Skateparken er et attraktivt samlingssted for de unge, ikke bare dem fra Galten, men unge fra hele kommunen. Arkivfoto

Skateparken er et attraktivt samlingssted for de unge, ikke bare dem fra Galten, men unge fra hele kommunen. Arkivfoto

Forældre bag natteravnekorps i Galten

Der er gang i skateparken - også som samlingssted for unge, der vil andet end skate. Det har fået en gruppe forældre til at skiftes til at holde opsyn i området

Af
Grethe Bo Madsen

Lørdag aften måtte betjente fra Sydøstjyllands Politi flere gange rykke ud til Bytoften og Skateparken i Galten for at dæmp gemytterne hos en større flok unge.

Vagtchef, politikommissær Jørn Lindhardt oplyser til UgeBladet at politiet blev tilkaldt klokken 23, efter slagsmål ved skateparken.

Her havde en 17-årig dreng fra Skanderborg blevet slået i ansigtet med knytnæve, sparket i ansigtet og skubbet ind i en lygtepæl. Tre kvarter senere var den gal igen. Denne gang var det en 15-årig dreng fra Skovby, der var blevet overfaldet.

"Vi rykkede ud på grund af voldssagerne. Der blev desuden spillet alt for høj musik, og der var også noget tumult med noget flaskekast og hashrygning. De unge kommer både fra lokalområdet, og fra flere andre steder i kommunen, blandt andet Skanderborg, Låsby, Ry og Hørning," fortæller vagtchefen, der samtidig understreger, at det ikke er noget vanvittigt alvorligt - bare en helt almindelig lørdag aften i Galten.

Episoderne er blot de seneste i en række af episoder hen over sommeren, hvor de lokale unge sammen med unge fra andre dele af kommunen og fra det vestlige Aarhus har fyret godt op under Bytoften og Skateparken med en party-cocktail bestående af masser af alkohol og høj musik.

Resultatet har været en stime af facebookopslag med kritik af de støjende unge. At Bytoften efterfølgende flyder i affald vækker heller ikke begejstring blandt de lokale., og slet ikke da der hen over sommeren også blev fundet knuste flasker på skatebanen.

Forældre på banen

De mange episoder har nu fået en gruppe forældre til de unge, der benytter Bytoften og Skateparken til at gå sammen og danne et korps af forældre-natteravne.

"På Bytoften i Galten samles rigtig mange unge mennesker og fester i weekenderne. Det synes de fleste heldigvis er rigtig skønt, men det giver også en del udfordringer - og derfor har vi brug for, at få samlet et netværk af forældre, så vi sammen kan hjælpe de unge til at bruge stedet på en ordentlig måde," skriver en af initiativtagerne til forældre natteravnene, Maria Jacobsen, på Facebook.

Tanken er, at forældre til de unge mennesker, der benytter Bytoften og Skateparken, sammen skal hjælpe de unge til at lære at bruge faciliteterne korrekt, rydde op efter sig og tage hensyn til naboerne.

Forældre natteravnene i Galten holder informationsmøde i Galten Junior og Ungdomsklub (GJUK) mandag 8. oktober klokken 19.30. Initiativtagerne opfordrer forældre til unge mennesker fra resten af kommunen til at møde op og høre mere om projektet.

"Vores tilstedeværelse GØR en forskel, og derfor håber jeg, at mange af jer har lyst til at deltage på mødet," skriver Maria Jacobsen på Facebook.

Samme trummerum

En af dem, der oplever de unges fest på nært hold, er klubleder i GJUK og kulturudvalgsformand Tage Nielsen (R), som er nabo til Skateparken.

"Jeg kommer meget derovre i weekenden. Er det meget støjende, så går jeg over og taler med de unge. Der kommer rigtig mange unge mennesker, og de hygger sig og har det rigtig fint sammen. Men ind imellem er der også nogen, der laver noget møg. Det er fortrinsvis dem, der kommer for at holde fest. Det er også dem, der ind imellem får smidt affald på banen," fortæller klublederen, som tager hånd om problemerne i det omfang, han kan.

"Der kommer unge fra hele kommunen og ind i mellem også nogle lidt ældre unge i tyverne, som det kan være problematisk for de lokale unge at sætte sig op imod," siger Tage Nielsen, som derfor støtter op om det natteravne-initiativ, som de lokale forældre i øjeblikket er ved at sætte i værk.

"De startede i den her weekend, og så må vi se, hvordan det forløber. Det er et rigtig godt initiativ, som også viser, at der er voksne som er interesserede i, hvad der foregår på Bytoften og skateparken og som engagerer sig i det."

Styregruppen bag skateparken har samtidig besluttet at slukke lyset på banen klokken 22.

"Det er nogle af skaterne lidt trætte af, men vi håber, det kan være med til at dæmpe gemytterne lidt og måske trække et andet sted hen," siger Tage Nielsen, der samtidig understreger, at der ikke er noget nyt i, at de unge samles i Bytoften og skateparken.

"Det er den samme trummerum hvert år. Det er et attraktivt sted for de unge at hænge ud," konstaterer han.

Smadrer ikke flasker

SSP konsulent for Galten-Skovby, Bo Østergaard, understreger, at der er to grupper af unge brugere af området. "Når vi taler om episoderne med glasskår på skatebanen, så er det vigtigt at understreger, at det ikke har noget med skaterne at gøre. Ingen skatere vil ødelægge deres egen bane. Heller ikke skatere, som kommer udefra," understreger han.

"De få gange, hvor der har været glasskår på skatebanen, da har det været de festende unge fra Bytoften, der har smadret flasker. Men når det såer sagt, så må man konstatere, at de unge skatere heller ikke lige gode til at rydde op efter sig. Men det er ikke så meget det, der hidser folk op.

Ifølge SSP-konsulenten er det først og fremmest støj, der generer naboerne.

"De unge har soundboxe med, som kan spille halvanden festival op," konstaterer han. "

Det har været til stor gene for naboene, især på de varme sommeraftener, Der har været flere episoder, hvor der er blevet klaget, og det tager vi meget alvorligt," understreger han.

"Bliver der skruet for højt op, så er det som udgangspunkt en politisag. Vi gør fra den matrikelløse klub meget ud af at tale med de unge om det. Desværre er det tit sådan, at når der ryger for mange bajere indenbords, så bliver der skruet op igen, selv om det er uhensigtsmæssigt."

Publiceret 19 September 2018 11:45