Med 'En lille bog om glæden ved at miste' håber Helle Nejsum Madsen at kunne hjælpe og inspirere andre til, hvordan de hjælper børn i sorg. Foto: Claus Sonne

Med 'En lille bog om glæden ved at miste' håber Helle Nejsum Madsen at kunne hjælpe og inspirere andre til, hvordan de hjælper børn i sorg. Foto: Claus Sonne

Sorg i børnehøjde:

Glæden ved at miste

Helle Nejsum Madsen fra Skanderborg har skrevet en lille poetisk og praktisk bog om sorg i børnehøjde

Af
Grethe Bo Madsen

Hvis du selv er i sorg, hvordan kan du så hjælpe og støtte et lille menneske til at håndtere og forstå dets egen sorg. Det spørgsmål har Helle Nejsum Madsen et svar på. Hun har netop på sit eget forlag, Livets Forlag, udgivet en lille poetisk og praktisk bog om sorg i børnehøjde.

"Bogen er tænkt som en inspirationskilde til forældre, bedsteforældre, pædagoger eller andre voksne, der gerne vil hjælpe børn i deres sorgproces," fortæller Helle, der er cand. mag i dansk og oldtidskundskab og uddannet Rudolf Steiner skolelærer.

Hun er i dag ansat som klasselærer på Rudolf Steiner Skolen i Skanderborg, og har desuden arbejdet som tovholder i børnesorggrupper for små børn i alderen seks til ni år.

Mistede sin spæde datter

Sorg over at have mistet, har hun selv haft tæt inde på livet flere gange. Som barn mistede hun en søster, og som voksen mistede hun og hendes mand deres fjerde barn, datteren Michaela. Det tog hende flere år at bearbejde sorgen.

Jeg manglede så desperat inspiration til processen, at jeg lovede mig selv, at hvis vi og børnene kom bare nogenlunde meningsfuldt igennem tabet af Michaela, så ville jeg skrive en bog med inspiration og ideer til et meningsfuldt forløb for andre familier med børn i sorg

"Michaela blev født lynhurtigt i bilen på vej til hospitalet, og hun døde tre dage senere som følge af iltmangel. Straks efter skulle vi hjem til tre små børn og fortælle dem, at de havde mistet den søster, de havde glædet sig til. Jeg manglede så desperat inspiration til processen, at jeg lovede mig selv, at hvis vi og børnene kom bare nogenlunde meningsfuldt igennem tabet af Michaela, så ville jeg skrive en bog med inspiration og ideer til et meningsfuldt forløb for andre familier med børn i sorg," fortæller Helle.

Inspiration til familier

"Mine egen personlige oplevelse af at have mistet et barn er den drivkraft, der har skabt bogen. Mit ønske er at hjælpe andre, så de og børnene kommer ud af afmagten og ind i glæden over stadig at kunne vise deres kærlighed til det menneske, som de savner. Derfor hedder bogen - med stor respekt for smerten og savnet og sorgen - 'Glæden ved at miste'."

Boges første del handler om, hvordan man på en skønsom og billedlig måde fortæller små børn om døden. Her er blandt andet et eksempel på, hvordan man kan skrive og fortælle eventyr om døden, så små børn forstår det.

"Frem til børn bliver ni-ti år, opfatter de verden i billeder. Når vi fortæller for dem, så danner de deres egne indre billeder, som passer til deres eget væsens fatteevne, og den grad af dramatik, som de kan rumme og forholde sig til," forklarer hun.

I bogens anden del bringer Helle Nejsum Madsen eksempler på, hvordan man kan lade små børn tage del i afskeden med en død i hjemmet.

Tredje del er fyldt med små praktiske og kreative ideer tyil, hvad man kan gøre sammen med yngre børn i tiden efter et dødsfald.

Bogen koster 200 kr. og kan købes hos Bog & Idé eller på www.livetsforlag.dk.

Publiceret 07 November 2018 08:00