere personer eksempelvis skal indgå i en slåskamp. Det er mit ansvar, når instruktøren får en sjov idé, at gennemskue, om det kan udføres forsvarligt," fortæller den efterhånden erfarne stuntman.

Zombier uden reb

Rasmus Hedegaard Sørensen blev draget af det ansvar og den kreativitet jobbet som stuntmand indebar og droppede derfor småtteuddannelsen.

"Det viste sig jo at være langt sjovere at være på optagelse og arbejde med filmen der, end at sidde foran computeren og klippe filmen," indrømmer han. Siden har han været stuntman og sikkerhedskoordinator på blandt andet Dicte, Sorgenfri, Der kommer en dag, Greyzone, Herrens Veje, Gidseltagningen, Før Frosten og Far til Fire på toppen.

"Det mest udfordrende har nok været, da jeg skulle koordinere en slåskamp med 20 zombier i filmen 'Sorgenfri'. Instruktøren ville gerne have kampen optaget i ét klip, så det var frem med det store overblik og instruere alle til mindste detalje i deres bevægelser. Det lyder måske skørt, men som klatreinstruktør føler jeg mig sikrest, når jeg har reb i folk. Så ved jeg, hvor jeg har dem, også selv om vi hænger flere meter ned fra en bro eller et bjerg. Men 20 zombie-skuespillere på fri fod, der kan finde på at improvisere, er en helt anden opgave," griner Rasmus.

Stunt på skoleskemaet

Klatreinstruktøren kom virkelig til sit rette element, da han var stuntman og sikkerhedskoordinator i 'Far til fire på toppen'.

"Der var en del rappelling og klatring i Norges fjelde, hvor jeg eksempelvis var stand-in for Martin Brygmann. Jeg synes, det er super spændende at arbejde med skuespillerne, når de skal have hjælp til at udføre grænseoverskridende opgaver, og jeg samtidig skal sørge for, at filminstruktøren får de optagelser, han helst vil have. Tilgangen til forskellige mennesker vil jeg uden tvivl også bruge som underviser her på skolen. Eleverne er superengageret og giver rigtig meget tilbage," siger Rasmus med stor begejstring.

Ved siden af undervisningstimerne på skolen er han i gang med optagelser til den kommende danske serie "Friheden". Det er kun når scener, der kræver stunt, stand-in eller sikkerhedkoordinering skal optages, at han er med i kulissen. Derfor passer det fint med jobbet som efterskolelærer og studierne på seminariet. På hjemmefronten flyttede han for knap et år siden fra København til Svejstrup mellem Ry og Skanderborg. Her bor han med sin kæretse og parrets søn på to år. Derfor er det også primært de jyske filmoptagelser, han fremover vil tage, så der bliver tid til familielivet.

"Jeg har planer om at oprette et valgfag, hvor stunt indgår. Måske medieproduktion, hvor eleverne skal lave kortfilm med stunts, så de lærer fald - og slagteknik samt koordinering og samarbejde. Det skal se vildt ud, uden at nogen kommer til skade eller er i fare," siger Rasmus om essensen af en stuntmans arbejde.

Det skal se vildt ud, uden at nogen kommer til skade eller er i fare

Publiceret 08 November 2018 11:30